Έντονες αντιδράσεις για την επιμονή στη μείωση του κατώτατου μισθού

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 16:12
UPD:02/02/2012 00:02

Αντιδράσεις προκαλεί η επιμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, παρά την αχτίδα ελπίδας που αφήνει για το θέμα του 13ου-14ου μισθού.

A- A A+

Αντιδράσεις προκαλεί η επιμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, παρά την αχτίδα ελπίδας που αφήνει για το θέμα του 13ου-14ου μισθού.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, και στο πλαίσιο αυτό θέτει θέμα «περιορισμών στον κατώτατο μισθό», έστω για μία προσωρινή περίοδο, και «πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό», διευκρινίζοντας πάντως πως όλα είναι ανοικτά.

Οπως επισημαίνει, «ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας». Συγκρίνοντας τον κατώτατο μισθό που ισχύει σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία (χαμηλότερος κατά 20% και 35% αντίστοιχα), ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει σκανδαλώδες το ποσοστό ανεργίας στους νέους και τονίζει: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι νέοι με ελάχιστη εμπειρία και παραγωγικότητα θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις και δεν θα παραγκωνίζονται στην αγορά εργασίας λόγω ενός υπερβολικά υψηλού κατώτατου μισθού».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τάσσεται επίσης υπέρ του κλεισίματος δημοσίων οργανισμών και της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων: «Εάν εργάζονται σε μια επιχείρηση που δεν είναι απαραίτητη, ναι, πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα αναγκαστικών απολύσεων. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων στο δημόσιο τομέα», διευκρινίζει, «θα προέλθει από συνταξιοδότηση».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τάσσεται εξάλλου κατά της κρατικοποίησης των τραπεζών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακεφαλαιοποίησής τους για να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από το PSI, αν και το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση. «Αν και είναι κατανοητό ότι ως απόρροια του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) οι τράπεζες χρειάζονται σημαντική βοήθεια από το κράτος, δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τράπεζες», αναφέρει.

Τέλος, ο κ. Τόμσεν τονίζει την ανάγκη δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών για να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ενώ σημειώνει πως ο ίδιος δεν δρα αυτόνομα αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. «Με βάση το σεβασμό στην πορεία μου, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ιδιαίτερα σε σχέση με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν πιστεύω ότι μια μείωση του κατώτερου μισθού θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θεωρώ ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα διευρύνει ύφεση και ανεργία και δημιουργεί έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Ν. Σαλαγιάννης ξεκαθάρισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, πως του είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά παρόμοιες οριζόντιες περικοπές, ενώ για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, παρατήρησε: «Αν δω ότι αυτοί οι 150 χιλιάδες υπάλληλοι μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις τον επόμενο χρόνο και επομένως (να έχουμε) μια ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, με ανακατανομή του προσωπικού, γιατί να πάμε σε απολύσεις;».

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τόμσεν το ΚΚΕ αναφέρει πως η θέση της τρόικας αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος τους είναι η ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων. «Αυτό ορέγονται χρόνια οι βιομήχανοι, αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η ΕΕ. Το έγκλημα είναι αποφασισμένο και οι εκβιασμοί έτοιμοι», υποστηρίζει ο Περισσός.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας. Αν υπάρχει δουλειά, τότε ο μισθός προσδιορίζεται στην αγορά από την προσφορά και τη ζήτηση», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Η διαμόρφωση του πακέτου βρίσκεται προ των πυλών και στα "χοντρά" έχουν συμφωνήσει η τρόικα εξωτερικού με την τρόικα εσωτερικού», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Πρακτικά», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, «θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα - απομένει να κλειδώσει ο τρόπος μείωσης τους, έχουν πει "ναι" η τρικομματική συγκυβέρνηση στην τρόικα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων που θα προκύψει από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ «θα έχουμε περισσότερες κι ευκολότερες απολύσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω κούρεμα του κοινωνικού κράτους και του τομέα της Παιδείας και Υγείας», την ώρα που σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα δεκαετίας του '60 και η ακραία φτώχεια είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

«Η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Καμία παραγωγικότητα και καμία ανταγωνιστικότητα δεν υπηρετείται με τη συμπίεση των μισθών, την απομείωση της αμοιβής εργασίας και την εξαθλίωση των μισθωτών», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως η Δημοκρατική Συμμαχία έχει εξηγήσει, από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν πιστεύει ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χώρας. «Αυτό όμως δεν φτάνει. Η χώρα πρέπει να ισοφαρίσει έσοδα-έξοδα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι η βασική αιτία της αποτυχίας του μνημονίου. Δεν έγιναν δύο χρόνια και σήμερα πληρώνουμε το τίμημα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Ντ. Μπακογιάννη: Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν πλέον να περιμένουν

Ντ. Μπακογιάννη: Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν πλέον να περιμένουν

Σκληρή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Σ.Στανωτά, ο οποίος με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Τόμσεν, έκανε λόγο για Δανό υπάλληλο της τρόικας που εμφανίζεται ως Έπαρχος της πάλαι ποτέ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Ο υπάλληλος των τοκογλύφων δανειστών, το πρόγραμμα του οποίου απέτυχε πλήρως, δεν είναι παρά ένας κακός υπάλληλος που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχε απολυθεί», υπογραμμίζει ο κ. Στανωτάς και «σήμερα, παριστάνει τον εκπρόσωπο του Καίσαρα, σαν να απευθύνεται σε υπηκόους, επιχειρώντας μάλιστα να γίνει "συμπαθής", με το να αφήνει "παράθυρο" στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού».

Για το θέμα των τραπεζών τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σε επίμονες ερωτήσεις για την τελική θέση της κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς των τραπεζικών μετοχών και για το αν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει να είναι κοινές, κι όχι προνομιούχες, όπως προτείνει ο κ. Τόμσεν, απέφυγε να τοποθετηθεί όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. «Δεν είναι στόχος η κρατική διαχείριση των τραπεζών», αρκέστηκε να πει.

Νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την Πέμπτη

Στο μεταξύ, τη δεύτερή τους συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς, σε αναζήτηση συγκλίσεων για τα εργασιακά.

Εντός της εβδομάδας εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ληφθεί και -σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- οι οριστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη «να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις». Επισήμανε ακόμη ότι «μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης τού μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού, τού 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%. Είχαν αποδεχθεί επίσης μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη βάση αυτή τα επιστημονικά ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ ανέλαβαν να μελετήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν την επιστημονική βάση, στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητούσε την παρέμβασή τους στον κοινωνικό διάλογο, πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και οι επαγγελματοβιοτέχνες, έχουν προτείνει εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για 3 χρόνια, ενώ κατά των αυτόματων αυξήσεων (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα), που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές, έχει τοποθετηθεί και ο ΣΕΒ.

Προτεινόμενα για εσάς