Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
«Σιωπηλά» παρέμειναν στην πλειοψηφία τους τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κίνας αναφορικά με την 50η επέτειο της έναρξης της Πολιτιστικής Επανάστασης. Η δημόσια συζήτηση γι' αυτή την πολυτάραχη και αιματηρή δεκαετία της κινεζικής ιστορίας εξακολουθεί να λογοκρίνεται από τις αρχές.
Το 1981 η Πολιτιστική Επανάσταση χαρακτηρίσθηκε επισήμως «σοβαρό» λάθος του Μάο Τσετούνγκ που «έσπειρε το χάος στη χώρα και έφερε καταστροφή στο Κόμμα, το Κράτος και ολόκληρο τον λαό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε για τη σιωπή του Πεκίνου: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό βγάλει την ορθή ετυμηγορία γι' αυτή την περίοδο».
«Δεν μιλάμε. Ας αφήσουμε τα κειμήλια να το κάνουν», αναφέρει ο Φαν Τζιαντσουάν, ιδρυτής μουσείου με αντικείμενα που παραπέμπουν στην «κόκκινη εποχή». Στους διαδρόμους του μουσείου συναντά κανείς μαθητές που ανακαλύπτουν μια πτυχή της ιστορίας της χώρας τους, την οποία τα σχολικά εγχειρίδια δεν καλύπτουν ενδελεχώς.
Την ίδια ώρα, η γενέτειρα του Μάο, Σαοσάν, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στο πλαίσιο του «κόκκινου τουρισμού» επισκέπτονται περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής παραμερίζουν τις κριτικές για τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης κρίνοντας ότι τα επιτεύγματα του Μάο είναι περισσότερα από τα λάθη του. «Απελευθέρωσε την Κίνα και έκανε τη ζωή μας καλύτερη», αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην στρατιώτης του κινεζικού Κόκκινου Στρατού και νυν δάσκαλος.