Τρεις όρους προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο δανειακής στήριξης της Ελλάδας έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας.
Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, «παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση επί των γνωστών επώδυνων μέτρων στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, ενώ χρειάζονται και «ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, να προσδιορίσει από πού θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε πως «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής». Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση πως το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) σημείωσε πως ολοκληρώνεται «και πιστεύω ότι θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα».
Δείχνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων, «πραγματική εφαρμογή».
Ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη «μελετά την πιθανότητα» να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας. Ερωτηθείς σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση αυτή ο Ρεν είπε ότι «μελετάται από την Επιτροπή», η οποία τη θεωρεί «μια ορατή πιθανότητα», όπως και η ευρωζώνη.
Τη βεβαιότητα ότι θα οριστικοποιηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε, από την πλευρά του, σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλώντας παράλληλα τη χώρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε εξάλλου πως ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου αναμένει το IIF
Στην οριστικοποίηση του νέου σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας, περιλαμβανομένου του PSI, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τετάρτη προσβλέπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
«Χαιρετίζουμε τις προόδους που έγιναν για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ.
«Προσβλέπουμε», πρόσθεσε, «στην οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI), στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη σύνοδο του Eurogroup την 27η του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το Eurogroup συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη».
Δραματικοί τόνοι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά δραματικούς τόνους, θετοντας το ερώτημα: «Θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη;» «Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες» πρόσθεσε τονίζοντας πως δεν είναι καιρός για παιχνίδι δημαγωγίας, «πρέπει όλοι τώρα να κάνουμε την επιλογή μας».
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι το Eurogroup δεν έλαβε την τελική απόφασή του για την έγκριση του νέου προγράμματος, καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες.
Οι αντιρρήσεις αυτές, όπως είπε, βασίστηκαν στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε, σε συνεργασία με την τρόικα, πλήρως ο κατάλογος των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.
Το κυριότερο όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup «η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί...Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας».
Απηύθυνε εκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ότι είναι αναγκαίο ώστε την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον ''καλό'' για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς. Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων», τόνισε.
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε πρόσφατη γαλλογερμανική πρόταση περί δημιουργίας ενός λογαριασμού που θα εξασφαλίζει τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα εξοφλεί τα χρέη της, απάντησε θετικά.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόταση δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό κράτος, μετά τις περιπέτειες στις οποίες ενεπλάκη, θα είναι εφεξής εντάξει προς τις διεθνές οικονομικές υποχρεώσεις του.
Ολόκληρη η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου
Χθες το πρωί, όταν τελείωσε η τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό και την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από 15 ώρες συζήτησης και διαπραγμάτευσης, δήλωσα ότι φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα πως η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί, και πως το Eurogroup θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα στο οποίο βασίζεται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Δυστυχώς το Eurogroup σήμερα δεν έλαβε την τελική απόφασή του για την έγκριση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο με την επίσημη έναρξη και φυσικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις δημόσιου χρέους, δηλαδή από το 47% του ΑΕΠ σε δημόσιο χρέος.
Το Eurogroup σήμερα δεν έλαβε την τελική θετική απόφαση καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες, αντιρρήσεις βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα, πλήρως, τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.
Το κυριότερο όμως είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού.
Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.
Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός Ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας. Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον «καλό» για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς.
Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις.
Θα ενημερώσω διεξοδικά τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανήκω και φυσικά ολόκληρη τη Βουλή των Ελλήνων, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ο λαός, ο κάθε πολίτης, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για να μπορεί να κάνει ελεύθερα την στρατηγική και ιστορική επιλογή, την οποία πρέπει να κάνει ο καθένας και ατομικά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν συλλογικά.
Αυτά που πρέπει να γίνουν από τώρα έως την άλλη Τετάρτη συνιστούν μία στρατηγική επιλογή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε, γιατί φθάσαμε εδώ, γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, γιατί ταλαιπωρούμαστε όπως ταλαιπωρούμαστε σαν λαός, όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και ηθικά. Και πρέπει να ξαναβρούμε την προοπτική μας, πρέπει να ξαναβρούμε έναν ορίζοντα ιστορικό ώστε να μπορούμε να κατευθύνουμε σωστά τα βήματά μας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από το σημερινό Eurogroup. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, όλα τα στοιχεία που συνιστούν τον ελληνικό δημόσιο βίο, όλα βρέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup. Εκτιμήσεις για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ερωτήματα για τη στάση όλων των κομμάτων και όχι μόνο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ερωτήσεις για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, για το ρόλο των επιχειρήσεων, για το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε εργαζόμενος την ευθύνη του σε σχέση με τον κάθε άνεργο. Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον δικό τους ρόλο πέρα από τις ευθύνες, τις αναμφισβήτητες και κολοσσιαίες, του πολιτικού κόσμου. Όλα βρέθηκαν στο τραπέζι. Διότι πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα.
Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα στη Βουλή με ψήφο τις επόμενες ημέρες. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι τώρα πρέπει να προταχθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε όλοι την επιλογή μας.
Π. Καψής: Είμαστε στη μέση της διαδρομής
«Όπως φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Έχουμε πετύχει πολλά, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα» δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου Γιουνκερ και Ρεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, εν μέσω επιφυλάξεων από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα.
Ο κ. Καψής τόνισε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα –και μόνο υπευθυνότητα– από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά».
«Το κύριο μέλημά μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Πρώτο βήμα θα είναι η ψήφισή της από τη Βουλή, που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος. Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΣΥΝ: «Οχι» στη μόνιμη λιτότητα
Για σκληρές προϋποθέσεις έκανε λόγο η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.
«Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ήταν κυνικά σαφής στις σκληρές προϋποθέσεις που έθεσε: 1ον, εκβίασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης - λαιμητόμου κάθε κοινωνικής διεκδίκησης και παροχών. 2ον, απαίτησε πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής και νέων μέτρων, και 3ον, ζήτησε ‘ισχυρές δεσμεύσεις’ για την εφαρμογή του προγράμματος δρακόντειας λιτότητας από τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι «η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι κ.κ. Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, εμπαίζοντας και καταπατώντας τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, κρίθηκε ανεπαρκής από το Eurogroup, που δια στόματος Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, ζήτησε να ξαναδεί το...''γραπτό'' των τεσσάρων ''μαθητών'' την ερχόμενη Τετάρτη».
Η κ. Δούρου επέκρινε και τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνοντας: «Ακολούθησε ο θλιβερός κ. Βενιζέλος, που πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις επιταγές των Γιουνκέρ, Ρεν, Σόιμπλε και λοιπών, στη δήλωσή του, κατέφυγε στη γνωστή τεχνική του εκβιαστικού διλήμματος, με μία διαφορά: η επιλογή είναι πλέον μεταξύ ‘θυσιών και ακόμη μεγαλύτερων θυσιών’ και ‘μεταξύ ταπεινώσεων και ακόμη μεγαλύτερων ταπεινώσεων’ των ελλήνων πολιτών».
«Σήμερα, αύριο και με κορύφωση την Κυριακή, έχουμε τη δυνατότητα να βροντοφωνάξουμε τη δική μας απάντηση σε αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα που οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε φτωχοποίηση και την ευρωζώνη στη διάλυση: ‘όχι’ στη σύμβαση, ‘όχι’ στη μόνιμη λιτότητα, ‘όχι’ στην άρνηση της δημοκρατίας», κατέληξε η κ. Δούρου.