Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και εν μέσω φόβων για μείωση των εξαγωγών πετρελαίου, καθώς οι ανάγκες στο εσωτερικό αυξάνονται, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια και στις ΑΠΕ.
Εάν ο σημερινός ρυθμός κατανάλωσης παραμείνει σταθερός, σε 20 χρόνια, οι Σαουδάραβες θα καταναλώνουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που εξορύσσουν, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας Αλι αλ-Νάιμι, «αρχίσαμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εκμεταλλευτούμε για δική μας χρήση ορισμένες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα την ηλιακή και την πυρηνική ενέργεια».
Αυξάνεται η ζήτηση
Οι αριθμοί είναι εύλογο να προκαλούν ανησυχία στο Ριάντ: το 2010, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα ήταν 40 GW, όμως έως το 2032 προβλέπεται να έχει τριπλασιαστεί. Σύμφωνα με το Χάσεμ Γιαμανί, διευθυντή της «Πόλης Ατομικής και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Βασιλιά Αμπντάλα», «η εγχώρια ζήτηση για πετρέλαιο, που είναι σήμερα στα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα μπορούσε να αγγίξει, το 2028, τα 8 εκατομμύρια βαρέλια», προσεγγίζοντας την ποσότητα που παράγεται. «Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει περιοριστικά για τις δυνατότητες εξαγωγής του βασιλείου και για την ανάπτυξή του».
Οι Σαουδάραβες βρίσκονται ήδη σε επαφές με Αμερικανούς, Βρετανούς, Κορεάτες και αξιωματούχους από άλλες χώρες, καθώς και με το γαλλικό όμιλο πυρηνικών Areva. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Areva επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα και δήλωσε ότι για το γαλλικό όμιλο αποτελεί «μια σημαντική αγορά». Υπέγραψε παράλληλα συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Μπιν Λάντεν στους τομείς της πυρηνικής και της ηλιακής ενέργειας.
Ήδη οι δύο πλευρές αναπτύσσουν από κοινού πιλοτικό πρόγραμμα ηλιοθερμικής ενέργειας, ενώ, η Σαουδική Αραβία ελπίζει, κατά το Χάσεμ Γιαμανί, να παράγει εμπορεύσιμες ποσότητες πρώτα ηλιακής κι έπειτα πυρηνικής ενέργειας, κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι θα πάρει 8 με 10 χρόνια.
Μια... ανανεώσιμη «πόλη»
Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία προανήγγειλε την ίδρυση της «Πόλης Ατομικής και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Βασιλιά Αμπντάλα», έναν ανεξάρτητο οργανισμό που θα βοηθήσει τη χώρα στην πορεία της προς τη διερεύνηση άλλων ενεργειακών πηγών πέραν των πετρελαϊκών της κοιτασμάτων.
Στην πόλη θα διεξάγονται επιστημονικές έρευνες, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα δίνονται κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι «τοπικοί άρχοντες» θα έχουν και ευθύνη να καταρτίσουν μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και θα εκπροσωπούν τη Σαουδική Αραβία σε οργανισμούς όπως η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.