Σενάρια και διαψεύσεις για αναδιάρθρωση

Στα ύψη το spread
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 20:45
UPD:23:19
A- A A+

Συνεχή είναι τόσο τα σενάρια από τη μία πλευρά όσο και οι διαψεύσεις από την άλλη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση απέκλεισε και πάλι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το χαρακτήρισε καταστροφικό. Η Κομισιόν διέψευσε ότι γινόνται τέτοιου είδους συζητήσεις, όμως μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να θεωρεί πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης έως το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο Μνημόνιο, βάσει των συμπερασμάτων της επερχόμενης αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires ο κ. Ρεν σημειώνει ότι η Κομισιόν, πραγματοποιεί αυτή την αξιολόγηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.

«Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, από την οικονομική ανάπτυξη έως τα φορολογικά έσοδα και την αξιολόγηση της επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι στα σχέδιά μας».

Πάνω από τις 1.140 μονάδες το spread

Τα σενάρια αυτά οδήγησαν στα ύψη το spread του ελληνικού δεκατούς ομολόγου (σ.σ. επιτόκιο δανεισμού), που ξεπέρασε τις 1.140 μονάδες βάσης, ενώ πλήγμα δέχθηκε και το χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε με πτώση 2,83%. Ανεπηρέαστο δεν έμεινε και το ευρώ, που, μετά τις προαναφερθείσες αναφορές Γερμανών αξιωματούχων, υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 7 Απριλίου.

Γ. Πεταλωτής: Η αναδιάρθρωση δεν μας αφορά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε για άλλη μία φορά πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μας αφορά. Μας αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Μαΐου» http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1958305 .

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Γ. Προβόπουλος: Καταστροφική μια αναδιάρθρωση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία, γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι επιθυμητή, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου».

Γ. Προβόπουλος: H αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή

Γ. Προβόπουλος: H αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή

Αναδιάρθρωση έως το καλοκαίρι «βλέπει» μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης

Ωστόσο, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι σύμφωνα με συγκλίνουσες κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση» δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί αυτήν την έκβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα αναδιαρθρώσουμε, αλλά πότε»

Eν τω μεταξύ, παρά της συνεχείς επίσημες διαψεύσεις, το απόγευμα έγινε γνωστό πως δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt φέρει Έλληνα υπουργό, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, να δηλώνει πως «το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα αναδιαρθρώσουμε, αλλά πότε».

Σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξής του στην εφημερίδα, ο υπουργός φέρεται να αναφέρει ότι «ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως θα χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση».

Σε άλλο σημείο, φέρεται να σημειώνει ότι η Ελλάδα είχε πει στην Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη από τις αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερο να συνδεθεί η βοήθεια με μια αναδιάρθρωση.

Προτεινόμενα για εσάς