«Έκπληξη» ΕΤΕ για την άρνηση της Alpha Bank

Δηλώσεις Α. Ταμβακάκη σε τηλεδιάσκεψη
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 11:59
UPD:14:26

Έκπληξη προκάλεσε στην Εθνική Τράπεζα η αρνητική απάντηση της Alpha Bank στην πρόταση φιλικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Απόστολο Ταμβακάκη.

A- A A+

Έκπληξη προκάλεσε στην Εθνική Τράπεζα η αρνητική απάντηση της Alpha Bank στην πρόταση φιλικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Απόστολο Ταμβακάκη.

«Θεωρήσαμε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, για αυτό το λόγο μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση του (διοικητικού) συμβουλίου της Alpha την Παρασκευή», ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, εξηγώντας το σκεπτικό της προτεινόμενης συναλλαγής.

«Η πρότασή μας πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι φιλική», τόνισε, εκτιμώντας ότι περισσότερο ωφελημένη από τις συνέργειες θα είναι η Alpha Bank.

Η Alpha απέρριψε την Παρασκευή την πρόταση της ΕΤΕ, υποστηρίζοντας ότι το προσφερόμενο τίμημα δεν είναι συμφέρον για τους μετόχους της. Η άρνησή της βασίζεται σε αντιστοίχως αρνητική εισήγηση των συμβούλων της, Citigroup και JPMorgan, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι αποτίμηση δεν είναι δίκαιη για τους μετόχους της τράπεζας.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Alpha απέρριψε την πρόταση της ΕΤΕ για φιλική συγχώνευση, θεωρώντας ότι η Εθνική έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και ότι η προσφορά της δεν αποτιμά ικανοποιητικά την Αlpha.

«Η Εθνική έχει υψηλότερο δείκτη Tier 1 από την Alpha, αλλά αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το φως του ρίσκου που φέρει η Εθνική στον ισολογισμό της, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε μία από τις πηγές.

Επίσης, η Alpha απέρριψε την προσφορά της Εθνικής διότι αυτή υποβλήθηκε σε μία συγκυρία όπου η τιμή της μετοχής της Alpha κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σε σημαντική έκπτωση από τη λογιστική αξία της τράπεζας, συμπλήρωσε η πηγή.

Προτεινόμενα για εσάς