Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια των αντιπροσωπειών, στη Μόσχα, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από δυόμισι ώρες.
Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται δηλώσεις των δύο ηγετών.
Αυτήν την ώρα υπογραφή συμφωνιών από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας, Νίκο Κοτζιά και Σεργκέι Λαβρόφ.
Ξεκινούν από λεπτό σε λεπτό οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και του Βλ. Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες υπογράφουν κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βλ. Πούτιν: Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ κυρώσεων
Βλ. Πούτιν: Θα αποδώσουμε μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας
Βλ. Πούτιν: Αναφερθήκαμε στο σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου.
Βλ. Πούτιν: Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Βλ. Πούτιν: Ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία, ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού.
Βλ. Πούτιν: Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ουκρανία. Υπογραμμίσαμε το ενδιαφέρον μας για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Αλ. Τσίπρας: Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια σε φάση ύφεσης. Αλλά νομίζω πως τώρα μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο. Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες με στόχο την προώθηση συνεργασιών
Αλ. Τσίπρας: Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Αλ. Τσίπρας: Συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου
Αλ. Τσίπρας: Τόνισα την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ
Αλ. Τσίπρας: Τόνισα πόσο σημαντική είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό
Αλ. Τσίπρας: Εύχομαι οι σχέσεις των χωρών να είναι εποικοδομητικές προς όφελος της συνεργασίας και της ευημερίας του ελληνικού και του ρωσικού λαού.
Βλ. Πούτιν: Η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια
Βλ. Πούτιν: Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς.
Βλ. Πούτιν: Το ρωσικό ενδιαφέρον είναι για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Προχωρά σε συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό που βοηθούν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Αλ. Τσίπρας: Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και να καλυφθεί το χάσμα των τελευταίων ετών.
Β. Πούτιν: Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη. Μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει ο οικονομικός πόλεμος.
Β. Πούτιν: Είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας.
Β. Πούτιν: Θεωρώ ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο».
Β. Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε βάσει αμοιβαίου ενδιαφέροντος και μελλοντικών προοπτικών. Χρειάζεται να χτίσουμε έναν ενιαίο χώρο από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
Αλ. Τσίπρας: Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες. Όχι λαθρεπιβάτες. Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα το καράβι θα πέσει στα βράχια.
Αλ. Τσίπρας: Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της χώρας και του λαού να βγουν από την κρίση. Θα έπρεπε να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη λογική ότι η Ελλάδα είναι αποικία χρέους.
Αλ. Τσίπρας: Έχουμε δικαίωμα να προχωράμε σε αναπτυξιακές συνεργασίες προς όφελος του λαού μας.
Β. Πούτιν: Είναι προς όφελος των δανειστών της Ελλάδας η ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, μέσα από τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Β. Πούτιν: Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας μέσα από τη μεταφορά του αερίου και θα αυξηθούν θα έσοδά της.
Αλ. Τσίπρας: Στο ελληνικό έδαφος θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας. Είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε τις δυνατότητες της χρηματοδότησης, σεβόμενοι πάντα το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολυεπίπεδων και ουσιαστικών σχέσεων γιατί έτσι αρμόζει στην ιστορία των δύο λαών.
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου.