Multimedia

Η παραγωγή του ελαιόλαδου

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 14:49

Το ελαιόλαδο παράγεται από την έκθλιψη των καρπών της ελιάς οι οποίες συλλέγονται  πριν ή κατά την τελική τους ωρίμανση. Αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Στην Ελλάδα παράγονται τις καλές χρονιές, καθώς τα ελαιόδεντρα δεν αποδίδουν το μέγιστο της παραγωγής τους κάθε χρόνο, περίπου 300.000 τόνοι λάδι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο προέρχεται από τα περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στην χώρα. Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα γίνεται κυρίως από μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στους ελαιώνες τους λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, μαζεύουν τις ελιές με το χέρι ή τις ραβδίζουν με τέμπλα (ραβδί από καστανιά) και τις συλλέγουν σε δίχτυα.