Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την κατ’ ιδίαν συνάντηση ολίγων λεπτών, ακολούθησε γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.
«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες αλλά κάνει σπουδαίο έργο για την επιστροφή. Θα επιστρέψει σίγουρα» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη σύντομη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται και για την αναβάθμιση των F 16. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Λίγο αργότερα κατά το γεύμα εργασίας παρουσία και των δύο αντιπροσωπειών ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό και στο ρεκόρ ανάκαμψης, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι εξαιρετικός τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ» είπε ο κ. Τραμπ.
Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή, δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας, κατά τη διευρυμένη συνάντηση Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων.
Με αφορμή σχόλιο του κ. Τραμπ για τις ομορφιές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μόνο μια όμορφη χώρα, αλλά και ένας πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανταπόκρισή του από την αμερικανική πρωτεύουσα.
Μεταδίδει τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο.
Στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετέχουν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.
Ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών. Αρχίζουν οι κοινές δηλώσεις και η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο.
Τραμπ: Ρεκόρ στο χρηματιστήριο. Έφτασε για πρώτη φορά στις 23.000 μονάδες. Ελπίζω η Ελλάδα να πετύχει ίδια ρεκόρ.
Τραμπ: Η Ελλάδα το λίκνο της Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την κληρονομιά. Για τον λόγο αυτό η φιλία ήταν μακρά και ανθεκτική. Ο Τζέφερσον είχε γράψει ότι στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανεις που να το θαυμάζει περισσότερο από τους αμερικανούς.
Τραμπ: Εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας, εμπορίου. Θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Υπάρχει πιθανή αναβάθμιση των F 16, ύψους 2,4 δισ. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες. Ενθάρρυνα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επιβεβαίωσα τη στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους.
Τραμπ: Στηρίζουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018. Προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία.
Τραμπ: Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Θα οικοδομήσουμε πάνω στην κοινή μας ιστορία για ένα μέλλον ειρήνης.
Τσίπρας: Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία. Η φιλία των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές αρχές μας. Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ομογένεια.
Τσίπρας: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τσίπρας: Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν. Καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφαλείας. Μία χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Όντας ήδη ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τουρισμό καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών.
Τσίπρας: Προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη κέντρο εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Πρώτο γιατί προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και σε περισσότερη στήριξη. Δεύτερον γιατί η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξη τον πυλώνα ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού για νέα προοπτική στην περιοχή. Η επικίνδυνη, παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίου πρέπει να σταματήσει. Θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τσίπρας: Οι συνομιλίες θα δώσουν εξαιρετική ώθηση. Μόνιμη ομάδα συνεργασία ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομίας για ουσιαστική συνεργασία.
Τραμπ: Αν δούμε τα νούμερα θα διαπιστώσουμε ότι από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν βγάλει εκατομμύρια. Δεν είναι σωστό αυτό, είναι μία καταστροφή το Obamacare. Έχουμε τις ψήφους να μπλοκάρουμε τη διαδικασία.
Ερώτηση για παλαιότερη δήλωση Αλ. Τσίπρα για προοπτική εκλογής του Ντ. Τραμπ «μακάρι να μην το δούμε αυτό το κακό».
Τσίπρας: Διαπίστωσα από τη συζήτηση ότι ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για το καλό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε όποιες διαφορές. Προσβλέπω σε ουσιαστική συνεργασία. Είμαι πολύ αισιόδοξος.
Τραμπ: Υπήρχαν μία σειρά χωρών που ήταν αγχωμένες. Ο λόγος της ανησυχίας τους ήταν ότι εμείς δεν είχαμε επιτρέψει να επεκτείνουν τις σχέσεις τους. Υπάρχουν κάποιες χώρες και συναισθήματα ηγετών. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Πριν την απάντηση του Πρωθυπουργού ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε «μακάρι να το ξερα αυτό πριν τη συνάντηση».
Ερώτηση για τις επενδύσεις.
Τσίπρας: Θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ξέρουμε ότι οι επενδύσεις είναι νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε νόμο για σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή. Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές κατά της γραφειοκρατίας. Δίνουμε το ισχυρό μήνυμα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο Πρόεδρος για το Ελληνικό και του είπα ότι προχωράει και θέλουμε να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός.
Τραμπ: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αφήσαν πίσω τα προβλήματα. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης των πολεμικών αεροσκαφών. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες με τρομερές δυνατότητες.
Τραμπ: Μου αρέσουν όλοι οι υποψήφιοι θα λάβω την απόφαση στο μέλλον.
Τσίπρας: Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, τη σεβόμαστε και στηρίζουμε στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για εκδημοκρατισμό. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ και τον ευρωπαϊκό δρόμο. Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο έχει και προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.
Ερώτηση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη βάση της Σούδας. Προς Τραμπ, πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Τραμπ: Η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει δυνατότητα να κάνει σημαντικά πράγματα. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε αυτό που πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική.
Τσίπρας: Νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με βασικό στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο του αξιόπιστου συμμάχου, ταυτόχρονα έχει μία ιδιαιτερότητα, μπορεί να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Η Σούδα έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Γίνεται σημαντική δουλειά που πρέπει να αναβαθμιστεί.
Τραμπ: Ήταν μεγάλη τιμή, προσδοκούμε σε μακροχρόνια συνεργασία.
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου.