Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν: Θα πρέπει κάθε είσοδος στην Ευρώπη να είναι νόμιμη. Να μην ξεχνούμε ότι έχουμε πολυ κόσμο που θέλει να εισέλθει στην Ευρώπη αλλά δεν δικαιούνται όλοι να έρθουν. Γι αυτό θα πρέπει να κλείσουμε κάθε οδό παράνομης εισόδου.
Φάιμαν: Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν περιμένουμε να έρθουν 200.000 πρόσφυγες σε μας. Μόνο νόμιμη είσοδος προσφύγων στην Ευρώπη. Για τη βίζα στους Τούρκους δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καταργηθεί. Δεν έχουν εκπληρωθεί οι μισές από τις προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις.
Φάιμαν: Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εμείς έχουμε δηλώσεις ανοιχτά πόσους θέλουμε να πάρουμε, θα πρέπει να δηλώσει και η Γερμανία πόσους θα δεχτεί.
Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν εκατοντάδες μετανάστες, στην ξηρά και τη θάλασσα, οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο, σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή σκαφών της ακτοφυλακής και ελικοπτέρων, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντικιλί, Μουσταφά Ναζμί Σεζγκίν τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι μόνο στην περιοχή του έχουν συλληφθεί περίπου 300 άνθρωποι. Σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους από την Άγκυρα, ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 3.000.
Την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίοου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κουρφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε λίγο η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ, Τουσκ, Νταβούτογλου για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.
Την «πλήρη» ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της «κρίσιμης» Συνόδου Κορυφής εξέφρασε με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Την ικανοποίηση της Λευκωσίας εξέφρασε λίγο νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.
Τη θλίψη της για τον θάνατο του Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Μέρκελ: Κοινή απόφαση της Ε.Ε. και της Τουρκίας, που θα έχει στόχο της αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης - Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μέρκελ: Η συμφωνία αποτελεί και έναν τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Μέρκελ: Δεν πρέπει όμως ότι θα έχουμε ουτοπίες, να πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε.
Μέρκελ: Σήμερα, με αυτά που συμφωνήσαμε, πιστεύουμε ότι πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών.
Μέρκελ: Όλοι οι μεταναστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.
Μέρκελ: Θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.
Τουσκ: Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη θα έχει προσωπική αντιμετώπιση.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), επιβεβαίωσε ο Ντ. Τουσκ.
Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο αυτό δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.
Νταβούτογλου: Ιστορική η σημερινή μέρα, γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον.
Νταβούτογλου: Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. - Δεν θα δοθούν στην Τουρκία αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων.
Νταβούτογλου: Αποφασίστηκε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 και επίσης συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την Ε.Ε. και αντίστροφα.
Νταβούτογλου: Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά και η συνεργασία της Τουρκίας είναι σημαντική για την Ε.Ε.
Νταβούτογλου: Εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μου, δεν θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στα θύματα της τρομοκρατίας, είτε είναι Χριστιανοί είτε είναι μουσουλμάνοι.
Γιούνκερ: Σημαντική η στήριξη της Ελλάδας σε τεχνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση
Γιούνκερ: Ήδη καταλήξαμε σε συμφωνία για αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία
Γιούνκερ: Ελπίζουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη
Γιούνκερ: Η συμφωνία είναι και νόμιμη και εφαρμόσιμη
Τσίπρας: Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε για κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και δεν αφορά μόνο μία χώρα. Είναι μία διεθνής κρίση. Προφανώς αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της και έπρεπε να αντιμετωπιστεί στην κατεύθυνση μίας ευρωπαϊκής λύσης.
Τσίπρας: Όλοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας και προχωρούσαν σε μονομερείς κινήσεις. Η συμφωνία είναι θετική εξέλιξη.
Τσίπρας: Η Ελλάδα πέτυχε σημαντική διπλωματική επιτυχία. Αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη συνεργαστήκαμε στενά για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. Καταφέραμε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος μεταξύ των οποίων και το 31 που έχουμε παγώσει εμείς, αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι.
Τσίπρας: Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ολάντ που δέχτηκε να ανοίξει το κεφάλαιο 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Σαρκοζί εναλλακτικά.
Τσίπρας: Δεν περιχαρακωθήκαμε στο καβούκι μας, αλλά πήγαμε στη Σμύρνη. Οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν μία παρακινδυνευμένη κίνηση αλλά τολμήσαμε και πετύχαμε αυτό που πήραμε, την επιτάχυνση της συμφωνίας επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση.
Τσίπρας: Όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορώνες, έχει επιτυχίες.
Τσίπρας: Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάληψη σε πολιτικό και νομικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Υπάρχει λοιπόν σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξεταζονται εξατομικευμένα. Απαιτήσαμε και ρητή αναφορά ότι η διαδικασία θα γίνεται με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστίας για τους πρόσφυγες. Πετύχαμε άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου.
Τσίπρας: Αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από κράτη μέλη, 2.400 άτομα, εμπειρογνόμωνες, μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό.
Τσίπρας: Η κεντρική λογική της απόφασης είναι , χτυπάμε το δίκτυο των διακινητών, καταργούμε τις παράνομες οδούς και ταυτόχρονα δημιουργούμε μία νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που ζητούν νόμιμα άσυλο. Από κει και πέρα για να λειτουργήσει το θετικό βήμα της νόμιμης οδού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα στη μείωση των ροών.
Τσίπρας: Πρώτο φίλτρο μείωσης των ροών είναι το χτύπημα του δικτύου παράνομης διακίνησης. Και σε αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, έχει αναλάβει την υποχρέωση να πλήξει το παράνομο δίκτυο. Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσκόματα. Το τρίτο φίλτρο δίνουμε ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των διακινητών.
Τσίπρας: Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η άμεση έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας που περιλαμβάνει και την μείωση των ροών από την Τουρκία. Όμως δυστυχώς έχουμε ξαναδεί σε περιόδους Συνόδων να μειώνονται οι ροές και μετά να ξανααυξάνονται. Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη. Δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού.
Τσίπρας: Απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από τους πρόχειρους και ακατάλληλους καταυλισμούς, η παραμονή τους εγκυμονεί κινδύνους και να μεταφερθούν σε ασφαλή κέντρα που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που έχει ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω τον κρατικό μηχανισμό, τον στρατό, την αστυνομία, τους εθελοντές, τους πολίτες.
Τσίπρας: Η ανθρωπιστική κρίση έπληξε την Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και όχι εξαιτίας πράξεών της όπως έγινε από άλλες χώρες. Τις διπλωματικές κινήσεις που μπορούσαμε να επιτύχουμε τις έχουμε επιτύχει. Πρέπει να δουλέψουμε για να εφαρμόσουμε μία δύσκολη συμφωνία.