Multimedia

Οι ζωγραφιές των παιδιών του εμφυλίου

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 16:51

Οι αναμνήσεις από το σπίτι που έχασαν, οι ελπίδες για το μέλλον, αλλά και τα ψυχικά «αποτυπώματα» του πολέμου, αντικατοπτρίζονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις ζωγραφιές των παιδιών από τη Συρία που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία.

Στους «καμβάδες» των προσφυγόπουλων, τη θέση των χαρούμενων ζωγραφιών έχουν πάρει εικόνες από τη σκληρή πραγματικότητα της δοκιμαζόμενης πατρίδας τους.

Στην γειτονική χώρα ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι παιδιά.

Η κρίση στη Συρία έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έχει βαθιές επιπτώσεις στα παιδιά που έχασαν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και βρέθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε άλλες χώρες.

Πάνω από 55.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη Συρία το 2015, από τους οποίους πάνω από 2.500 ήταν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η χώρα συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να αποτελεί θέατρο πολυαίμακτης σύρραξης.

Από το ξέσπασμα του εμφυλίου, τον Μάρτιο του 2011, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 260.000, από τους οποίους οι 76.000 ήταν άμαχοι.