Οι συζητήσεις θα είναι πολύπλοκες, ωστόσο τις προσεγγίζω με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup.
«Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία, οταν έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση μπορούμε να πετύχουμε (συμφωνία)», συνέχισε.
O υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση 20 λεπτών με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ. Οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις πριν και μετά το τετ α τετ.
Οι Ευρωπαίοι δεν επιμένουν πλέον στην απαίτησή τους να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλούμενη υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους.
Αντί της επέκτασης του προγράμματος, θα μπορούσαν πιστώσεις διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων να μεταφερθούν από το παλιό στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, ώστε η Αθήνα να έχει, τουλάχιστον θεωρητικά, τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνεται ότι στήριξη μπορεί να δοθεί μόνο με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.
Λύση σε πολιτικό επίπεδο αναζητεί η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε».
Υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος ώστε να δοθει χρόνος να υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος, τάχθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, o Γαλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισελ Σαπέν.
«Ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχει ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται πως δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο Eurogroup.
Δήλωσε αρκετά δύσπιστος και πρόσθεσε ότι προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί.
Υπέρ μιας εξάμηνης επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Περιμένουμε να συμφωνήσει η ελληνική πλευά αλλά αυτό δεν εχει γίνει ακόμη, ανέφερε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αντιμετωπιστούμε ως αποικία χρέους», είναι το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους NYT lλίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.
Αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούναν.
Είπε ακόμη ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και πρόσθεσε πως τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο
Χωρίς προσδοκίες προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ.
Όπως δήλωσε το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.
Το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα, την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup.
Η τελική απόφαση για το αν θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση θα ληφθεί από το Εurogroup απόψε, ωστόσο τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά, οι διαφορές πολύ μεγάλες και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κλείσουν στη σημερινή συνεδρίαση. Αυτό υπογράμμιζαν σήμερα κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βοηθούν για να σωθεί το ευρώ», αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC ο Μάικλ Ιβάνοβιτς, πρόεδρος της MSI Global (οικονομική εταιρεία ερευνών, με έδρα τη Νέα Υόρκη), υποστηρίζοντας ότι «πέραν της λιτότητας που δρα κατά της επιστροφής της ανάπτυξης στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη της Νότιας Ευρώπης και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, ενός στρατηγικού εταίρου στην Αν. Μεσόγειο, υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη συγκυρία».
Την εκτίμηση ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις, στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκφράζει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις», αναφέρεται στην ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Το Bloomberg υποστηρίζει πως «με τον πόλεμο στη Συρία, στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη, στα νότια, και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία, στα βόρεια, καθώς και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Αν. Μεσόγειο, αυξάνεται».
Για ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενοι σε κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup.
«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσει τις προτάσεις της, τεκμηριωμένες και λεπτομερείς.
Η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι περίμεναν εδώ και μέρες αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Τόνισε δε ότι η βάση για τις συνομιλίες θα έπρεπε να είναι όσα έχουν συμφωνηθεί και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτά.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ρόλο «γέφυρας» έχει η Ιταλία στο θέμα της Ελλάδας, όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διεύθυνσης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Προς το ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όπως και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες εμπνέονται από μια λογική προσέγγιση», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής». «Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.