Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Το ελαιόλαδο παράγεται από την έκθλιψη των καρπών της ελιάς οι οποίες συλλέγονται πριν ή κατά την τελική τους ωρίμανση. Αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Στην Ελλάδα παράγονται τις καλές χρονιές, καθώς τα ελαιόδεντρα δεν αποδίδουν το μέγιστο της παραγωγής τους κάθε χρόνο, περίπου 300.000 τόνοι λάδι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο προέρχεται από τα περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στην χώρα. Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα γίνεται κυρίως από μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στους ελαιώνες τους λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, μαζεύουν τις ελιές με το χέρι ή τις ραβδίζουν με τέμπλα (ραβδί από καστανιά) και τις συλλέγουν σε δίχτυα.
Ελαιώνας στο χωριό Λουτρά στη Λέσβο. Στο νησί καλλιεργούνται περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα που καλύπτουν το 28% του εδάφους του, στο έδαφος όλης της χώρας καλλιεργούνται περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, δηλαδή τα τρία στα τέσσερα δένδρα στην Ελλάδα είναι ελιές.
Ανδρόγυνο μαζεύει τις ελιές σε οικογενειακό ελαιώνα στο χωριό Λουτρά της Λέσβου.
Εργάτης, σκαρφαλωμένος σε δένδρο, ραβδίζει ελιές σε ελαιώνα.
Ελιές έχουν πέσει μετά από ράβδισμα με τέμπλες σε λίοπανο σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι στη Λέσβο.
Εργάτρια ξεχωρίζει τα φύλλα από τις ελιές που έχουν πέσει μετά από ράβδισμα σε λίοπανο σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι της Λέσβου.
Εργάτρια μαζεύει χαμολιές (ελιές που έχουν πέσει έξω από το λιόπανο).
Εργάτρια βάζει σε τσουβάλια τις ελιές που έχουν πέσει μετά από το ράβδισμα σε λιόπανο σε ελαιώνα στο χωριό Καγιάνι στη Λέσβο.
Εργάτρια ξεχωρίζει τις ελιές από τα φύλλα χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη κοσκίνα, σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι στη Λέσβο.
Εργάτης μεταφέρει τσουβάλι με ελιές σε ελαιοτριβείο.
Ελιές πριν από τη διαδικασία του αλέσματος σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας στη Λέσβο.
Εργάτης απομακρύνει φύλλα ελαιόδενδρου από την πλατφόρμα όπου τοποθετούνται οι ελιές πριν από τη σύνθλιψη για την παραγωγή του ελαιόλαδου.
Εργάτης αδειάζει τσουβάλι με ελιές στη μηχανή ελαιοτριβείου.
Παραγωγός παρακολουθεί τη ροή του λαδιού του από μηχανή ελαιοτριβείου στο χωριό Λουτρά, στη Λέσβο.
Στην χώρα μας υπάρχουν 2.700 ελαιοτριβεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ελαιοπαραγωγούς.
Εργάτης ελαιοτριβείου μετράει την οξύτητα του λαδιού. Το «παρθένο ελαιόλαδο» σύμφωνα με την ισχύουσα ποιοτική κατάταξη είναι το έλαιο που παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες επεξεργασίες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου. Κατατάσσεται δε σε «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο», «Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Ελαιόλαδο Λαμπάντε», ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα). Στην Ελλάδα το 82% του παραγόμενου ελαιόλαδου ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».
Εργάτης γεμίζει κανίστρες, δοχείο των πενήντα κιλών, με φρέσκο ελαιόλαδο σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας της Λέσβου.