Νέο έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου

Διετής παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 00:11
UPD:11:29

A- A A+

Στις 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι έχει βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ευκαιρία της νέας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφώνησαν χθες το βράδυ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά υπήρξε συμφωνία για διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Tο Συμβούλιο Εcofin αναμένεται να εγκρίνει σήμερα και επίσημα τη χορήγηση της διετούς επιμήκυνσης στη χώρα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,3 δισ. ευρώ θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και γίνει η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όσον αφορά στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν πως πρέπει να μετατεθεί κατά δύο χρόνια ο στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί στη «σημαντική» πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες, είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παραδέχτηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων στο ζήτημα αυτό.

Δήλωσε πάντως ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για ισχυρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των ελληνικών αρχών σημειώνοντας ότι ήταν θετικό γεγονός η ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Στην πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία, Όλι Ρεν και κάλεσε όσους στο παρελθόν υπήρξαν επικριτικοί απέναντι στην Ελλάδα να επαναξιολογήσουν τη στάση τους. Αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλισης.

Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας. Παράλληλα, σημειώνει πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι έλληνες πολίτες και εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: O Π. Μοσκοβισί για την Ελλάδα

O Π. Μοσκοβισί για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες πάνω σε όσα τους ζητήσαμε, τώρα και εμείς πρέπει να φανούμε συνεπείς. Όπως είπε, είναι εφικτή μια πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και παράλληλα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο Eurogroup δεν θα δοθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο ευελπιστεί, όπως είπε, σε αποφασιστική πρόοδο. Εμφανίστηκε, δε, ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έλαβε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση.

Σε πιο αυστηρό ύφος, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ διεμήνυσε πως περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα και αναρωτήθηκε από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ, συνέχισε, ότι οι υπουργοί των άλλων χωρών θέλουν να πάνε πίσω τους φορολογούμενούς τους και να αποφασίσουν ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα το οποίο θα κοστίσει περισσότερο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: H M. Φέκτερ για την Ελλάδα

H M. Φέκτερ για την Ελλάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, οι φορολογούμενοι στην Αυστρία αναρωτιούνται γιατί απαιτούνται επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες. «Τα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήκουν στις εθνικές τράπεζες. Η δική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να πάνε στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της στο προσεχές μέλλον διαφορετικά θα εξαρτάται μόνιμα από τους ευρωπαίους εταίρους της, κατέληξε η αυστριακή υπουργός.

Στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Ο κ. Νούναν υποστήριξε πως θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί σε περίπτωση που δοθεί παράταση δύο ετών στο ελληνικό πρόγραμμα. Υποστήριξε επίσης πως το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύψει τα κριτήρια που θέτουν τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ τα οποία όμως είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.

Κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση του Eurogroup, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν υπογράμμισε πως σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: O M. Νούναν για την Ελλάδα

O M. Νούναν για την Ελλάδα.

«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα για αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: Η Γ. Ουρπιλάινεν για την Ελλάδα

Η Γ. Ουρπιλάινεν για την Ελλάδα.

Ο κ. Φρίντεν τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Προτεινόμενα για εσάς