Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο πραγματοποιεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.
Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να φτάσει στις 10:20 (ώρα Ελλάδος) στην Μυτιλήνη.
Ήδη στο νησί βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους. Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.
Στον αεροδιάδρομο του αερολιμένα Μυτιλήνης προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μεταφέρει τον ποντίφικα.
Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια συμβολική ενέργεια και να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια.
Αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος ο Πάπας Φραγκίσκος. Χειραψίες με τον πρωθυπουργό, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας.
Ανάκρουση των εθνικών ύμνων κατά την τελετή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου.
Ξεκινά η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αλ. Τσίπρας: Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Αλ. Τσίπρας: Η επίσκεψή σας είναι ιστορική και σημαντική και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά.
Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες των νησιών μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους, παρά το ότι υπέφεραν από τις πολιτικές λιτότητας, έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη.
«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης των τριών ιεραρχών στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε.
Αφού επισήμανε στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περί τους 50.000 πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκατ.
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έρχεστε σε μια εποχή που ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες.
Στη Μόρια κατευθύνονται οι τρεις προκαθήμενοι.
Οι τρεις ιεράρχες αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμούς και στις 12:25 θα ακολουθήσουν ομιλίες τους. Στις 12.40 θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα των τριών με πρόσφυγες.
«Η παρουσία σας εδώ, μαζί με τους Ιεράρχες μας, στην εποχή της μεγάλης σύγχυσης και του διάχυτου ανθρώπινου πόνου, μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε πανανθρώπινες αρχές και αξίες», δήλωσε υποδεχόμενη τον Πάπα Φραγκίσκο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος χαιρετούν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιάζουν ένα βρέφος προσφύγων.
Προσφυγόπουλα χαρίζουν ζωγραφιές στον Πάπα Φραγκίσκο.
Μία χορωδία παιδιών προσφύγων υποδέχεται τους τρεις προκαθήμενους με τραγούδια.
Ιερώνυμος: Καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα στον τόπο μας. Μαζί υπογραμμιζουμε τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων.
Ιερώνυμος: Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων. Από τη Λέσβο ξεκινά ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη.
Ιερώνυμος: Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο.
Ιερώνυμος: Καμαρώνω για τους Έλληνες που παρά τις δυσκολίες βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος.
Ιερώνυμος: Απευθύνω έκκληση να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση.
Βαρθολομαίος: Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν.
Βαρθολομαίος: Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου.
Ακολουθεί χαιρετισμός από τον Πάπα Φραγκσίσκο.
Πάπας Φραγκίσκος: Δεν είστε μόνοι. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.
Πάπας Φραγκίσκος: Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση.
Πάπας Φραγκίσκος: Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο.
Κοινή έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέγραψαν οι τρεις ιεράρχες.
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας έστειλαν από τη Μόρια της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά από την επίσκεψή των τριών ιεραρχών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. «Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν», είπε κατά τον χαιρετισμό του.
«Παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη» χαρακτήρισε τη σημερινή πρωτοβουλία στη Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος.
Ολοκληρώθηκε το γεύμα των τριών θρησκευτικών ηγετών με πρόσφυγες.