Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις ενήργησε με "ακραίο" τρόπο για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις. "Είναι αλήθεια ότι έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας. Οι αναγκαίες προειδοποιήσεις έγιναν", τόνισε.
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η "λογική" και η "ηρεμία" σήμερα, δεύτερη ημέρα των βίαιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, εκτιμώντας ότι οι διαδηλώσεις έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. "Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε ο τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζόχμπι κατηγόρησε σήμερα τις τουρκικές αρχές ότι ενεργούν με "τρομοκρατικό" τρόπο εναντίον του τουρκικού λαού και κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.
Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Υπερβολική η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στην Τουρκία.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις τουρκικές Αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 100 τραυματίες και η αστυνομία για 63 συλλήψεις διαδηλωτών
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απαγόρευαν την πρόσβαση, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση της κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.
«Κέρδος θα ήταν να εξηγήσουμε στους ανθρώπους για το σχέδιο αναμόρφωσης της περιοχής και όχι να τους ρίχνουμε σπρέι πιπεριού», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίτζ, αναγνωρίζοντας την ένταση της αστυνομικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των τραυματιών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστία κάνουν λόγο για «δυσανάλογη» χρήση βίας από πλευράς της τουρκικής αστυνομίας.
Δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «Ταξίμ» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα, μεταδίδει το ΑΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην πλατεία Ταξίμ το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.
939 συλλήψεις σε περισσότερες από 90 διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία
Σε 939 συλλήψεις σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία έχει προχωρήσει η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, το Σάββατο το βράδυ. «Εγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε στην τουρκική κρατική τηλεόραση ο κ. Γκιουλέρ. Πρόσθεσε ότι ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων τραυματιών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες έχουν ως επίκεντρό τους την Κωνσταντινούπολη και ειδικότερη την πλατεία Ταξίμ, είναι 79.
Χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών στην Άγκυρα, όπου συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι κινητοποιήσεις του κινήματος αμφισβήτησης της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας, έκανε η τουρκική αστυνομία, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ροής NTV. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επενέβησαν όταν διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.