Multimedia

Οι ζωγραφιές των παιδιών του εμφυλίου

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 16:51

Οι αναμνήσεις από το σπίτι που έχασαν, οι ελπίδες για το μέλλον, αλλά και τα ψυχικά «αποτυπώματα» του πολέμου, αντικατοπτρίζονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις ζωγραφιές των παιδιών από τη Συρία που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία.

Στους «καμβάδες» των προσφυγόπουλων, τη θέση των χαρούμενων ζωγραφιών έχουν πάρει εικόνες από τη σκληρή πραγματικότητα της δοκιμαζόμενης πατρίδας τους.

Στην γειτονική χώρα ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι παιδιά.

Η κρίση στη Συρία έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έχει βαθιές επιπτώσεις στα παιδιά που έχασαν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και βρέθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε άλλες χώρες.

Πάνω από 55.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη Συρία το 2015, από τους οποίους πάνω από 2.500 ήταν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η χώρα συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να αποτελεί θέατρο πολυαίμακτης σύρραξης.

Από το ξέσπασμα του εμφυλίου, τον Μάρτιο του 2011, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 260.000, από τους οποίους οι 76.000 ήταν άμαχοι.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο Αλί Ανταχάρ, εννέα ετών, δείχνει τη ζωγραφιά του σπιτιού του στη Συρία, ενώ βρίσκεται στη σκηνή του στον καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο Αλί Ανταχάρ, εννέα ετών, δείχνει τη ζωγραφιά του σπιτιού του στη Συρία, ενώ βρίσκεται στη σκηνή του στον καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά του εννιάχρονου Αλί Ανταχάρ.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά του εννιάχρονου Αλί Ανταχάρ.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η οκτάχρονη Τεσνίμ Φαϊντό κρατά τη ζωγραφιά της, που απεικονίζει μία μητέρα που κλαίει για την τραυματισμένη της κόρη, στον καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χαταϊ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η οκτάχρονη Τεσνίμ Φαϊντό κρατά τη ζωγραφιά της, που απεικονίζει μία μητέρα που κλαίει για την τραυματισμένη της κόρη, στον καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χαταϊ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά της οκτάχρονης Τεσνίμ Φαϊντό, που απεικονίζει μία μητέρα που κλαίει, έχοντας στην αγκαλιά της την τραυματισμένη κόρη της.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά της οκτάχρονης Τεσνίμ Φαϊντό, που απεικονίζει μία μητέρα που κλαίει, έχοντας στην αγκαλιά της την τραυματισμένη κόρη της.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η εννιάχρονη Ιλάφ Χασάν και η επτάχρονη αδερφή της Μπερά, ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλαντάγκι, στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η εννιάχρονη Ιλάφ Χασάν και η επτάχρονη αδερφή της Μπερά, ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλαντάγκι, στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η ζωγραφιά της εννιάχρονης Ιλάφ Χασάν, απεικονίζει μία μητέρα να μεταφέρει στα χέρια της τη νεκρή της κόρη και τη φράση στα αραβικά «Η Τουρκία και η Συρία είναι ελεύθερες».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η ζωγραφιά της εννιάχρονης Ιλάφ Χασάν, απεικονίζει μία μητέρα να μεταφέρει στα χέρια της τη νεκρή της κόρη και τη φράση στα αραβικά «Η Τουρκία και η Συρία είναι ελεύθερες».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η μικρή Ισλέμ Χαλιφέ, 11 ετών, κρατά μία ζωγραφιά από το σπίτι της στη Συρία, σε μία τάξη στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ στην Τουρκία. Δίπλα στη ζωγραφιά γράφει στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η μικρή Ισλέμ Χαλιφέ, 11 ετών, κρατά μία ζωγραφιά από το σπίτι της στη Συρία, σε μία τάξη στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ στην Τουρκία. Δίπλα στη ζωγραφιά γράφει στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά της 11χρονης Ισλέμ Χαλιφέ, που ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ στην Τουρκία. Δίπλα στη ζωγραφιά γράφει στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά της 11χρονης Ισλέμ Χαλιφέ, που ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ στην Τουρκία. Δίπλα στη ζωγραφιά γράφει στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η 14χρονη Μεριέμ Μάχμο κρατά τη ζωγραφιά του σπιτιού της, στον προσφυγικό καταυλισμό Μιντγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η 14χρονη Μεριέμ Μάχμο κρατά τη ζωγραφιά του σπιτιού της, στον προσφυγικό καταυλισμό Μιντγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η 14χρονη Μεριέμ Μάχμο έχει ζωγραφίσει το σπίτι της και γράφει στα αραβικά «Θέλω το σπίτι μου, Συρία μου λείπεις».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η 14χρονη Μεριέμ Μάχμο έχει ζωγραφίσει το σπίτι της και γράφει στα αραβικά «Θέλω το σπίτι μου, Συρία μου λείπεις».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο Αχμέτ Κεμάλ, 12 ετών, κρατά μία ζωγραφιά η οποία απεικονίζει το σπίτι του, καθώς η μητέρα και τα δύο του αδέρφια κάθονται δίπλα του στη σκηνή τους, στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο Αχμέτ Κεμάλ, 12 ετών, κρατά μία ζωγραφιά η οποία απεικονίζει το σπίτι του, καθώς η μητέρα και τα δύο του αδέρφια κάθονται δίπλα του στη σκηνή τους, στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά του σπιτιού του Αχμέτ Κεμάλ, ο οποίος ζεί με την οικογένειά του στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά του σπιτιού του Αχμέτ Κεμάλ, ο οποίος ζεί με την οικογένειά του στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η 18χρονη Έσμα Ελ-Γκουρέιμπ, ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία. Στα χέρια της κρατά ένα χαρτί που γράφει στα αραβικά «Το αίτημά μου προς εσάς, βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσουμε να πάμε πίσω στην πατρίδα μας, να τελειώσουν οι επιθέσεις και ο πόλεμος. Βεβαιωθείτε ότι θα μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς φόβο και μακριά από τις επιθέσεις. Στείλτε μας πίσω στην πατρίδα μας».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η 18χρονη Έσμα Ελ-Γκουρέιμπ, ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία. Στα χέρια της κρατά ένα χαρτί που γράφει στα αραβικά «Το αίτημά μου προς εσάς, βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσουμε να πάμε πίσω στην πατρίδα μας, να τελειώσουν οι επιθέσεις και ο πόλεμος. Βεβαιωθείτε ότι θα μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς φόβο και μακριά από τις επιθέσεις. Στείλτε μας πίσω στην πατρίδα μας».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Σημείωμα της 18χρονης Έσμα Ελ-Γκουρέιμπ, που γράφει στα αραβικά «Το αίτημά μου προς εσάς, βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσουμε να πάμε πίσω στην πατρίδα μας, να τελειώσουν οι επιθέσεις και ο πόλεμος. Βεβαιωθείτε ότι θα μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς φόβο και μακριά από τις επιθέσεις. Στείλτε μας πίσω στην πατρίδα μας».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Σημείωμα της 18χρονης Έσμα Ελ-Γκουρέιμπ, που γράφει στα αραβικά «Το αίτημά μου προς εσάς, βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσουμε να πάμε πίσω στην πατρίδα μας, να τελειώσουν οι επιθέσεις και ο πόλεμος. Βεβαιωθείτε ότι θα μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς φόβο και μακριά από τις επιθέσεις. Στείλτε μας πίσω στην πατρίδα μας».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο επτάχρονος Αλί Ρίστμο, δείχνει τη ζωγραφιά του η οποία απεικονίζει ένα τζαμί, κατά τη διάρκεια μαθήματος στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλαντάγι, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο επτάχρονος Αλί Ρίστμο, δείχνει τη ζωγραφιά του η οποία απεικονίζει ένα τζαμί, κατά τη διάρκεια μαθήματος στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλαντάγι, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά ενός τζαμιού, από τον επτάχρονο Αλί Ρίστμο, στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλαντάγι, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά ενός τζαμιού, από τον επτάχρονο Αλί Ρίστμο, στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλαντάγι, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η 18χρονη Καμέρ Τοπάλκα, που ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλανταγί, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κρατά ένα χαρτί που γράφει «Θεέ μου σώσε μας. Επέτρεψέ μας να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα ασφαλείς. Επέτρεψέ μας να ζήσουμε ευτυχισμένοι».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η 18χρονη Καμέρ Τοπάλκα, που ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλανταγί, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κρατά ένα χαρτί που γράφει «Θεέ μου σώσε μας. Επέτρεψέ μας να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα ασφαλείς. Επέτρεψέ μας να ζήσουμε ευτυχισμένοι».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Σημείωμα της 18χρονης Καμέρ Τοπάλκα, που γράφει «Θεέ μου σώσε μας. Επέτρεψέ μας να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα ασφαλείς. Επέτρεψέ μας να ζήσουμε ευτυχισμένοι».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Σημείωμα της 18χρονης Καμέρ Τοπάλκα, που γράφει «Θεέ μου σώσε μας. Επέτρεψέ μας να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα ασφαλείς. Επέτρεψέ μας να ζήσουμε ευτυχισμένοι».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο Γκαϊς Καρντάκ, έξι ετών, κρατά τη ζωγραφιά του, σε μία σχολική βιβλιοθήκη στον καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, στα τουρκοσυριακά σύνορα.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο Γκαϊς Καρντάκ, έξι ετών, κρατά τη ζωγραφιά του, σε μία σχολική βιβλιοθήκη στον καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά του εξάχρονου Γκαϊς Καρντάκ.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά του εξάχρονου Γκαϊς Καρντάκ.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η Έλε Κούντι, πέντε ετών, κάθεται με τους φίλους της στο νηπιαγωγείο του καταυλισμού Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η Έλε Κούντι, πέντε ετών, κάθεται με τους φίλους της στο νηπιαγωγείο του καταυλισμού Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η ζωγραφιά της πεντάχρονης Έλε Κούντι.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η ζωγραφιά της πεντάχρονης Έλε Κούντι.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. O Ρεσάντ Μπεκούρ, 18 ετών, ποζάρει στο φωτογραφικό φακό στο μαγαζί όπου δουλεύει, στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

O Ρεσάντ Μπεκούρ, 18 ετών, ποζάρει στο φωτογραφικό φακό στο μαγαζί όπου δουλεύει, στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά του 18χρονου Ρεσάντ Μπεκούρ, η οποία απεικονίζει το σπίτι του.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά του 18χρονου Ρεσάντ Μπεκούρ, η οποία απεικονίζει το σπίτι του.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο 17χρονος Αχμέτ Αμπντουλκαντίρ, έχει ζωγραφίσει το σπίτι του. Ο Αχμέτ ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο 17χρονος Αχμέτ Αμπντουλκαντίρ, έχει ζωγραφίσει το σπίτι του. Ο Αχμέτ ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά του σπιτιού του 17χρονου Αχμέτ Αμπντουλκαντίρ.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά του σπιτιού του 17χρονου Αχμέτ Αμπντουλκαντίρ.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο Μουσταφά Χαλεμπί, 16 ετών, κρατά ενα χαρτί που γράφει στα αραβικά: «Είμαι Σύρος και θέλω να επιστρέψω στη Συρία». Ο Μουσταφά ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο Μουσταφά Χαλεμπί, 16 ετών, κρατά ενα χαρτί που γράφει στα αραβικά: «Είμαι Σύρος και θέλω να επιστρέψω στη Συρία». Ο Μουσταφά ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Σημείωμα του 16χρονου Μουσταφά Χαλεμπί, που γράφει στα αραβικά: «Είμαι Σύρος και θέλω να επιστρέψω στη Συρία».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Σημείωμα του 16χρονου Μουσταφά Χαλεμπί, που γράφει στα αραβικά: «Είμαι Σύρος και θέλω να επιστρέψω στη Συρία».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ο 15χρονος Αμπντουλαχ Ελ-Ομέρ, κρατά ένα σημείωμα που γράφει: «Θέλω ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία», ενώ βρίσκεται στο κουρείο που εργάζεται, στον προσφυγικό καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ο 15χρονος Αμπντουλαχ Ελ-Ομέρ, κρατά ένα σημείωμα που γράφει: «Θέλω ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία», ενώ βρίσκεται στο κουρείο που εργάζεται, στον προσφυγικό καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Σημείωμα του Αμπντουλαχ Ελ-Ομέρ που γράφει: «Θέλω ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Σημείωμα του Αμπντουλαχ Ελ-Ομέρ που γράφει: «Θέλω ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η μικρή Χάλε Σελίμ, 13 ετών, έχει ζωγραφίσει το σπίτι της, ενώ βρίσκεται στη σκηνή της στον καταυλισμό Γιαϊλαντάγι, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η μικρή Χάλε Σελίμ, 13 ετών, έχει ζωγραφίσει το σπίτι της, ενώ βρίσκεται στη σκηνή της στον καταυλισμό Γιαϊλαντάγι, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η ζωγραφιά της Χάλε Σελίμ.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η ζωγραφιά της Χάλε Σελίμ.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η 13χρονη Ραχάφ Κάγια γράφει: «Δεν υπάρχει θεός, μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ. Ελευθερία στη Συρία». Η Ραχάφ ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η 13χρονη Ραχάφ Κάγια γράφει: «Δεν υπάρχει θεός, μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ. Ελευθερία στη Συρία». Η Ραχάφ ζεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νιζίπ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Σημείωμα της 13χρονης Ραχάφ Κάγια που γράφει: «Δεν υπάρχει θεός, μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ. Ελευθερία στη Συρία».
REUTERS / UMIT BEKTAS

Σημείωμα της 13χρονης Ραχάφ Κάγια που γράφει: «Δεν υπάρχει θεός, μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ. Ελευθερία στη Συρία».

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η Ραχάφ Χασάν, 10 ετών,  κρατά τη ζωγραφιά του σπιτιού της στη Συρία, στον καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η Ραχάφ Χασάν, 10 ετών,  κρατά τη ζωγραφιά του σπιτιού της στη Συρία, στον καταυλισμό Μιντιγιάτ, στην επαρχία Μαρντίν, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η ζωγραφιά της Ραχάφ Χασάν.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η ζωγραφιά της Ραχάφ Χασάν.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η εννιάχρονη Νουρ Ελ-Χούντα, κρατά τη ζωγραφιά που απεικονίζει το σπίτι της στη Συρία, στο σχολείο του καταυλισμού Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με την Συρία, στην Τουρκία..
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η εννιάχρονη Νουρ Ελ-Χούντα, κρατά τη ζωγραφιά που απεικονίζει το σπίτι της στη Συρία, στο σχολείο του καταυλισμού Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με την Συρία, στην Τουρκία..

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η ζωγραφιά της εννιάχρονης Νουρ Ελ-Χούντα.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η ζωγραφιά της εννιάχρονης Νουρ Ελ-Χούντα.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Η Ρεϊγιάν Εμίν, επτά ετών, κρατά τη ζωγραφιά της, στον καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η Ρεϊγιάν Εμίν, επτά ετών, κρατά τη ζωγραφιά της, στον καταυλισμό Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην Τουρκία.

Τα όνειρα των παιδιών της Συρίας. Ζωγραφιά της επτάχρονης Ρεϊγιάν Εμίν.
REUTERS / UMIT BEKTAS

Ζωγραφιά της επτάχρονης Ρεϊγιάν Εμίν.