Moody's: Θετική κίνηση η συγχώνευση Εθνικής-Alpha

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 14:53
UPD:16:02

A- A A+

Η συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα ήταν ιδιαίτερα θετική σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας, αναφέρει η Moody's στην εβδομαδιαία της έκθεση.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, «εάν η συγχώνευση πραγματοποιηθεί, η πιστοληπτική ικανότητα του νέου ομίλου θα ενισχυθεί, δεδομένων των ευκαιριών οικονομίας κλίμακας και επέκτασης του δικτύου που προκύπτουν, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Παρά την απόρριψη της πρότασης από την Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προωθεί την πρόταση της συγχώνευσης στην αγορά και τους επενδυτές, ίσως επειδή αποσκοπεί σε επιθετική εξαγορά της ανταγωνίστριας τράπεζας είτε επειδή σκοπεύει να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση, εξηγεί η Moody’s.

Αν και η Εθνική υπολογίζει ετήσιες συνέργειες ύψους 550-700 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο κερδών και κόστους, οι προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα και η πιθανή αντίσταση των εργαζομένων ενδεχομένως να μην επέτρεπε στη νέα διοίκηση να επιτύχει τους στόχους αυτούς. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτών των στόχων είναι εφικτοί και θα οδηγούσαν σε σημαντική ενίσχυση των λειτουργικών κερδών του νέου ομίλου, εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Προτεινόμενα για εσάς