Multimedia

Σκοτ Κέλι: Ένας χρόνος στο διάστημα

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 09:28

Μετά από 340 ημέρες παραμονής στο Διάστημα, ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι, μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ετοιμάζεται πλέον για την επιστροφή του στη Γη.

Έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του, ο Κέλι προσγειώνεται την Τρίτη στο Καζακστάν γεμάτος με όμορφες εικόνες, μερικές από τις οποίες μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους.

Όπως περιγράφει ο Κέλι, μερικές φορές ένιωσε σαν περιβαλλοντολόγος αντικρίζοντας τη Γη από ψηλά, ενώ τονίζει ότι σε σύγκριση με παλαιότερες αποστολές του στο Διάστημα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατήρησε από ψηλά είχαν μεγαλύτερη συχνότητα, την οποία και αποδίδει στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο Κέλι έχει περάσει συνολικά 520 ημέρες από τη ζωή του στο Διάστημα, τονίζοντας ότι μερικές φορές πιστεύει πως βρίσκεται σε τροχιά για όλη του τη ζωή.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο Σκοτ Κέλι γίνεται ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που περνάει τον περισσότερο χρόνο στο Διάστημα. Λίγο πριν την 15η επέτειο συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 2 Νοεμβρίου 2015, ο αμερικανός αστροναύτης και διοικητής του πληρώματος της τρέχουσας αποστολής 45 Σκοτ Κέλι σπάει το ρεκόρ των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων. Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο Κέλι αρχίζει την 383η ημέρα παραμονής του στο Διάστημα, Ξεπερνώντας το ρεκόρ του αστροναύτη των ΗΠΑ Μάικ Φίνκε.
NASA

Ο Σκοτ Κέλι γίνεται ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που περνάει τον περισσότερο χρόνο στο Διάστημα. Λίγο πριν την 15η επέτειο συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 2 Νοεμβρίου 2015, ο αμερικανός αστροναύτης και διοικητής του πληρώματος της τρέχουσας αποστολής 45 Σκοτ Κέλι σπάει το ρεκόρ των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων. Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο Κέλι αρχίζει την 383η ημέρα παραμονής του στο Διάστημα, Ξεπερνώντας το ρεκόρ του αστροναύτη των ΗΠΑ Μάικ Φίνκε.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο Διάστημα. Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA απεικονίζει τα πρώτα λουλούδια που άνθισαν στο Διάστημα, στο πλαίσιο πειράματος που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με σκοπό τη μελέτη της ανάπτυξης των φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Τις φωτογραφίες μοιράστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι γράφοντας: «Ναί, υπάρχουν άλλες μορφές ζωής στο Διάστημα! #SpaceFlower #YearInSpace»
NASA

Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο Διάστημα. Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA απεικονίζει τα πρώτα λουλούδια που άνθισαν στο Διάστημα, στο πλαίσιο πειράματος που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με σκοπό τη μελέτη της ανάπτυξης των φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Τις φωτογραφίες μοιράστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι γράφοντας: «Ναί, υπάρχουν άλλες μορφές ζωής στο Διάστημα! #SpaceFlower #YearInSpace»

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο Διάστημα (16 Ιανουαρίου 2016).
NASA

Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο Διάστημα (16 Ιανουαρίου 2016).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι σε διαστημικό περίπατο (21 Δεκεμβρίου 2015).
NASA

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι σε διαστημικό περίπατο (21 Δεκεμβρίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Σέλφι κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου (28 Οκτωβρίου 2015). Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι τράβηξε αυτή τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, την οποία έπειτα μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
NASA

Σέλφι κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου (28 Οκτωβρίου 2015). Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι τράβηξε αυτή τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, την οποία έπειτα μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. O Σκοτ Κέλι κάνει έλεγχο στη διαστημική στολή του, στο εσωτερικό του αεροστεγούς θαλάμου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ενώ προετοιμάζεται για διαστημικό περίπατο.
NASA

O Σκοτ Κέλι κάνει έλεγχο στη διαστημική στολή του, στο εσωτερικό του αεροστεγούς θαλάμου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ενώ προετοιμάζεται για διαστημικό περίπατο.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το στάδιο Levi
NASA

Το στάδιο Levi's στη Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, όπου διεξάχθηκε ο τελικός του Super Bowl 50, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (7 Φεβρουαρίου 2016).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο ποταμός Νείλος τη νύχτα (22 Σεπτεμβρίου 2015).
NASA

Ο ποταμός Νείλος τη νύχτα (22 Σεπτεμβρίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα ξημερώματα όπως φαίνονται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (17 Σεπτεμβρίου 2015).
NASA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα ξημερώματα όπως φαίνονται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (17 Σεπτεμβρίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Θέα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 10 Σεπτεμβρίου 2015.
NASA

Θέα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 10 Σεπτεμβρίου 2015.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Η ατμόσφαιρα της Γης όπως ξεχωρίζει από το σκοτάδι του διαστήματος (31 Αυγούστου 2015).
NASA

Η ατμόσφαιρα της Γης όπως ξεχωρίζει από το σκοτάδι του διαστήματος (31 Αυγούστου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο τυφώνας Ντάνι από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ βρισκόταν σε τροχιά πάνω από τον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό.
NASA

Ο τυφώνας Ντάνι από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ βρισκόταν σε τροχιά πάνω από τον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Αυγούστου 2015.
NASA

Το Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Αυγούστου 2015.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ανατολή ηλίου πάνω από τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες (10 Αυγούστου 2015).
NASA

Ανατολή ηλίου πάνω από τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες (10 Αυγούστου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 23 Ιουνίου 2015.
NASA

Το Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 23 Ιουνίου 2015.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα.
NASA
Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι προετοιμάζεται για άλλο ένα επιστημονικό πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
NASA

Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι προετοιμάζεται για άλλο ένα επιστημονικό πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Η τροπική καταιγίδα Μπιλ πάνω από το Τέξας.
NASA

Η τροπική καταιγίδα Μπιλ πάνω από το Τέξας.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο χώρος διαβίωσης του αστροναύτη Σκοτ Κέλι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
NASA

Ο χώρος διαβίωσης του αστροναύτη Σκοτ Κέλι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ώρα εργασίας για τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
NASA

Ώρα εργασίας για τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Η Αυστραλία από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (6 Απριλίου 2015)
NASA

Η Αυστραλία από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (6 Απριλίου 2015)

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Φωτογραφία της Γης από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (26 Μαρτίου 2015)
NASA

Φωτογραφία της Γης από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (26 Μαρτίου 2015)

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA 16M που μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Μιχαήλ Κορνιένκο, Γκενάντι Παντάλκα και τον αστροναύτη της NASA Σκοτ Κέλι, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (27 Μαρτίου 2015).
NASA

Το διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA 16M που μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Μιχαήλ Κορνιένκο, Γκενάντι Παντάλκα και τον αστροναύτη της NASA Σκοτ Κέλι, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (27 Μαρτίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Σογιούζ TMA-16M από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν (27 Μαρτίου 2015).
Bill Ingalls

Εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Σογιούζ TMA-16M από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν (27 Μαρτίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Σογιούζ TMA-16M από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
NASA / Bill Ingalls

Εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Σογιούζ TMA-16M από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Μιχαήλ Κορνιένκο (πάνω) και Γκενάντι Παντάλκα (κάτω) και ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι (στο κέντρο), αποχαιρετούν καθώς επιβιβάζονται στο διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA-16M στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν (27 Μαρτίου 2015).
NASA / Bill Ingalls

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Μιχαήλ Κορνιένκο (πάνω) και Γκενάντι Παντάλκα (κάτω) και ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι (στο κέντρο), αποχαιρετούν καθώς επιβιβάζονται στο διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA-16M στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν (27 Μαρτίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (21 Μαρτίου 2015).
NASA / Bill Ingalls

Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (21 Μαρτίου 2015).

Σκοτ Κέλι - Ένας χρόνος στο διάστημα. Το πλήρωμα της Αποστολής 43 στο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, 21 Μαρτίου 2015. Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι (αριστερά) και οι ρώσοι κοσμοναύτες Γκενάντι Παντάλκα (στο κέντρο) και Μιχαήλ Κορνιένκο (δεξιά) ετοιμάζονται για την αναχώρησή τους για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις 27 Μαρτίου 2015 με το διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA-16M. Ο Κέλι και ο Κοριένκο θα παραμείνουν για ένα χρόνο στον ISS και θα επιστρέψουν στη Γη με το Σογιούζ TMA-18M το Μάρτιο του 2016.
NASA / Bill Ingalls

Το πλήρωμα της Αποστολής 43 στο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, 21 Μαρτίου 2015. Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι (αριστερά) και οι ρώσοι κοσμοναύτες Γκενάντι Παντάλκα (στο κέντρο) και Μιχαήλ Κορνιένκο (δεξιά) ετοιμάζονται για την αναχώρησή τους για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις 27 Μαρτίου 2015 με το διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA-16M. Ο Κέλι και ο Κοριένκο θα παραμείνουν για ένα χρόνο στον ISS και θα επιστρέψουν στη Γη με το Σογιούζ TMA-18M το Μάρτιο του 2016.