Multimedia

Η παραγωγή του ελαιόλαδου

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 14:49

Το ελαιόλαδο παράγεται από την έκθλιψη των καρπών της ελιάς οι οποίες συλλέγονται  πριν ή κατά την τελική τους ωρίμανση. Αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Στην Ελλάδα παράγονται τις καλές χρονιές, καθώς τα ελαιόδεντρα δεν αποδίδουν το μέγιστο της παραγωγής τους κάθε χρόνο, περίπου 300.000 τόνοι λάδι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο προέρχεται από τα περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στην χώρα. Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα γίνεται κυρίως από μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στους ελαιώνες τους λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, μαζεύουν τις ελιές με το χέρι ή τις ραβδίζουν με τέμπλα (ραβδί από καστανιά) και τις συλλέγουν σε δίχτυα.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 19. Ελαιώνας στο χωριό Λουτρά στη Λέσβο. Στο νησί καλλιεργούνται περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα που καλύπτουν το 28% του εδάφους του, στο έδαφος όλης της χώρας καλλιεργούνται περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, δηλαδή τα τρία στα τέσσερα δένδρα στην Ελλάδα είναι ελιές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ελαιώνας στο χωριό Λουτρά στη Λέσβο. Στο νησί καλλιεργούνται περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα που καλύπτουν το 28% του εδάφους του, στο έδαφος όλης της χώρας καλλιεργούνται περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, δηλαδή τα τρία στα τέσσερα δένδρα στην Ελλάδα είναι ελιές.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 17.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η παραγωγή του ελαιόλαδου 14. Ανδρόγυνο μαζεύει τις ελιές σε οικογενειακό ελαιώνα στο χωριό Λουτρά της Λέσβου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ανδρόγυνο μαζεύει τις ελιές σε οικογενειακό ελαιώνα στο χωριό Λουτρά της Λέσβου.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 16. Εργάτης, σκαρφαλωμένος σε δένδρο, ραβδίζει ελιές σε ελαιώνα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης, σκαρφαλωμένος σε δένδρο, ραβδίζει ελιές σε ελαιώνα.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 13. Ελιές έχουν πέσει μετά από ράβδισμα με τέμπλες σε λίοπανο σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι στη Λέσβο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ελιές έχουν πέσει μετά από ράβδισμα με τέμπλες σε λίοπανο σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι στη Λέσβο.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 12. Εργάτρια ξεχωρίζει τα φύλλα από τις ελιές που έχουν πέσει μετά από ράβδισμα σε λίοπανο σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι της Λέσβου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτρια ξεχωρίζει τα φύλλα από τις ελιές που έχουν πέσει μετά από ράβδισμα σε λίοπανο σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι της Λέσβου.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 15. Εργάτρια μαζεύει χαμολιές (ελιές που έχουν πέσει έξω από το λιόπανο).
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτρια μαζεύει χαμολιές (ελιές που έχουν πέσει έξω από το λιόπανο).

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 10.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η παραγωγή του ελαιόλαδου 8. Εργάτρια βάζει σε τσουβάλια τις ελιές που έχουν πέσει μετά από το ράβδισμα σε λιόπανο σε ελαιώνα στο χωριό Καγιάνι στη Λέσβο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτρια βάζει σε τσουβάλια τις ελιές που έχουν πέσει μετά από το ράβδισμα σε λιόπανο σε ελαιώνα στο χωριό Καγιάνι στη Λέσβο.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 9. Εργάτρια ξεχωρίζει τις ελιές από τα φύλλα χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη κοσκίνα, σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι στη Λέσβο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτρια ξεχωρίζει τις ελιές από τα φύλλα χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη κοσκίνα, σε ελαιώνα στο χωριό Πλωμάρι στη Λέσβο.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 6. Εργάτης μεταφέρει τσουβάλι με ελιές σε ελαιοτριβείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης μεταφέρει τσουβάλι με ελιές σε ελαιοτριβείο.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 7. Ελιές πριν από τη διαδικασία του αλέσματος σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας στη Λέσβο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ελιές πριν από τη διαδικασία του αλέσματος σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας στη Λέσβο.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 5. Εργάτης απομακρύνει φύλλα ελαιόδενδρου από την πλατφόρμα όπου τοποθετούνται οι ελιές πριν από τη σύνθλιψη για την παραγωγή του ελαιόλαδου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης απομακρύνει φύλλα ελαιόδενδρου από την πλατφόρμα όπου τοποθετούνται οι ελιές πριν από τη σύνθλιψη για την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 4. Εργάτης αδειάζει τσουβάλι με ελιές στη μηχανή ελαιοτριβείου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης αδειάζει τσουβάλι με ελιές στη μηχανή ελαιοτριβείου.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 3. Παραγωγός παρακολουθεί τη ροή του λαδιού του από μηχανή ελαιοτριβείου στο χωριό Λουτρά, στη Λέσβο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Παραγωγός παρακολουθεί τη ροή του λαδιού του από μηχανή ελαιοτριβείου στο χωριό Λουτρά, στη Λέσβο.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 20.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η παραγωγή του ελαιόλαδου 2. Στην χώρα μας υπάρχουν 2.700 ελαιοτριβεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ελαιοπαραγωγούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στην χώρα μας υπάρχουν 2.700 ελαιοτριβεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ελαιοπαραγωγούς.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου 1. Εργάτης ελαιοτριβείου μετράει την οξύτητα του λαδιού. Το «παρθένο ελαιόλαδο» σύμφωνα με την ισχύουσα ποιοτική κατάταξη είναι το έλαιο που παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες επεξεργασίες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου. Κατατάσσεται δε σε «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο», «Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Ελαιόλαδο Λαμπάντε», ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα). Στην Ελλάδα το 82% του παραγόμενου ελαιόλαδου ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης ελαιοτριβείου μετράει την οξύτητα του λαδιού. Το «παρθένο ελαιόλαδο» σύμφωνα με την ισχύουσα ποιοτική κατάταξη είναι το έλαιο που παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες επεξεργασίες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου. Κατατάσσεται δε σε «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο», «Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Ελαιόλαδο Λαμπάντε», ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα). Στην Ελλάδα το 82% του παραγόμενου ελαιόλαδου ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».

Η παραγωγή του ελαιόλαδου . Εργάτης γεμίζει κανίστρες, δοχείο των πενήντα κιλών, με φρέσκο ελαιόλαδο σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας της Λέσβου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εργάτης γεμίζει κανίστρες, δοχείο των πενήντα κιλών, με φρέσκο ελαιόλαδο σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας της Λέσβου.