LIVE: Παγκόσμια καταδίκη για τη σφαγή στη Μπούτσα

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 07:00
Updated:09:25
REUTERS/STRINGER

Τον αποτροπιασμό της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τους θανάτους αμάχων που η Ουκρανία καταγγέλει ότι διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή. Η Γερμανία καταδικάζει το «τρομερό έγκλημα πολέμου». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «αφόρητες» τις εικόνες από την πόλη. Ο πρωθυπουργός της Βρετανία Μπόρος Τζόνσον δήλωσε ότι οι «απεχθείς επιθέσεις» αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις σκηνές με πτώματα στο δρόμο ως «γροθιά στο στομάχι». «Εγκλήματα πολέμου» καταγγέλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. Η Ρωσία πάντως υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια». Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

09:25Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Ζαχάροβα: «Παραγγελία» των ΗΠΑ τα πλάνα από την Μπούτσα

Τα πλάνα με νεκρούς αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είχαν ζητηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που κάνει λόγο για συνωμοσία για να κατηγορηθεί η Ρωσία. «Ποιοι είναι οι κύριοι πίσω από την πρόκληση; Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Κυριακή, αναφέρει το Reuters.

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες των νεκρών αμάχων υποδηλώνει ότι η ιστορία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να προσβληθεί η φήμη της Ρωσίας. «Σε αυτή την περίπτωση, μου φαίνεται ότι το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις (για τη Ρωσία) έγιναν τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το ποιος ''παρήγγειλε'' αυτήν την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο, να παρέχει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. 

09:22Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

09:03Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες που ήταν οι πιο στενοί σύμμαχοι του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι να μείνουν έξω από τον πόλεμο. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δημοκρατικές αξίες, κέρδισε την τέταρτη συνεχή θητεία αφού οδήγησε το κόμμα του Fidesz σε μια συντριπτική νίκη έναντι μιας ευρείας συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Στη Σερβία ο  Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της χώρας.  «Η επιρροή της ουκρανικής κρίσης στα εκλογικά αποτελέσματα ήταν τεράστια», είπε ο πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από την εξισορροπητική πράξη της μεταξύ της ΕΕ και των στενών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

07:56Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:55Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Ο Στόλτενμπεργκ καταδικάζει τις δολοφονίες στη Μπούτσα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων δείχνουν «μια βαρβαρότητα εναντίον αμάχων που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη για δεκαετίες».  Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε ότι «είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοποιούνται και να σκοτώνονται άμαχοι» και ότι είναι ευθύνη του Ρώσου προέδρου να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να ξεκινήσει έρευνα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

07:53Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Ο Τζόνσον δεσμεύεται να «λιμοκτονήσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν» για τις δολοφονίες της Μπούτσα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας σε Ουκρανούς αμάχους σε πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου συνιστούν «ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία». 

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τις επιθέσεις στις πόλεις Ίρπιν και Μπούτσα «απαράδεκτες» και είπε ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν». Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εντείνει τις κυρώσεις και τη στρατιωτική του υποστήριξη προς την Ουκρανία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

07:43Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Κρεμλίνο: «Αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες Κυριακή «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο, παρότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων άνευ προηγουμένου εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απομόνωση της Ρωσίας, είναι τεχνολογικά αδύνατον στον σύγχρονο κόσμο», έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη (σ.σ. σε έκταση) από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

07:26Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε αργά την Κυριακή στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Υπήρξαν επίσης πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά). Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:25Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε στα Grammy

Ο Ζελένσκι έκανε μια εμφάνιησ- έκπληξη στα βραβεία Grammy για να καλέσει σε υποστήριξη για τη χώρα του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του παρακάλεσε τον κόσμο να μιλήσει για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση. 

07:21Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης και μάρτυρα του Reuters για εκρήξεις αργά την Κυριακή στην Οδησσό, σύμφωνα με το BBC.  Οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τις αναφορές. 

07:08Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Ζελένσκι για ρωσικο στρατό:  Κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο. «Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;» «Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

07:07Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Το Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

00:45Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

«ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΦΡΙΚΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΔΩ... »

Εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν σήμερα από την πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η περιοχή αυτή θα δεχτεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, το Κραματόρσκ είχε βομβαρδιστεί, ιδίως η περιοχή του αεροδρομίου. Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούσε ηρεμία αλλά την προηγούμενη νύχτα ακούστηκαν τέσσερις εκρήξεις, από βόμβες ή πυραύλους, στα προάστια, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι.

Η Σβετλάνα, μια 50χρονη εθελόντρια που βοηθούσε το πλήθος στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα είπε « Κυκλοφορούν φήμες ότι κάτι φριχτό θα συμβεί εδώ», πρόσθεσε.

00:27Δευτέρα 04 Απριλίου 2022

Απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκαλλά  αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε έδώ 

23:25Κυριακή 03 Απριλίου 2022

«ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΑ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

23:13Κυριακή 03 Απριλίου 2022

REUTERS/STRINGER
23:09Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο και άλλοι 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε  η τοπική εισαγγελία. Σε έναν πρώτο απολογισμό  ο κυβερνήτης της πόλης είχε κάνει λόγο  23 θύματα.

22:42Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί αύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» την πόλη Μπούτσα.

22:25Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ.Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας έφηβος 15 ετών.

Ο Κιμ πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών από άλλον βομβαρδισμό στο Οκάτσιφ, μια κοινότητα στη Μαύρη Θάλασσα.

 

22:01Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Μέχρι στιγμής υπάρxoυν 23 θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά»,είπε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι νεκροί.

20:51Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό.» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

19:44Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην κωμόπολη Βασίλκιβ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Χτυπήθηκε ένα κέντρο αεροπορικής διοίκησης που είχε ήδη καταστραφεί ενώ τραυματίστηκαν ορισμένοι πολίτες σε ένα κοντινό κολέγιο. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν ο αριθμός των τραυματιών.

 

19:44Κυριακή 03 Απριλίου 2022

410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

19:43Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

19:42Κυριακή 03 Απριλίου 2022

19:42Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

19:29Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτό που χαρακτήρισε ως “μαζικές βιαιότητες” που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.Ο Λεντριάν αναφέρθηκε ειδικότερα, στην πόλη Μπούτσα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο, για την οποία οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν τη διάπραξη μιας σκόπιμης “σφαγής” από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών πρόσθεσε στην ίδια δήλωση ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου. 

19:22Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Τον αποτροπιασμό του «για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα», εκφράζει με ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως μάλιστα επισημαίνει: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

18:03Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως “ταραχώδη” την κατάσταση στην περιοχή.

17:59Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η Ρωσία δεν έχει επιδείξει κάποια προσπάθεια για το βομβαρδισμό πιο εξειδικευμένων στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

17:57Κυριακή 03 Απριλίου 2022

ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΓΙΑ ΑΖΟΦ: ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

17:36Κυριακή 03 Απριλίου 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία κατήγγειλε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, 'Αντριζ Μέλνικ.

Πριν από λίγες ημέρες ο ουκρανός πρέσβης είχε δηλώσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στη συνάντηση μαζί του «σχεδόν έκλαιγε», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ «ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ισολογισμούς παρά για τα δεινά των Ουκρανών» και ήθελε με συνοπτικές διαδικασίες να συνεργαστεί με την επόμενη, φιλορωσική, κυβέρνηση της χώρας, καθώς, όπως πίστευε, σύμφωνα με τον κ. Μέλνικ, η Ουκρανία «ήταν υπόθεση ωρών» να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά την πολιτική του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο 'Αντριζ Μέλνικ την περιέγραψε ως «μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας».

17:35Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 5-7 Απριλίου για τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

16:26Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε μία σημερινή συνέντευξη του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων “είναι μια γροθιά στο στομάχι.”

15:43Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Κρεμλίνο: Ελπίζει ότι θα υπογραφεί  ειρηνευτική συμφωνία

Η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία και ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Inferfax.

15:18Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η οργάνωση HRW κατηγορεί τη Ρωσία για διάπραξη «προφανών εγκλημάτων πολέμου»

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για «προφανή εγκλήματα πολέμου» που - όπως σημειώνει - διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση του εξέδωσε η οργάνωση αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

15:12Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν

Τον αποτροπιασμό της για τις αναφορές για φρικαλεότητες σε περιοχές από τις οποίες αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτοντας πως όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν.

15:07Κυριακή 03 Απριλίου 2022

15:04Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Μετά τον Σαρλ Μισέλ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις θηριωδίες των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Μπούχα.  «Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η Ε.Ε. βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

15:01Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πόλη-λιμάνι.

«Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θεωρώ και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για να μεταφέρω, κατ’ αρχήν εδώ στην Οδησσό, βοήθεια. Ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό προξενείο.

14:35Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την ονομάζει, στην Ουκρανία και ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

14:18Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιβ

Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του λιμάνι του Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόν Γκερατσένκο, βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία.

14:15Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν στον ενταφιασμό περίπου 280 πολιτών στην Μπούχα, σε ομαδικό τάφο. Οι αρχές δεν μπορούσαν να ενταφιάσουν τους νεκρούς στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, σύμφωνα με την «Ukrajinska Pravda». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. «Η σφαγή στην Μπούχα ήταν σκόπιμη», έγραψε στο Twitter. 

14:03Κυριακή 03 Απριλίου 2022

14:01Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Στο ελληνικό γενικό προξενείο της Οδησσού ο Ν. Δένδιας

Στην Οδησσό έφτασε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να την παραδώσει στις δημοτικές αρχές της πόλης, αμέσως μετά την άφιξή του επισκέφθηκε το ελληνικό γενικό προξενείο της Οδησσού, το μοναδικό σε λειτουργία προξενείο κράτους-μέλους της Ε.Ε., όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

13:50Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσαν δύο μάρτυρες στο Reuters, λίγα 24ωρα μετά τις κατηγορίες των ρωσικών αρχών προς τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό μιας αποθήκης καυσίμων στην ίδια πόλη.

13:49Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

13:03Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία βρίσκονται καθ'οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ανάρτησή του, δηλώνοντας σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός» στην Μπούχα.

12:50Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Μεντβέντεφ: Εξαγωγές σιτηρών μόνο σε φιλικές χώρες

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως έγραφε χθες η «Ναυτεμπορική» για τη Ρωσία, «μη φιλικές», θεωρούνται 48 χώρες που μετέχουν στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και οι πωλήσεις τους υπερβαίνουν εκείνες των ρωσικών όπλων. Πέρυσι, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών ξεπέρασαν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

12:17Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Ουδετερότητα: Η Μόσχα χαιρετίζει μια «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση του Κιέβου

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, επαίνεσε σήμερα την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.

«Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας», έγραψε ο Μεντίνσκι στο Telegram, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών.

11:56Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα. Όπως ανέφερε, «η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού.

11:55Κυριακή 03 Απριλίου 2022

REUTERS/SERHII NUZHNENKO
11:09Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέστρεψε διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα.

11:03Κυριακή 03 Απριλίου 2022

10:52Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συνεχίζεται η προσπάθεια για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και πως επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

09:58Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Μόσχα: Δεν είμαστε κοντά σε συνάντηση ηγετών

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών, υπογράμμισε σήμερα η Μόσχα, προσθέτοντας πως η θέση της  σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη» πρόσθεσε.

09:50Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Στην Οδησσό ο Ν. Δένδιας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Στην Οδησσό αναμένεται να αφιχθεί εντός ολίγου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα παραδοθεί στις δημοτικές αρχές της πόλης.

Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

09:16Κυριακή 03 Απριλίου 2022

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης επλήγη, δήλωσε στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφεριακής διοίκησης Σεργκέι Μπρατσούκ. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα», πρόσθεσε ο ίδιος. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί και ότι τουλάχιστον τρεις στήλες καπνού και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια βιομηχανική ζώνη.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  »