Στην Αθήνα καταφθάνουν σήμερα αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο.
Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση των αγροτών έχουν εκφράσει η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Πρώτοι έφτασαν περίπου 2.000 αγρότες από την Κρήτη, που αποβιβάστηκαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια μετέβησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη.
Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν για την Αθήνα αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Αχαΐας, Σάκης Μαυρόγιαννης, η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη, καθώς «ο κάθε αγρότης αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας».
Τεταμένη ατμόσφαιρα αυτήν την ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη. Κρητικοί αγρότες έφθασαν στο σημείο και πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς.
Αιτία της έντασης ήταν η απόφαση της αστυνομίας να μην επιτρέψει σε αγροτικό αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα να φθάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες εξαγριώθηκαν και έφθασαν πεζή στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς. Τελικά τα προϊόντα τους βρέθηκαν στο οδόστρωμα.
Αγρότες αδειάζουν τελάρα με ντομάτες στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.
Έκλεισαν πριν από λίγο και οι οδοί Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών. Νωρίτερα είχαν κλείσει οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου.
Στο πλευρό των αγροτών οι υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου.
Έως και τις 12:00 θα παραμείνει ανοικτή η κοιλάδα των Τεμπών, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση αγροτών από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, στα διόδια του Ισθμού. Εκεί έχουν φτάσει οι αγρότες με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία και αναμένονται κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και από τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.
Όπως δήλωσε ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία, από τη Σπάρτη μέχρι τον Ισθμό, τα αστυνομικά μπλόκα που συνάντησαν και τους έκαναν ελέγχους ήταν πολλά. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και θα τα βάλουν προπομπούς στην αυτοκινητοπορεία μαζί με τα αγροτικά αυτοκίνητα και δεκάδες λεωφορεία που έχουν φτάσει στον Ισθμό από όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
Ένταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αγρότες πέταξαν στα ΜΑΤ λαχανικά, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.
Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν οι άνδρες των ΜΑΤ που περιφρουρούν το κτήριο δέχθηκαν βροχή αντικειμένων και πέτρες από Κρητικούς αγρότες.
Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ώστε να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν και βρίσκονται λίγα μέτρα πιο μακριά.
Στο υπουργείο υπάρχουν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής, καθώς έχουν σπάσει τζάμια έως τον πρώτο όροφο. Έξω από κτήριο βρίσκονται σπασμένες ζαρντινιέριες, κολωνάκια, ξύλα κ.ά..
Προηγήθηκε μικρής διάρκειας ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη με πρωταγωνιστές και πάλι Κρητικούς αγρότες. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν η αστυνομία αποφάσισε να μην επιτρέψει σε αγροτικό όχημα που μετέφερε λαχανικά να φθάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όταν οι αγρότες πληροφορήθηκαν αυτήν την εξέλιξη αποχώρησαν από την πλατεία Βάθη και πήγαν πεζή στην πλατεία Καραϊσκάκη. Εκεί κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς, τους οποίους μάλιστα «καταδίωξαν», πετώντας τους μπουκάλια και πορτοκάλια.
Τελικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας πέταξαν στον δρόμο τα προϊόντα τους.
Καπνογόνα και πετροπόλεμος αυτή την ώρα στους δρόμους γύρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προσαγωγές αγροτών έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με τρακτέρ και λεωφορεία οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ταξιδεύουν από αργά χθες το βράδυ για την Αθήνα.
Σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σήμερα και αύριο δεν προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα.
Να μη διανοηθεί «η εθελόδουλη νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα» να επιχειρήσει με ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες να ανακόψει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τονίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «μία τέτοια επίδειξη ακραίας αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού όχι μόνο θα ήταν ανεπίτρεπτη, αλλά και θα κινδύνευε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και μακελειό, καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη και υπόλογη για άκρως επικίνδυνες, ανώμαλες εξελίξεις».
Δύο οι προσαγωγές έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επετράπη - έπειτα από διαπραγματεύσεις - η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.
Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.
Με αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία ξεκίνησαν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό, που αποφάσισαν να αφήσουν τελικά στο μπλόκο τα τρακτέρ τους, καθώς τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.
Όπως είπε ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.
Την «χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γ. Μαριδάκη καθώς και του συνάδελφου Ν. Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές» καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων. «Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει», τονίζει σε ανακοίνωσή της και ζητεί να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες.
Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα, όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ τόσο ο Χρήστος Τσάμης από τα μπλόκα της Αρκαδίας όσο και ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκα της Λακωνίας.
Το κομβόι, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο και αυτήν την ώρα φτάνει στα Μέγαρα.
Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη, στους γύρω δρόμους θα παρκάρουν τα αγροτικά αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σύνταγμα.
Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, κατά διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη.
Ηρεμία αυτήν την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραμένουν στο σημείο αγρότες, απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.
Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι Πότε θα κάνει ξαστεριά».