Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να αφιχθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του, Εμινέ, θα υποδεχθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι δρακόντεια. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Αθήνα, κυρίως στις περιοχές του κέντρου, στις οποίες θα κινείται ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Αστυνομία ανακοίνωσε απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, ενώ θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.
Εκτός από τον σταθμό του μετρό «Σύνταγμα», που θα παραμείνει κλειστός όλη την ημέρα, έχουν κλείσει επίσης εδώ και λίγη ώρα οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου.
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κυριαρχεί στην ειδησεογραφία ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης της Κύπρου.
«Επίσκεψη σταθμός, αλλά και ερωτηματικά» σημειώνει η Αλήθεια. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η προσοχή της Κύπρου είναι στραμμένη στην Αθήνα και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
«Στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν - Φρούριο η Αθήνα - Φρόντισε να προκαλέσει πριν πάει», γράφει ο Πολίτης. Επίσης, αναφέρει ότι ο γερμανικός Τύπος βλέπει την επίσκεψη ως μια προσπάθεια, από πλευράς του Τούρκου προέδρου, να επαναπροσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ελλάδας». Σημειώνεται ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς βοήθεια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με αρκετές χώρες βρίσκονται πλέον στο ναδίρ.
Με τίτλο «Προσδοκίες στο μίνιμουμ» κυκλοφορεί ο Φιλελεύθερος. Η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διευρυμένες συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξήλθε του προεδρικού αεροσκάφος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.
Χειραψία του Τούρκου προέδρου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου αναχώρησε από το αεροδρόμιο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έφτασε ο Αλ. Τσίπρας - Σε λίγο στο σημείο αναμένεται ο Ταγίπ Ερντογάν, που θα καταθέσει στεφάνι
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών (Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ)
Έφτασε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Ταγίπ Ερντογάν - Τον υποδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας
Στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη κατέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος
«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μία διεθνής συνθήκη, δεν είναι μία διμερής συνθήκη Ελλάδας - Τουρκίας και δεν νομίζω ότι η συζήτηση για αναθεώρηση βοηθά το οτιδήποτε. Εμείς σεβόμαστε τη συνθήκη της Λωζάννης, πρέπει να τη σεβαστούν όλες οι πλευρές» δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, για τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν.
Το Προεδρικό Μέγαρο επόμενος σταθμός για τον Ταγίπ Ερντογάν
Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
Σε λίγο η κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα και του Τούρκου προέδρου
Πρ. Παυλόπουλος: Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου, και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για την ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας, που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε.
Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Πρ. Παυλόπουλος: Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζήτηματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες.
Πρ. Παυλόπουλος: Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορύν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Πρ. Παυλόπουλος: Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλλους της Ε.Ε.
Πρ. Παυλόπουλος: Τέλος, είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και για τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.
Πρ. Παυλόπουλος: Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επισκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Ερντογάν: Ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες η σημερινή μέρα
Ερντογάν: Είναι μεγάλη ευχαριστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια - Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών - Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά - Υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ερντογάν: Μεσα στο διάστημα αυτό των 94 χρονων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διαστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.
Ερντογάν: Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη δυτική Θράκη όμως οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
Ερντογάν: Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση.
Ερντογάν: Όταν μιλάω για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.
Ερντογάν: Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιωσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλλά πραγματα στο διάστημα αυτό.
Ερντογάν: Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θρακη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς.
Ερντογάν: Πρέπει να κοιτάξουμε στο μισογεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.
Πρ. Παυλόπουλος: Δεν είναι ότι δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στα θέματα στα οποία αναφερθήκατε, αλλά η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, διότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος.
Πρ. Παυλόπουλος: Τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίζουμε στην ειλικρινή φιλία και η επίλυση του όποιου ζητήματος πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα.
Πρ. Παυλόπουλος: Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Υπάρχουν μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου ώστε να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε.
Ερντογάν: Ωραία όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω απάντηση γιατί αλλιώς θα ήταν ασέβεια απέναντι στον εαυτό μου. Δεν είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω καλά το πολιτικό δικαιο. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό. Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή εσείς αναφερθήκατε σε αυτά. Αλλιώς θα τα συζητούσα αυτά τα ζήτηματα με τον κ. Τσίπρα.
Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» και «Ευαγγελισμός» που είχαν κλείσει νωρίτερα λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι κλειστός θα είναι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός μετρό «Σύνταγμα».
Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, λέγοντας: «Καλωσήλθατε, κ. πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» με την Τουρκία, «ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για την επίλυσή τους είναι μέσα από τη διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, λίγο πριν από την έναρξη των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου «έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ερωτηθείς εάν δυσκόλεψε τα πράγματα η συνέντευξη Ερντογάν απάντησε πως «το γεγονός ότι οι σχετικές δηλώσεις έχουν επαναληφθεί σε διάφορες φάσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε».
«Μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, γέννησε ερωτηματικά», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να τονίσει ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, που έχει πράγματι έναν ιστορικό χαρακτήρα, με δεδομένο όμως το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε και το οποίο είναι το πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία για την ελληνική πλευρά αλλά και συνολικά είναι δεδομένη και
Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.