Ντ. Ρέιντερς: «Ναι» υπό όρους στην έκδοση ευρωομολόγων

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 15:14

«Είμαι απολύτως υπέρ των ευρωομολόγων, όμως δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί το χρέος παρά αν βάλουμε επίσης μαζί τους προϋπολογισμούς. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αν τα κράτη δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

A- A A+

«Ναι» στην έκδοση ευρωομολόγων μόνο αν γίνεται από κοινού διαχείριση των εθνικών προϋπολογισμών, λέει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ εκτιμά πως δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

«Είμαι απολύτως υπέρ των ευρωομολόγων, όμως δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί το χρέος παρά αν βάλουμε επίσης μαζί τους προϋπολογισμούς. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο (υπουργών της ΕΕ) να έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αν τα κράτη δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο Βέλγος ΥΠΕΞ, αν μοιραζόμαστε το χρέος, μοιραζόμαστε και τη διαχείριση του προϋπολογισμού. «Δεν θα αποκτήσουμε ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση νέου χρέους χωρίς να έχουμε στόχο μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση», είπε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο αίτημα του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, έκανε λόγο για μια «λανθασμένη διαμάχη».

«Αναπτύσσεται μια λανθασμένη διαμάχη και πρέπει να την σταματήσουμε γρήγορα. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πυλώνας της ανάπτυξης. Δεν θα επιτύχουμε την ανάπτυξη ελαφρύνοντας την παράμετρο των δημοσιονομικών», είπε, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου και του προσανατολισμού του.

«Αντίθετα, κατευθυνόμαστε προς μια ενίσχυση των κανόνων οργάνωσης από κοινού των προϋπολογισμών», υπογράμμισε ο Ρέιντερς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς