Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.
Αλ. Τσίπρας: Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος πρωθυπουργός που να έπεσε τόσο απότομα στα βαθιά. Ανέλαβα μια χώρα στην κόψη του ξυραφιού. Η χώρα έχει ορθοποδήσει, πήραμε δύσκολες αποφάσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος.
Αλ. Τσίπρας: Η πιστοληπτική γραμμή είναι μνημόνιο καμουφλαρισμένο. Οι χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα έχουν ενισχυμένη επιτήρηση. Άλλο να σου κάνουν συστάσεις για διορθώσεις, και άλλο πράγμα να τους έχεις πάνω από το κεφάλι σου και να επιβάλουν πολιτική.
Αλ. Τσίπρας: Το ισοζύγιο βαραίνει τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα πάει σε μείωση φόρων.
Αλ. Τσίπρας: Οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Λ. Παπαδήμου δεν έκαναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αλ. Τσίπρας: Τα δεδομένα σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα με αυτά τα πλεονάσματα το επόμενο διάστημα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε ελαφρύνσεις.
Αλ. Τσίπρας: Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων. Θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε.
Αλ. Τσίπρας: Μικρή σημασία έχει η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σημασία έχει η στάση του για την ελάφρυνση του χρέους.
Αλ. Τσίπρας για οικονομία: Η αξιοπιστία της λύσης που θα δοθεί στις 21 Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές
Αλ. Τσίπρας: Ακόμα και όταν διαφωνώ με αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, οφείλω να τις σέβομαι.
Αλ. Τσίπρας: Δεν θα μπορούσα ποτέ να υποσχεθώ ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Δεν έχει ζητήσει ευθέως ανταλλαγή ο κ. Ερντογάν. Δεν δικαιολογείται η έντονη επιθετική ρητορική του κ. Ερντογάν. Η στάση μου απέναντί του ήταν ξεκάθαρη.
Αλ. Τσίπρας: Απαράδεκτή ενέργεια η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Δεν συνάδει με την καλή γειτονία.
Αλ. Τσίπρας για τους «οκτώ»: Δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ στον ηγέτη μιας άλλης χώρας για τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ στον κ. Ερντογάν κάτι που να υπονοεί την επιστροφή των Τούρκων Στρατιωτικών. Δεν ξέρω τι κατάλαβε από αυτό το τηλεφώνημα. Βεβαίως του είπα ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες, αλλά για αυτό θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν το έθεσε μπροστά μου ο κ. Ερντογάν;
Αλ. Τσίπρας: Ο Π. Καμμένος έχει συμπεριφερθεί έντιμα. Κάναμε κυβέρνηση με βασικό άξονα να σταματήσει η καταστροφή. Δεν θα μπορούσα να πουλήσω έναν έντιμο εταίρο.
Αλ. Τσίπρας: Τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του, αλλά προτιμώ να μείνω με το έργο και την πορεία του και όχι για τις θέσεις που παίρνει σε διάφορα ζητήματα. Τον αγαπάμε ακόμα και αν διαφωνεί μαζί μας.
Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει Νότια Μακεδονία. Η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική και κατοχυρώνεται αυτό με αυτή τη συμφωνία.
Αλ. Τσίπρας: Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε εξαιρετική προσπάθεια. Έδωσε τη μάχη αυτή, πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και δεχόμενος απειλές από τους εμπόρους του πατριωτισμού. Πάλεψε γραμμή - γραμμή για μια βιώσιμη συμφωνία.
«Η κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνά της, σε ένα ακόμη κακοστημένο ρεσιτάλ προπαγάνδας, βαφτίζουν "διπλωματική επιτυχία" την άκρως προβληματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον κ. Ζάεφ και τις απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προέβησαν από τις πάγιες εθνικές θέσεις. Πρόκειται για άλλη μία χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από μία κυβέρνηση που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια» αναφέρουν πηγές της Ν.Δ. κάνοντας κάποια πρώτα σχόλια σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έγινε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης.
Αλ. Τσίπρας: Βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη εποχή. Σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις λειτούργησα όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος, αλλά με το εθνικό συμφέρον. Ήταν πολύ πιο δύσκολη η απόφαση που πήρα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, από την απόφαση αυτή που πήρα τώρα.
Αλ. Τσίπρας: Η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει ότι δεν είσαι εσύ αυτός που εμποδίζει, αν η άλλη πλευρά δεν τα καταφέρει.
Αλ. Τσίπρας: Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για να ορίσουμε εμείς πώς θα λέγονται οι γείτονές μας;
Αλ. Τσίπρας: Σέβομαι το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας. Στα συλλαλητήρια συμμετείχαν πολίτες με έντονη πατριωτική ευαισθησία που αισθάνονται να έχει πληγεί αυτή την περηφάνεια, αλλά και ακραία στοιχεία. Στους δεύτερους δεν με νοιάζει να απευθυνθώ ,τους πρώτους τους σέβομαι. Πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια.
Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από τη Βουλή. Θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία.
Αλ. Τσίπρας: Το πότε η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή κερδήθηκε με διαπραγμάτευση για να κατοχυρωθεί η χώρα έναντι πιθανής αστοχίας από την άλλη πλευρά.
Αλ. Τσίπρας: Όποιος έχει αμφιβολία αν η κυβέρνηση έχει ή όχι νομιμοποίηση, ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Αλ. Τσίπρας: Ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το ζήτημα.
Αλ. Τσίπρας: Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο. Αποφάσισε να μην προχωρήσω μέσα από αυτή τη διαδικασία γιατί έχω πολύ άσχημη εμπειρία. Καταλαβαίνω ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτό δεν δείχνουν τη σοβαρότητα που απαιτεί η στιγμή.
Αλ. Τσίπρας: Ποια είναι η μυστική διπλωματία; Χτες το μεσημέρι έκλεισε η συμφωνία. Κρατούν την ίδια στάση οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ιβάνοφ. Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε «δεν θέλω να με ενημερώσεις, θέλω να μου στείλεις τη συμφωνία». Έχω ενημερώσει δια ζώσης τους αρχηγούς, έχω ενημερώσει τηλεφωνικά.
Αλ. Τσίπρας: Όταν κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι βάζαμε τη συνταγματική αναθεώρηση μέσα στη συζήτηση για τη συμφωνία άρχισε να με εγκαλεί ότι τον ακολούθησα αν και αυτό πρώτος το είχα πει εγώ. Όταν είδε τα συλλαλητήρια, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να λέει άλλα πράγματα, «όχι σύνθετη ονομασία, ας το λύσουμε αργότερα». Στο εξωτερικό, στο ΕΛΚ, ο κ.Μητσοτάκης έλεγε άλλα από ό,τι εδώ. Με αποκορύφωμα στη Σόφια που χαιρέτισα τη στάση του και είπα βοηθάει αυτή η στάση και μόλις επέστρεψε εδώ τα άλλαξε πάλι. Κρατάει στάση πολιτικού τζογαδόρου.
Αλ. Τσίπρας: Η προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει αυτή η πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, που θα μας έφερνε σε δυνατότητα επίλυσης. Δεν ζητώ από τον Π. Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής που έχει. Του ζητώ να μην θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια και να αναγνωρίσει πως η κυβέρνηση κρατά πατριωτική στάση. Θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή και εκείνος θα τηρήσει τη στάση του. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα όπως έκανε ο Αντ. Σαμαράς.
Αλ. Τσίπρας: Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Ζάεφ δώσαμε μια σκληρή μάχη, εναντίον προκαταλήψεων και εμπόρων πατριωτισμού, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία. Θλιβερή η στάση του κ. Μητσοτάκη. Θλιβερή η στάση της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ. Αν αλλάζαμε τη γλώσσα, θα ήταν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.
Αλ. Τσίπρας: Πλέον στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αντί για Μακεδόνες που ίσχυε ως σήμερα, θα αναγράφεται Μακεδόνες - Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι κάτι που κερδίσαμε. Η συμφωνία δεν προβλέπει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το μακεδονικό έθνος.
Αλ. Τσίπρας: Στη συμφωνία δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, αλλά να παίρνουμε μόνο. Αυτή η συμφωνία δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Δεν μπορούσαμε να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Η συμφωνία όμως, προβλέπει ότι με τον όρο Μακεδόνες δεν εννοούν την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.
Αλ. Τσίπρας: Η βασική είδηση στα χθεσινά διεθνή ΜΜΕ ήταν όχι ότι η ΠΓΔΜ συμφώνησε να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία, αλλά ότι η Μακεδονία συμφώνησε να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή, αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τη δική μας πλευρά. Είναι μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα.
Αλ. Τσίπρας: Η ονομασία δεν είναι αμετάφραστη, μεταφράζεται. Αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας, αν θα αναφέρει την ονομασία στη γλώσσα της ή στη γλώσσα των γειτόνων. Θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντική κατάκτηση το «βόρεια» δίπλα από το όνομα «Μακεδονία», το οποίο αναγνωρίζεται από 140 χώρες. Αν καταλήγαμε σε μία αμετάφραστη συμφωνία, τότε εξαιτίας της δύσχρηστης γλώσσας, όλοι θα έλεγαν «Μακεδονία». Τώρα όλοι θα λένε «North Macedonia».
Αλέξης Τσίπρας: Εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία από την ΠΓΔΜ ή την ελληνική Βουλή, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. Εγώ όμως, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει τη συμφωνία από μία μεγάλη, πατριωτική πλειοψηφία.
Αλ. Τσίπρας: Κάθε συμφωνία, τίθεται σε ισχύ μετά την κύρωση και των δύο πλευρών. Η ίδια η συμφωνία προβλέπει ότι υποχρέωση άμεσης κύρωσης έχει η ΠΓΔΜ και ακολούθως η Ελλάδα. Στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν θα αλλάξει μόνο η ονομασία, αλλά και κάθε είδος αλυτρωτισμού και κάθε αναφορά σε πιθανή μειονότητα. Αφού προχωρήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση, τότε θα κυρώσουμε και εμείς τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Μέχρι τότε, η δική μας υποχρέωση είναι να δείξει καλή πίστη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία είναι ταυτόσημη με τις εθνικές θέσεις των τελευταίων 20 ετών, από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έως την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Κατοχυρώσαμε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού και τη διασφάλιση του ελληνικού πολιτισμού. Αυτή η συμφωνία παίρνει πίσω κάθε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας. Κατοχυρώνει πλήρως τη μακεδονική ιστορία ως ελληνική κληρονομιά.
Αλ. Τσίπρας: Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός την ώρα που στη γειτονική χώρα έγινε μία σημαντική πολιτική αλλαγή. Μας δόθηκε η ευκαιρία να λύσουμε διαφορές δεκαετιών. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες. Δημιουργήσαμε ένα πολύ σημαντικό momentum, θέλαμε μία βιώσιμη συμφωνία, μία συμφωνία με αμοιβαίο συμφέρον, καθώς δε θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονες μας.
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, καλωσόρισε θερμά τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Ήταν πλέον καιρός για αυτή τη συμφωνία. Δείχνει ότι η συζήτηση, η ακρόαση και η κατανόηση των ανησυχιών του άλλου, μας επιτρέπει να βρούμε λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα προβλήματα», δήλωσε ο μεταξύ άλλων γενικός γραμματέας.
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στην ΠΓΔΜ μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας. «Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» ανέφερε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας να «απομονωθεί πολιτικά».
«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της, επειδή ο πρόεδρος, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται» επεσήμανε η κυβέρνηση.
Για «μυστική διπλωματία» αλλά και ότι «λειτουργεί εκτός ορίων του ισχύοντος πολιτεύματος», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε ότι, με δεδομένη την διαφωνία του κυβερνητικού του εταίρου για συμφωνία με τα Σκόπια, δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει στην υπογραφή της.
«Ποτέ δεν συνδέσαμε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και μνημονίων με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας και ζητώ από την κυβέρνηση να τηρήσει αυτή την αρχή», σημείωσε από το βήμα της ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως «δεν τολμώ να πιστέψω ή να πω ότι μπορεί η εναγώνια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο να συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».
«Η Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να αναδειχθεί ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη.
Την ιστορικότητα της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως επρόκειτο «για μια διαφορά, μια διαφωνία δεκαετιών, που καθιστούσε αδύνατη την πρόοδο στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για την ΠΓΔΜ».
«Η θέση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει τα Σκόπια για να γίνουν μέλος της Συμμαχίας εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και φυσικά από την ολοκλήρωση και πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Για μία συμφωνία η οποία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, για τις διμερείς της σχέσεις με την ΠΓΔΜ, αλλά και συνολικά για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «κλείνουν σήμερα τα μάτια και ταυτίζονται με ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές απόψεις, υποχωρώντας από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes με βάση την οποία και οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν».
«Θα μείνουν στην ιστορία ως ανεύθυνοι και επικίνδυνοι», καταλήγει.
Το non paper της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί «ερμηνεία» και δεν ανταποκρίνεται στο πρωτότυπο περιεχόμενο της συμφωνίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι.
Τόνισε επιπλέον ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες» καθώς και ότι η συμφωνία διαφυλάττει τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα.
Πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου «και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να αναγκαστούν να πάρουν θέση αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει υπογραφή στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ», προανήγγειλε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης.
Επιζήμια για τη χώρα του χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να την υπογράψει. Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία ανοίγει περισσότερα ζητήματα σε σύγκριση με αυτά που κλείνει και διερωτήθηκε αν είναι αξιοπρεπές η ΠΓΔΜ να αποδέχεται όλα τα αιτήματα και τα τελεσίγραφα της Ελλάδας.
Ανέφερε εξάλλου ότι η Ελλάδα ικανοποίησε τα αιτήματά της στον μέγιστο βαθμό «καταπατώντας -όπως είπε- την κληρονομιά των προγόνων μας», ενώ κάλεσε την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφεραν ότι δεν υπήρξε ουδεμία διαρροή από την Προεδρία, ως απάντηση στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Την κατάθεση από την κυβέρνηση του κειμένου συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και τυχόν παραρτημάτων του εντός της ημέρας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
«Υποσχεθήκατε δια του Πρωθυπουργού στα κόμματα ότι θα τους δώσετε το κείμενο της συμφωνίας. Όχι την απόδοσή του. Αλλά την ίδια τη συμφωνία», τόνισε.
Την Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί, θα διεξαχθεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.
Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, έχει ήδη αποστείλει το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Η ειδική συνεδρίαση της Βουλής είχε προαναγγελθεί από χθες, δια στόματος του Πρωθυπουργού.
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπερψηφιστεί. «Αν θεωρεί η αντιπολίτευση ότι δεν έχουμε αυτήν την πλειοψηφία, έχει τα εργαλεία -το προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα- να το αμφισβητήσει αλλά θεωρώ ότι η συμφωνία θα τύχει ευρείας συναίνεσης στη Βουλή» είπε ο υπουργός σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία και τόνισε πρως θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή «θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Όπως είπε η συμφωνία τηρεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις και αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.