Στη 1 μ.μ. -βάσει του προγράμματος- αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε χθες Σάββατο, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, η ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Δείτε ΕΔΩ τις βασικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως, για το 2019, θα επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% χωρίς να χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις. «Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, που θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019», σημείωσε.
Για τον ΕΝΦΙΑ, εξήγγειλε μείωσή του ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Παράλληλα τόνισε ότι θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης ότι από 1/1/19 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες, όπως είπε. Επιπλέον για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης τα εξής:
- Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, ξεκινώντας από 1/1/19.
- Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 ως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.
- Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.
- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»
Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, εξήγγειλε μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
Παράλληλα, προανήγγειλε εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε, επιπλέον, την παραχώρηση του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας πέρασε ήδη στην Ιστορία για την τεράστια και αχρείαστη καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα. Κανείς πλέον δεν τον ακούει, γιατί απλούστατα κανείς δεν τον πιστεύει» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.
«Η αδιάφορη ομιλία του σε μια σιδηρόφρακτη πόλη με 5.500 αστυνομικούς ήταν το κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού που εξαπάτησε, ταπείνωσε, φτωχοποίησε και δίχασε του Έλληνες» σημείωσε. Όπως πρόσθεσε η Πειραιώς, «οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν. Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες έχουν ραντεβού με το μέλλον. Αυτό που μας αξίζει».
«Αμετανόητος και προκλητικός για την κοινή λογική ο κ. Τσίπρας, στην τελευταία του παράσταση ως πρωθυπουργός» σημείωσε από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής για την ομιλία του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ.
«Οι εξοντωτικοί στόχοι και φόροι παραμένουν. Κλείνει ο κύκλος του με τεράστια ζημιά για τη χώρα και με επώδυνες δεσμεύσεις για το μέλλον. Τίποτα πια δεν περιμένει ο ελληνικός λαός από τον ίδιο και την καιροσκοπική ομάδα με την οποία κυβερνά» προστίθεται στην ανακοίνωση. «Λύση για τη χώρα είναι εκλογές τώρα και αλλαγή πολιτικής» κατέληξε το Κίνημα Αλλαγής.
Βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με φόντο την ομιλία του στη ΔΕΘ εκτοξεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα μπορούσε να είχε τίτλο «τα μνημόνια τώρα δικαιώνονται» και υπότιτλο «νέο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».
«Η Ν.Δ. καταψήφισε τον νόμο για τη μείωση των συντάξεων και ζήτησε την ακύρωσή του με τροπολογία. Ο κ. Τσίπρας χθες τα “μάσησε”», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός «χθες ξεκίνησε με μία παραδοχή. Είπε, ”σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαι σίγουρος ότι το 2015 κάναμε τη σωστή επιλογή”. Ποια ήταν αυτή η επιλογή; Να υπογράψουν μνημόνιο». «Δηλαδή ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε το μνημόνιο. Και αυτό το λέω γιατί η Ελλάδα διχάστηκε για πολλά χρόνια από τον λαϊκισμό αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Βρισκόμαστε εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού.
«"Νεκρανάσταση" του εφιαλτικού σεναρίου της ΔΕΘ του 2014 περί ΕΝΦΙΑ συνιστούν οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), τονίζοντας πως επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι που είχε εκφράσει με επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ξεκινά η συνέντευξη Τύπου.
Ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Αλ. Τσίπρας: Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, άλλωστε έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Ωστόσο το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία, είχε ποιοτική διαφορά από προηγούμενα. Να απευθυνθώ στους πολίτες που έχουν ευαισθησίες στα εθνικά θέματα και να πω ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.
Αλ. Τσίπρας: Ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσει ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Κατοχυρώνεται πλήρως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Αλ. Τσίπρας: Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας.
Ερώτηση για τις εξαγγελίες και τις κατηγορίες περί παροχολογίας.
Αλ. Τσίπρας: Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις. Από πέρσι είχα πει πως θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο.
Αλ. Τσίπρας: Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χθες και αφορά τα επόμενα χρόνια είναι ισορροπημένο και ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία.
Νέα ερώτηση για τις εξαγγελίες.
Αλ. Τσίπρας: Όσα εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά, δεν αποτελούν πισωγύρισμα. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Μόνο κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη.
Αλ. Τσίπρας: Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία.
Ερώτηση για τα επιτόκια των ομολόγων.
Αλ. Τσίπρας: Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή». Αν δεν είχαμε χτίσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.
Αλ. Τσίπρας: Βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, και ο κ. Μητσοτάκης, να αποδώσουν το «τσίμπημα» στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις παροχές –έτσι αναφέρουν τις ελαφρύνσεις- που θα ανακοίνωνα στη ΔΕΘ. Στο τέλος της εβδομάδας υποχώρησε η απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης.
Ερώτηση για τη στάση Π. Καμμένου στο Σκοπιανό.
Αλ. Τσίπρας: Εκτιμώ τη στάση αρχής του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθεσης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξαφνικά κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του.
Αλ. Τσίπρας: Τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε.
Αλ. Τσίπρας: Εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη η στάση του κ. Μητσοτάκη. Αντί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τον τζάμπα μάγκα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πει ότι θα την ακυρώσει.
Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Αλ. Τσίπρας: Σήμερα έχουν όλοι καταλάβει ότι ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχε ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο.
Για το Σκοπιανό
Αλ. Τσίπρας: Τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις.
Ερώτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αλ. Τσίπρας: Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου.
Ερώτηση για τις συντάξεις
Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και δεν έχει την αυστηρή επιτροπεία, είναι όμως χώρα της Ευρωζώνης. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παραδίδουν το σχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Κομισιόν προκειμένου να εξεταστεί αν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ίδιο γίνεται και με την Ιταλία ή την Ισπανία. Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας προϋπολογισμό έχοντας καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%, οπότε τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πακέτου των περικοπών.
Δεν θα πάρουμε σε καμία περίπτωση μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε την υπεραπόδοση. Αλλά θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας στην Ε.Ε. πως το μέτρο αυτό (σ.σ. περικοπή συντάξεων), είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό, διότι αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων που σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Άρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή,
Αλ. Τσίπρας: Η περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή, θα το εξηγήσουμε κι αυτό στους εταίρους μαζί με τα άλλα επιχειρήματα και πιστεύω ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει.
Ερώτηση για το αφορολόγητο
Αλ. Τσίπρας: Κάθε χρόνο στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, επειδή έχουμε και εκλογές πριν το 2020, η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου θα εξαρτηθεί και από αυτό. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα.
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.
Για το ασφαλιστικό
Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε το πλαίσιο της χώρας μέσα σε ασφαλές πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ.
Για την πυρκαγιά στο Μάτι
Αλ. Τσίπρας: Διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, τον κ. Γκολντάμερ, να συντάξει πόρισμα. Να σταματήσει η Ν.Δ. να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας.
Ερώτηση για την επιστροφή των θεσμών
Αλ. Τσίπρας: Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, αλλά ο τρόπος που θα επιτυγχάνονται είναι δική μας υπόθεση, αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ.
Ερώτηση για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην Αλεξανδρούπολη
Αλ. Τσίπρας: H πλωτή δεξαμενή υγροποίηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο.
Ερώτηση για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας
Αλ. Τσίπρας: Το ερώτημά σας μάλλον να το απευθύνετε στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν.
Αλ. Τσίπρας: Δεν θέλαμε μία ταπεινωτική συμφωνία για τους γείτονές μας.
Αλ. Τσίπρας: Για το Κόσσοβο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί.
Ερώτηση για τις εκλογές.
Αλ. Τσίπρας: Βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η οικονομία πηγαίνει καλά, η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή.
Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες και τη διαπλοκή.