Βέβαιος πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio, ωστόσο απέκλεισε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε «ασφαλώς» και καταδίκασε τις «εικασίες» περί ενός αντίθετου σεναρίου.
«Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα μοναδικό. Διευκρίνισε πάντως πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες ώστε «δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα».
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας για να αποδεσμευτεί η νέα δόση της διεθνούς βοήθειας.
Εξέφρασε επίσης της εκτίμηση ότι ευρώ θα είναι πιο σταθερό το 2013. «Την επόμενη χρονιά το ευρώ θα είναι λίγο πιο σταθερό και θα προκαλεί λιγότερες αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά τα "νερά" δεν θα ηρεμήσουν τελείως», είπε ο κ. Σόιμπλε
«Χάσαμε την εμπιστοσύνη. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα. Αντίθετα, το να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτεί περισσότερο καιρό», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα απέρριψε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μπορεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτό «δεν κοστίσει επιπλέον χρήματα».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διεμήνυσε πάντως ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος αλλά προϋποθέτει υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, στη Βιέννη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα πρέπει να ειπωθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ότι η βοήθεια δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές.
Επισήμανε δε, πως η κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν όλες οι χώρες τηρήσουν τρία σημεία: δημοσιονομική πειθαρχία, αλληλεγγύη μεταξύ τους και ανάπτυξη, που θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Κομισιόν: Μεγάλη πρόοδος
Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν Σαϊμον Ο΄ Κόνορ, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων και ότι παρά τις «σημαντικές προκλήσεις» των τελευταίων δυόμισι ετών, όταν άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος, έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία μιας πιο δυναμικής αγοράς εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξε πως όταν επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την απασχόληση.
Αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη επιστολής της τρόικας προς τις ελληνικές αρχές, σχετικά με νέες, μεγάλες αλλαγές στην αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η αύξηση της εργασίας σε έξι ημέρες την εβδομάδα, ζήτημα που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τα συνδικάτα αλλά και από την αντιπολίτευση.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι η παραμονή της τρόϊκας στην Ελλάδα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Ζητούμενο, όπως είπε, είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόϊκας, ώστε, στη συνέχεια, να υπάρξει επικύρωσή της σε πολιτικό επίπεδο από την Ευρωζώνη.
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα μπορούσαν να επιλυθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου ο Σ. Ο' Κόνορ ανέφερε ότι είναι πρόωρο να προεξοφληθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης Συνόδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένα στάδια στην όλη διαδικασία, πριν φτάσουμε στη Σύνοδο. Σημείωσε ακόμη ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας διαφέρουν και πως οι διαδικασίες, που ακολουθούνται για τις δύο χώρες είναι, επίσης, διαφορετικές.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με Γ. Στουρνάρα και Αντ. Σαμαρά
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είχε, σύμφωνα με πληροφορίες της Ιπποκράτους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τον ενημέρωσε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία του ζήτησε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση καθώς οι εξελίξεις πυκνώνουν ενόψει και της άφιξης της τρόικας.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις αποκρατικοποιήσεις
Εξάλλου, παρεμβάσεις προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που «παγώνουν» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters