Multimedia

Ένα ποτάμι πάγου που στερεύει

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 16:45

Ο παγετώνας Άλετς, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ευρώπης, απλώνεται σε μήκος 23 χλμ. μέσα στις ελβετικές Άλπεις. Αυτό το «ποτάμι πάγου» κινδυνεύει να χαθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο παγετώνας είχε κάποτε πάχος 900 μέτρων και από το 1870 έχει συρρικνωθεί κατά 3 χλμ. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Αντρέας Βιέλι, ο Άλετς ενδέχεται να χάσει το 90% των πάγων του έως το 2100. «Τα παιδιά μου θα αντικρίσουν ένα πολύ διαφορετικό τοπίο στις Άλπεις», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο οδηγός πεζοπορικών αποστολών Ρίτσαρντ Μπόρτις τονίζει μάλιστα, ότι όταν μένει για αρκετές ημέρες στον παγετώνα, μπορεί να παρατηρήσει ο ίδιος τις αλλαγές.

Για τους παγετώνες σε όλη τη Γη, από τις Άνδεις έως την Αλάσκα, η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει ότι ο όγκος νερού που προκύπτει από το λιώσιμο των πάγων τους θερινούς μήνες υπερβαίνει την ποσότητα χιονιού που εναποτίθεται σε αυτούς το χειμώνα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η στάθμη των υδάτων αναμένεται να ανέβει κατά περίπου 26-82 εκ. μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της συρρίκνωσης των παγετώνων. Το ζήτημα αυτό πρόκειται να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που θα λάβει χώρα τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.