Η Ισπανία θα αιτηθεί επισήμως οικονομικής στήριξης για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
«Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που το έχουν ανάγκη», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή συμφωνία αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της ευρωζώνης για διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος.
Ο ντε Γκίντος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή αφορά «οικονομική στήριξη» και όχι «διάσωση» της χώρας και δεν συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι «αυστηρά συμβουλευτικός» και ότι μετά τους ανεξάρτητους ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα θα γνωστοποιηθεί ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πολλές δεν θα χρειαστούν βοήθεια.
Είπε πάντως ότι το ποσό που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση, έως 100 δισ. ευρώ, είναι παραπάνω από αρκετό και προσφέρει μια ασφάλεια που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Τα ακριβή χρήματα που θα διατεθούν θα οριστούν μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών.
Eurogroup: Από το ΕFSF η άντληση της βοήθειας
«Έως 100 δισ. ευρώ θα ανέλθει συνολικά», η στήριξη της ευρωζώνης, υπό τη μορφή δανείων, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τo επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Ισπανία.
Γνωστοποιείται ακόμη πως η βοήθεια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα δοθεί στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση των χρημάτων στις ισπανικές τράπεζες.
Η ευρωζώνη σημειώνει ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα, κρίνοντας ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται, τέλος, ότι ζητείται από το ΔΝΤ να στηρίξει με εποπτικό ρόλο την αρωγή της ευρωζώνης προς την Ισπανία.
Τη συμφωνία που επετεύχθη χαιρέτισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
«Χαιρετίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.
«Το EFSF είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ESM, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», συμπληρώνει.
Ο Σόιμπλε εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Μαδρίτη αναμένει τα αποτελέσματα μιας δεύτερης ανεξάρτητης αξιολόγησης της ανάγκης των τραπεζών της για να καταθέσει ένα συγκεκριμένο αίτημα».
«Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει τη Μαδρίτη στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα», καταλήγει.
Για «πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης» στην ευρωζώνη έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι είχε «επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν πολιτικές λιτότητας.
«Όλο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα», διαβεβαίωσε, ερωτηθείς αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις.
«Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές», κατέληξε.
Κομισιόν: Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών
Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Χάρη στη βαθειά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητάς της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν Μπαρόζο και Ρεν.
Ικανοποίηση Λαγκάρντ
Tην «αξιόπιστη», όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που δεσμεύτηκε να προσφέρει η ευρωζώνη για να βοηθήσει την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
«Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη δήλωση του Eurogroup, η οποία συμπληρώνει τα μέτρα που έλαβαν οι ισπανικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ που κάνει λόγο για αξιόπιστο τείχος προστασίας στις πιο αδύναμες τράπεζες.
«Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση του σχεδίου παροχής χρηματοπιστωτικής βοήθειας», σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Το σχέδιο της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι σύμφωνο με την αξιολόγηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών σε κεφάλαια και διασφαλίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα καλυφθούν πλήρως, κατλήγει.
Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ
«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της να της προσφέρουν στήριξη», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σε γραπτή του δήλωση.
Σημειώνει ακόμη ότι αυτά «είναι σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς την χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης».
Καλωσορίζει το σχέδιο το G7
Tο σχέδιο της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας καλωσόρισε και το G7, εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι υπουργοί του G7 καλωσορίζουν το σχέδιο της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και την ανακοίνωση του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την αρχή αναδιοργάνωσης του χρηματοοικονομικού της τομέα», ανέφερε η ομάδα των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Αυτά τα βήματα αποτελούν σημαντική πρόοδο καθώς η ευρωζώνη προχωρά εμπρός, προς τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική δημοσιονομική και δημοσιονομική ένωση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.