Multimedia

Βραβεία World Press Photo 2016

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 16:18

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού World Press Photo 2016. O Αυστραλός φωτογράφος Warren Richardson ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2015 για την ασπρόμαυρη φωτογραφία με τίτλο «Ελπίδα για μια νέα ζωή».

Βραβεία World Press Photo 2016. O Αυστραλός φωτογράφος Warren Richardson ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2015, καθώς τιμήθηκε με το βραβείο «World Press Photo of the Year». Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα μωρό που περνάει από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 28 Αυγούστου 2015.
EPA / WARREN RICHARDSON / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

O Αυστραλός φωτογράφος Warren Richardson ανακηρύχτηκε νικητής του φωτογραφικού διαγωνισμού World Press Photo, για το 2015, καθώς τιμήθηκε με το βραβείο «World Press Photo of the Year». Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα μωρό που περνάει από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 28 Αυγούστου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο Αυστραλός φωτογράφος Rohan Kelly τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature» με την παραπάνω φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα «τσουνάμι από σύννεφα» να πλησιάζει την παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, στις 6 Νοεμβρίου 2015.
EPA / ROHAN KELLY / HANDOUT

Ο Αυστραλός φωτογράφος Rohan Kelly τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature» με την παραπάνω φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα «τσουνάμι από σύννεφα» να πλησιάζει την παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, στις 6 Νοεμβρίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Φωτογραφία του Αυστριακού Christian Walgram για το πρακτορείο GEPA. Η φωτογραφία, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports», απεικονίζει τον Τσέχο αθλητή Ondrej Bank να χάνει την ισορροπία του σε κατάβαση που πραγματοποίησε στα πλάισια του FIS World Championships in Beaver Creek, στις 15 Φεβρουαρίου 2015.
EPA / CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES / HANDOUT

Φωτογραφία του Αυστριακού Christian Walgram για το πρακτορείο GEPA. Η φωτογραφία, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports», απεικονίζει τον Τσέχο αθλητή Ondrej Bank να χάνει την ισορροπία του σε κατάβαση που πραγματοποίησε στα πλάισια του FIS World Championships in Beaver Creek, στις 15 Φεβρουαρίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο Ιάπωνας Kazuma Obara κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών του σπιτιού ενός κοριτσιού που γεννήθηκε 5 μήνες μετά το Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, σε απόσταση μόλις 100 χλμ. από τον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας. Ο άνεμος μετέφερε ένα μεγάλο ποσοστό των ραδιενεργών στοιχείων και έτσι το κορίτσι έγινε ένα από τα θύματα της τραγωδίας.
EPA / KAZUMA OBARA / HANDOUT

Ο Ιάπωνας Kazuma Obara κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών του σπιτιού ενός κοριτσιού που γεννήθηκε 5 μήνες μετά το Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, σε απόσταση μόλις 100 χλμ. από τον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας. Ο άνεμος μετέφερε ένα μεγάλο ποσοστό των ραδιενεργών στοιχείων και έτσι το κορίτσι έγινε ένα από τα θύματα της τραγωδίας.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Mauricio Lima τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News» για την παραπάνω φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένας γιατρός να περιποιείται τα εγκαύματα ενός 16χρονου μαχητή του Ισλαμικού Κρατους σε νοσοκομείο του Κυβερνείου Αλ Χασακά, στη Συρία, στις 18 Φεβρουαρίου 2015.
EPA / MAURICIO LIMA / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

Ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Mauricio Lima τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News» για την παραπάνω φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένας γιατρός να περιποιείται τα εγκαύματα ενός 16χρονου μαχητή του Ισλαμικού Κρατους σε νοσοκομείο του Κυβερνείου Αλ Χασακά, στη Συρία, στις 18 Φεβρουαρίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Φωτογραφία του Καναδού Kevin Frayer για το πρακτορείο Getty Images, στην οποία απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για την κατηγορία «Daily Life». Στη φωτογραφία διακρίνονται άνδρες να μετακινούν ένα τρίκυκλο σε γειτονιά της επαρχίας Shanxi στην Κίνα, στις 26 Νοεμβρίου 2015.
EPA / KEVIN FRAYER / GETTY IMAGES / HANDOUT

Φωτογραφία του Καναδού Kevin Frayer για το πρακτορείο Getty Images, στην οποία απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για την κατηγορία «Daily Life». Στη φωτογραφία διακρίνονται άνδρες να μετακινούν ένα τρίκυκλο σε γειτονιά της επαρχίας Shanxi στην Κίνα, στις 26 Νοεμβρίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. H Αμερικανίδα Mary F. Calvert τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Long Term Projects» με μια σειρα φωτογραφιών - πορτραίτων γυναικών που στο παραλθόν έχουν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
EPA / MARY F. CALVERT / HANDOUT

H Αμερικανίδα Mary F. Calvert τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Long Term Projects» με μια σειρα φωτογραφιών - πορτραίτων γυναικών που στο παραλθόν έχουν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Βραβεία World Press Photo 2016. Στον Σλοβένο φωτογράφο Matic Zorman απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People». Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα μικρό κορίτσι να παίζει με ένα αδιάβροχο, ενώ περιμένει να καταγραφεί σε καταυλισμό προσφύγων στο Πρέσεβο της Σεβρίας, στις 7 Οκτωβρίου 2015.
EPA / MATIC ZORMAN / HANDOUT

Στον Σλοβένο φωτογράφο Matic Zorman απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People». Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα μικρό κορίτσι να παίζει με ένα αδιάβροχο, ενώ περιμένει να καταγραφεί σε καταυλισμό προσφύγων στο Πρέσεβο της Σεβρίας, στις 7 Οκτωβρίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο Αμερικανός φωτογράφος Tim Laman τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature, Stories». Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένας Ουρακοτάγκος του Βόρνεο να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο στο Καλιμαντάν Μπαράτ της Ινδονησίας, στις 12 Αυγούστου 2015.
EPA / TIM LAMAN / HANDOUT

Ο Αμερικανός φωτογράφος Tim Laman τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature, Stories». Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένας Ουρακοτάγκος του Βόρνεο να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο στο Καλιμαντάν Μπαράτ της Ινδονησίας, στις 12 Αυγούστου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Φωτογραφία του Κινέζου Zhang Lei για την Tianjin Daily, στην οποία δόθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues». Στη φωτογραφία διακρίνεται η μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης Τιεντζίν της Κίνας, στις 10 Δεκεμβρίου 2015.
EPA / ZHANG LEI / HANDOUT

Φωτογραφία του Κινέζου Zhang Lei για την Tianjin Daily, στην οποία δόθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues». Στη φωτογραφία διακρίνεται η μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης Τιεντζίν της Κίνας, στις 10 Δεκεμβρίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο Ρώσος φωτογράφος Sergey Ponomarev τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών στην οποία περιλαμβάνεται και η παραπάνω που απεικονίζει μια βάρκα με πρόφυγες και μετανάστες να φτάνει στο χωριό Σκάλα της Λέσβου.
EPA / SERGEY PONOMAREV / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

Ο Ρώσος φωτογράφος Sergey Ponomarev τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών στην οποία περιλαμβάνεται και η παραπάνω που απεικονίζει μια βάρκα με πρόφυγες και μετανάστες να φτάνει στο χωριό Σκάλα της Λέσβου.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο φωτογράφος Mario Cruz κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues, Stories». Στη φωτογραφία απεικονίζονται παιδιά να δροσίζονται σε Κέντρο Βοήθειας της περιοχής Bafata στη Γουινέα Μπισάου, στις 8 Ιουνίου 2015.
EPA / MARIO CRUZ / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

Ο φωτογράφος Mario Cruz κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues, Stories». Στη φωτογραφία απεικονίζονται παιδιά να δροσίζονται σε Κέντρο Βοήθειας της περιοχής Bafata στη Γουινέα Μπισάου, στις 8 Ιουνίου 2015.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο Σύρος φωτογράφος Sameer Al-Doumy κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News, Stories». Στη φωτογραφία, που λήφθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, διακρίνεται καπνός μετά από βομβαρδισμό στην περιοχή Δούμα που ελέγχεται από τους αντάρτες της Συρίας και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού.
EPA / SAMEER AL-DOUMY / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

Ο Σύρος φωτογράφος Sameer Al-Doumy κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News, Stories». Στη φωτογραφία, που λήφθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, διακρίνεται καπνός μετά από βομβαρδισμό στην περιοχή Δούμα που ελέγχεται από τους αντάρτες της Συρίας και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Βραβεία World Press Photo 2016. Ο φωτογράφος Daniel Berehulak των New York Times κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών στην οποία περιλαμβάνεται η παραπάνω όπου απεικονίζεται ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας να μετρά τον αριθμό των πιγκουίνων στα πλαίσια έρευνας που διεξήχθη στο νησί Ardley της Ανταρκτικής τον περασμένο Δεκέμβριο.
EPA / DANIEL BEREHULAK / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

Ο φωτογράφος Daniel Berehulak των New York Times κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Daily Life, Stories» με μια σειρά φωτογραφιών στην οποία περιλαμβάνεται η παραπάνω όπου απεικονίζεται ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας να μετρά τον αριθμό των πιγκουίνων στα πλαίσια έρευνας που διεξήχθη στο νησί Ardley της Ανταρκτικής τον περασμένο Δεκέμβριο.

First Prize Stories Sports - 2016 World Press Photo. Στον φωτογράφο Vladimir Pesnya απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports, Stories» για σειρά φωτογραφιών μεταξύ των οποίων και η παραπάνω, που αποτελεί στιγμιότυπο αγώνα μεταξύ των ομάδων των χωριών Vetluga και Sharanga  στη Ρωσία.
EPA / VLADIMIR PESNYA / WORLD PRESS PHOTO / HANDOUT

Στον φωτογράφο Vladimir Pesnya απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports, Stories» για σειρά φωτογραφιών μεταξύ των οποίων και η παραπάνω, που αποτελεί στιγμιότυπο αγώνα μεταξύ των ομάδων των χωριών Vetluga και Sharanga  στη Ρωσία.