Σε λίγο αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
Την πρότασή της να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της πορείας της οικονομίας και της προσφυγής στο μνημόνιο από το 1981 μέχρι, κατέθεσε η ΝΔ.
Η πρόταση υπογράφεται και από τους 76 βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι ζητούν οι εργασίες της Επιτροπής να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, όταν και θα έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.
Η ΝΔ ζητά να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής ξεχωριστή συζήτηση για την πρότασή της και να μην «ενοποιηθεί» με τη σημερινή συζήτηση.
Σημειώνεται πως στο κείμενό της η ΝΔ επισυνάπτει και την παλαιότερη πρόταση για Εξεταστική για την Οικονομία που είχε υποβληθεί το 2010.
Αυτήν την ώρα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημερώνει το Σώμα για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία που κατέθεσε η ΝΔ.
Η ΝΔ δεν συμφωνεί να συζητηθούν οι δύο προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σήμερα, είπε παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη να συζητηθούν μαζί οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Η πρόταση που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπεριέχει επικοινωνιακές σκοπιμότητες, είπε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος.
Η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες μια κρίση χρέους έγινε κρίση δανεισμού ήταν και είναι επιθυμία του συνόλου του ελληνικού γιατί θέλει να μάθει πώς ήρθε το ΔΝΤ, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
Χωριστά θα συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς η ΝΔ δεν συναινεί να γίνει κοινή συζήτηση.
Με ομιλία του ειδικού αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου η έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για εξεταστική για τα μνημόνια.
Αλ. Μητρόπουλος: Το μνημόνιο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των κυρίαρχων ελίτ να αξιοποιήσουν την κρίση δανεισμού χωρών για να τη μετατρέψουν σε μόνιμη κρίση χρέους.
Αλ. Μητρόπουλος: Πρέπει να διερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ, οι δανειακές συμβάσεις, οι ρήτρες εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.
Αλ. Μητρόπουλος: Πεδίο έρευνας πρέπει να είναι επίσης ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και γενικώς οι αποφάσεις που απέκλιναν από το ευρωπαϊκό στάσους. Πρέπει επίσης να υπάρξει μελέτη της στάσης επιστημονικών ιδρυμάτων αλλά και ΜΜΕ.
Αλ. Μητρόπουλος: Επιβάλλεται η υπερψήφιση της πρότασης ως έμπρακτη απόδειξη της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης.
Στο βήμα ο κατά προτεραιότητα αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.
Στην Ολομέλεια της Βουλής διανεμήθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη - αν συναινεί ομοφώνως το Σώμα- να συζητηθεί απόψε μαζί με την πρόταση εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Προκειμένου μια πρόταση εξεταστικής να συζητηθεί στην Ολομέλεια θα πρέπει να διανεμηθεί στους βουλευτές και να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα, όπως ορίζει ο Κανονισμός και σύμφωνα με όσα επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παρόλα αυτά η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε θετικά διακείμενη να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί απόψε κιόλας η πρόταση της ΝΔ μαζί με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπό την προϋπόθεση ότι ομόφωνα το Σώμα θα εγκρίνει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει σε άλλη συνεδρίαση, διότι οι δύο προτάσεις έχουν διαφορετική φιλοσοφία.
Διαξιφισμό με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα εφετών Σωτήρη Μπάγια είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής η Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. Αφορμή ήταν η αναφορά της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου στον Σ. Μπάγια ως «δημοκρατικό δικαστή». «Πάτε τώρα να τον κάνετε ΣΥΡΙΖΑ;» διαμαρτυρήθηκε η Σ. Βούλτεψη.
«Είναι ανάρμοστο το σχόλιό σας. Ζητώ την συναίνεσή σας για να διαγραφεί από τα πρακτικά», της απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου με τη Βουλευτή της ΝΔ να σηκώνετε όρθια και να ζητά το λόγο επί προσωπικού.
Δ. Καμμένος: Τα μνημόνια έφεραν μια τεράστια καταστροφή, άυλη και υλική - Η άυλη είναι η ζημία που υπέστη η χώρα στη φήμη της, στην υγεία των πολιτών της.
Στο βήμα ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Χρ. Σταϊκούρας: Η ΝΔ θεωρεί ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προσχηματική - Ο πραγματικός στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός από τη δύσκολη για τους πολίτες πραγματικότητα, στην οποία εχουν συμβάλει οι αυτοσχεδιασμοί και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης.
Χρ. Σταϊκούρας: Επίσης, η πρόταση της «κυβέρνησης εσωτερικού» είναι αντιφατική σε σχέση με όσα στηρίζει η «κυβέρνηση εξωτερικού».
Χρ. Σταϊκούρας: Η κατάθεση της πρότασης είναι άκαιρη και θα ήταν προτιμότερο να δρομολογηθεί λίγο αργότερα, εφόσον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί - Επίσης, η πρόταση είναι ελλιπής, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει και την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση του μνημονίου - Επιπλέον, η πρόταση είναι ασαφής.
Χρ. Σταϊκούρας: Για τους παραπάνω λόγους η ΝΔ δεν στηρίζει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Αν η πρόταση εγκριθεί, παρά τις χαμηλές προσδοκίες, η ΝΔ θα στηρίξει την αναζήτηση της αλήθειας.
Στο βήμα ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Αρ. Ματθαιόπουλος: Η ευθύνη βαραίνει τους πάντες και είναι συλλογική και συνολική - Η διερεύνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 1974.
Αρ. Ματθαιόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί την αποπληρωμή του οποιουδήποτε χρέους, διότι είναι επαχθές.
Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι.
Κ. Μπαργιώτας: Η κυβέρνηση με την πρότασή της κάνει αντιπερισπασμούς - Το μνημόνιο είναι η απάντηση στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που προηγήθηκε.
Κ. Μπαργιώτας: Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από το 2000 μέχρι σήμερα - Πρέπει να διερευνήσουμε ποιοι έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα του μνημονίου.
Κ. Μπαργιώτας: Αν θέλουμε να αποκομίσουμε πραγματικό όφελος, και όχι ανάλογα με τις εφήμερες συμμαχίες που διαμορφώνονται, πρέπει να δούμε το θέμα από το 2002 και μετά τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε η ελληνική πολιτική ελίτ.
Ο υπουργός Δημήτρης Μάρδας πήρε τον λόγο επί προσωπικού
Ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος κατά προτεραιότητα αγορητής από το ΚΚΕ στο βήμα.
Αυθαίρετη κίνηση της Προέδρου η επιτροπή αλήθειας υποστηρίζει ο κ. Καραθανασόπουλος. Δεν είναι σε άλλο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική, εντάσσεται στην ίδια τακτική αθώωσης του καπιταλιστικού συστήματος.
Ν. Καραθανασόπουλος: Ένα καπιταλιστικό χρέος το οποίο διογκώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στόχευση της επιτροπής να νομιμοποιηθεί το χρέος.
Ν. Καραθανασόπουλος: Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή έρχεται τη στιγμή που η ίδια η συγκυβέρνηση επεκτείνει το μνημόνιο, λέει ο κ. Καραθανασόπουλος. Η πρόταση έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού.
Ν. Καραθανασόπουλος: Η σύσταση και λειτουργία της επιτροπής αποβλέπει στην όξυνση μίας αντιπαράθεσης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Η βασική στόχευση της πρότασης είναι να συσκοτίσει το κύριο πρόβλημα, την αιτία των κοινωνικών προβλημάτων από την καπιταλιστική κρίση.
Ν. Καραθανασόπουλος: Έχουμε να κάνουμε με μία καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση. Καπιταλιστική οικονομία σημαίνει να συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη.
Ν. Καραθανασόπουλος: Επιδιώκεται ότι αυτή η κρίση αξιοποιήθηκε για να μεταφερθούν τα οικονομικά βάρη, να υπερασπιστεί το καπιταλιστικό κέρδος, να δημιουργηθεί ένα νέο έδαφος ανόδου της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσα από ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον. Να διαμορφώσει νέα πεδία δράσης. Πρόκειται για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις μεταρρυθμίσεις όπως τις ονομάζετε. Τα μέτρα που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο δεν αποτελούν εξαίρεση για την Ελλάδα εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι το πειραματόζωο.
Ν. Καραθανασόπουλος: Ο μόνιμα χαμένος είναι η καταστροφή της εργατικής δύναμης. Συνεχίζετε τις διαπραγματεύσεις, τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο, η αξιολόγηση. Με άλλα λόγια συνεχίζεται η προηγούμενη πολιτική. Αν ήταν μία φιλολαϊκή συμφωνία θα την φέρνατε στην Βουλή. Για ποιον διαπραγματεύεστε; Για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Ν. Καραθανασόπουλος: Προωθείτε ένα άλλο μίγμα όχι να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες στα εργατικά στρώματα. Γι' αυτό έχετε την αποδοχή από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Καταφεύγετε σε εσωτερικό δανεισμό για να πληρωθούν οι δανειστές. Φέρνετε ρυθμίσεις για να απαλλάξετε φορολογικά μεγάλους ομίλους. Έχετε φτάσει στο σημείο να θεωρείτε τις ΗΠΑ καθοριστικό παράγοντα.
Ν. Καραθανασόπουλος: Όχι μόνο δεν συγκρούεστε με τους υπεύθυνους αλλά υποτάσσεστε σε αυτή την πολιτική. Δεν πρέπει ο λαός να δείξει καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ στο βήμα της Βουλής.
Ανδ. Λοβέρδος: Έχω την τιμή να εισηγούμαι με επιθετικό τρόπο. Από που να αρχίσω; Ας αρχίσω διηγούμενος ένα προσωπικό βίωμα. στις 7 Οκτωβρίου 2009 παρέλαβε το υπ. Υγείας. Στη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής ένας κύριος μου έκανε νοήματα και τον ρώτησα ποιος είναι. Θεόδωρος Αμπατζόγλου διοικητής του ΙΚΑ, μου είπε αν δεν δανειστείτε 800 εκατ. δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις. Αστραπιαία αύξηση του ελλείμματος πριν αναλάβω. Το πρώτο τηλεφώνημα ήταν στο υπ. Οικονομικών με αίτημα το δάνειο. Είναι μία πραγματικότητα.
Ανδ. Λοβέρδος: Δεν έχει νόημα η σύσταση της επιτροπής. Κίνηση διχαστική, ανώφελη με μοναδικό κίνητρο τον αντιπερισπασμό.
Ανδ. Λοβέρδος: Όταν ξεσπά η σοβαρότερη κρίση πρώτιστη προτεραιότητα είναι να δοθεί λύση και όχι θεάματα.
Ανδ. Λοβέρδος: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατέφυγε στο μέτρο αυτό. Προσφεύγει όμως σήμερα ευχαρίστως η κυβερνητική πλειοψηφία γιατί χρειάζεται τον αντιπερισπασμό. Σαν αθώα περιστερά μας λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα διχαστικό μία απλή εξέταση των πραγμάτων θα κάνει. Ενώ κάνετε αυτά κάθε μέρα η οικονομία βουλιάζει.
Ανδ. Λοβέρδος: Αδρανείτε μπρος στον κομματικό τρόμο. Είναι ορατή η μείωση της πειθούς στον λαό. Υπάρχει αποχή από την άσκηση διακυβέρνησης. Όλα έχουν ακινητοποιηθεί. Αντιφάσκοντες με τον εαυτό τους υπουργοί με πρώτο τον υπ. Οικονομικών. Άλλα ο υπουργός άλλα ο αναπληρωτής υπουργός. Αντί να μπει μπροστά σε θέματα καθημερινότητας η κυβερνητική μηχανή αναλώνεται σε αντιπερισπαστικά μέσα.
Ανδ. Λοβέρδος: Ξύπνησε μία ημέρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επειδή δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει έμπλεξε την Ελλάδα στη μεγαλύτερη δίνη. Η κρίση δημιούργησε τα μνημόνια και την κρίση δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία.
Ανδ. Λοβέρδος: Παραλάβαμε γενικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ. Ένα αβάσταχτο δημόσιο χρέος. Καθολική αδυναμία δανεισμού από τις αγορές. Έλλειψη μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. Δώσαμε μάχες προπηλακιζόμενοι επί χρόνια. Τα περισσότερα κόμματα και διάφοροι τηλεοπτικοί αστέρες που κατέχουν υπουργικές θέσεις όπλιζαν με μίσος τον λαό.
Ανδ. Λοβέρδος: Εμείς μείναμε πέντε χρόνια κρίσης στις επάλξεις. Θυμόμαστε αυτούς που εξόπλισαν με μίσος.
Ανδ. Λοβέρδος: Ξεπερνούσαμε κι εμείς την κρίση όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία και η αγορά το καταλάβαινε. Και από πολλούς πολίτες το άκουγες ότι κάτι κινείται. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι πολίτες είχαν επιστρέψει στην ευημερία, αλλά γινόταν ένα βήμα.
Ανδ. Λοβέρδος: Διακόπηκαν αυτά, ανέλαβε μία νέα κυβέρνηση. Υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους. Αφήνετε την οικονομία στην ύφεση. Ανακόπηκε η μείωση της ανεργίας. Επαληθεύτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έλεγε προεκλογικά ότι ό,τι δημιουργήθηκε σε πέντε χρόνια μπορεί να καταστραφεί σε λίγες ημέρες.
Ανδ. Λοβέρδος: Επειδή γνωριζόμαστε εδώ, ξεχάστηκε ο Σεπτέμβριος του 2011 με την ανοιχτή σύγκρουση του υπ. Οικονομικών με την τρόικα; Ξεχάστηκε ότι στην τελευταία φάση έμενε ανοιχτή η αξιολόγηση γιατί υπήρχαν κόκκινες γραμμές;
Ανδ. Λοβέρδος: Αστήριχτη, αλλοπρόσαλλη πρόταση.
Ανδ. Λοβέρδος: Να φωτιστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας από όλες τις πλευρές. Η επιτροπή πρέπει να κάνει πλήρη εξέταση των πραγμάτων. Να δούμε πως σκέφτηκε η ΕΚΤ, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Να δούμε τη σκοπιμότητα της δράσης οίκων αξιολόγησης. Η σκέψη σας περιλαμβάνει να καταθέσουν ο Τρισέ, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και άλλοι. Θα ήταν κωμική η συζήτηση αυτή αν δεν ήταν τραγική.
Ανδ. Λοβέρδος: Τώρα που ζητάτε ικετεύοντας ρευστότητα τώρα ανοίγετε μέτωπα. Πρέπει να εξεταστεί όλη η περίοδος από την ένταξη στο ευρώ έως την τελευταία ημέρα αυτής της επιτροπής. Στην ψηφοφορία θα είμαστε αρνητικοί.
Ο αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής στο βήμα.
Ν. Χουντής: Η κατατεθείσα πρόταση άρχισε να επενεργεί. Κρατώ ότι η αντιπολίτευση είπε ότι θα συμμετάσχει και κατέθεσαν και εποικοδομητικές προτάσεις, όπως αυτή του κ. Λοβέρδου να κληθεί ο κ. Τρισέ.
Ν. Χουντής: Δεν υπάρχει νόμος περί ευθύνης επιτρόπου. Προτάσεις τέτοιες είναι εποικοδομητικές γιατί δείχνουν ότι η διαδικασία δεν υπακούει σε σκοπιμότητες όπως ορισμένες αντιπολιτευτικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν.
Ν. Χουντής: Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι η μόνη περίοδος που η βάση μας είναι κοινή. Δεν λέει κανείς ότι το μνημόνιο είναι καλό. Ο λαός απέδωσε πολιτικές ευθύνες, δεν πρόκειται για την αναζήτηση μόνο τέτοιων πολιτικών ευθυνών. Φαίνεται ότι ακόμα δυνάμεις σκέφτονται μνημονιακά. Με μνημονιακή λογική λένε κάντε αυτό ή δεχτείτε αυτή τη λογική στη διαπραγμάτευση. Οι πολιτικές δυνάμεις που κάνουν την πρόταση αλλά και επί της ουσίας όλοι θέλουν αυτή την επιτροπή.