Στήριξη τραπεζών μέσω ESM, ευρωομόλογα ζητεί η Κομισιόν

Συστάσεις για δημοσιονομικά - διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 15:24
UPD:17:20

A- A A+

Αμεση στήριξη των προβληματικών τραπεζών από την ευρωζώνη ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προκρίνει την έκδοση ευρωομολόγου ως αντίδοτου στην κρίση χρέους που απειλεί πλέον ανοιχτά και την Ισπανία.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν τάσσεται με το μέρος της Μαδρίτης, η οποία προτείνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (ESM), αντί της διοχέτευσης των κεφαλαίων μέσω των κυβερνήσεων.

Έπειτα από δύο χρόνια κρίσης και δεσμεύσεων για παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 386 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, η Κομισιόν επισημαίνει πως «οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχες και σε επαγρύπνηση, ενώ η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να είναι αδύναμη».

Ενδεικτικό είναι ότι το ευρώ έχει σημειώσει «βουτιά» 6% αυτόν το μήνα, υπό το βάρος των ανησυχιών για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Νωρίτερα σήμερα, το κοινοτικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 1,2438 δολάρια - τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Συστάσεις προς όλη την ΕΕ

Γενικότερα, η Κομισιόν εξέδωσε μια δέσμη συστάσεων για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία απασχόλησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, τα κράτη-μέλη καλούνται να λάβουν, συνολικά, τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της διατηρησιμότητάς τους, πλην, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η εξυγίανση θα πρέπει να προάγει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάπτυξη.

Η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων, αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα και, όπως αναφέρει η Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για την αντιμετώπισή του, είναι σκόπιμο να αναληφθεί άμεσα δράση, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και του βαθμού στον οποίο οι δεξιότητες και η κατάρτιση ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι πολλά κράτη-μέλη υλοποιούν ήδη μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων των αγορών εργασίας τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών εντός της Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει η Επιτροπή, «απαιτείται πολύ πιο εκτεταμένη δράση σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό που διαθέτουμε, να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και να αποφέρει καρπούς το δυναμικό δημιουργίας απασχόλησης των τομέων των υπηρεσιών και της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας».

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των σημερινών προτάσεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, η Επιτροπή έλαβε σημαντικές αποφάσεις με τις οποίες προσδιορίζονται οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, τόσο σε εθνικό επίπεδο από το κάθε κράτος- μέλος όσο και σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και, τέλος, την αποφασιστική ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής μας ένωσης. Οι αποφάσεις αυτές αντανακλούν τον ζωτικό ρόλο που επιτελεί η Επιτροπή στην καρδιά της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης. Οι συστάσεις μας έχουν μεν καταρτισθεί με γνώμονα τα δεδομένα εκάστου κράτους- μέλους, αλλά συναποτελούν μια συνεκτική προσέγγιση, που αποβλέπει στην επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο: τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να βελτιώνονται και οι ανισορροπίες που υπήρχαν έχουν αρχίσει να εξαλείφονται. Η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε είναι σαφής. Πρέπει, τώρα, να εντείνουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και φιλοδοξία».

Προτεινόμενα για εσάς