Alpha Bank: «Οχι» στην πρόταση της Εθνικής

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 19:09
UPD:19/02/2011 19:24

A- A A+

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank αποφάσισε ομοφώνως να απορρίψει την πρόταση της ΕΤΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1935573 λαμβάνοντας υπόψη «αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha».

Αναλυτικά η απάντηση της Αlpha Bank:

«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η "Alpha Τράπεζα Α.Ε." (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." (η "ΕΘΝΙΚΗ") περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.

Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και

(Β)Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

Εκπληξη εκφράζει η ΕΤΕ

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες έκπληξη για την απόρριψη της πρότασης, επισημαίνοντας πως ήταν προς των συμφέρον των δύο τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνεται, αντιμετωπίσθηκε θετικά τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

Σημειώθηκε επίσης πως η νέα ισχυρή τράπεζα που θα προέκυπτε από την συγχώνευση θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των πέντε ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης και θα έδινε τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, με συνέπεια την απεξάρτηση από τρίτους. Με απώτερο αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης.

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η πρόταση ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της Alpha Bank, καθώς έδινε πολύ υψηλό premium, ακόμη και για ευρωπαϊκά δεδομένα. «Η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί η πρόταση» λόγος που επικαλέσθηκε η Alpha Bank, στην ανακοίνωση της που απέρριψε την πρόταση, σύμφωνα πληροφορίες από την Εθνική, ήταν ακριβώς το επιχείρημα για το οποίο η συγχώνευση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Ενώ επισημαίνεται επίσης ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς της Alpha Bank για την μη επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης τις συγχωνεύσεις τραπεζών, με αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο μετά την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank. «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει και κίνητρα και να εξαντλήσει την επιρροή της», σχολίασε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha Bank εξαπέλυσε ο ΣΥΝ, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού τραπεζικού κολοσσού, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου στη χώρα μας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει ούτε την πιστωτική ασφυξία ούτε τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ο ΣΥΝ, τονίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα ως απαραίτητο εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής βρίσκεται στον αντίποδα της προωθούμενης πρότασης για συγχώνευση Εθνικής και Alpha Bank.

Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει επίσης, της κατεύθυνσης της λύσης που επιλέγεται είναι ότι στα συναφή κείμενα δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στους εργαζόμενους στις τράπεζες.

«Είναι σαφές το πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζεται να ακολουθήσει, όπως εξάλλου έγινε παντού όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγχωνεύσεις. Γι' αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες, έχει σαφή αναφορά σε συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης για μείωση του εργατικού κόστους στις τράπεζες», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς