Απορρίπτει «μερική χρεοκοπία» ο Τρισέ

«Σήμα» του διοικητή της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 16:09
UPD:17:34

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε «ισχυρή επαγρύπνηση» για τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εντείνοντας τις εικασίες ότι επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

A- A A+

Κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας εμφανίστηκε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απορρίπτοντας κάθε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων.

«Δεν επιθυμούμε αναδιάρθρωση, haircut και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Τρισέ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

«Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία επιλεκτική χρεοκοπία», τόνισε.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΚΤ αρνήθηκε να εκφραστεί καθαρά υπέρ μίας εθελοντικής μετακύλισης χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ίδια η τράπεζα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια. Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές πρέπει να αυξήσουν επειγόντως τα κεφάλαια και την αποτελεσματικότητά τους, υπονοώντας τις τράπεζες της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη συνέχιση της χωρίς περιορισμούς χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, μέσω του συστήματος των δημοπρασιών της με σταθερό επιτόκιο, για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον έως τις 11 Οκτωβρίου 2011. Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να διεξάγει δημοπρασίες για χορήγηση χωρίς περιορισμούς ρευστότητας τρίμηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο στις 27 Ιουλίου, 31 Αυγούστου και 28 Σεπτεμβρίου 2011.

Σήμα για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε «ισχυρή επαγρύπνηση» για τις πληθωριστικές πιέσεις, εντείνοντας τις εικασίες ότι επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

«Χρειάζεται ισχυρή επαγρύπνηση», δήλωσε ο Τρισέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φράση παραδοσιακά υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Την ίδια γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει και πριν την αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25%.

Όπως δήλωσε ο Τρισέ, μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου τα στοιχεία επιβεβαιώνουν «συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στον συνολικό πληθωρισμό, που οφείλονται κυρίως στις τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 2,7%, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Απρίλιο και τυχόν νέα αύξηση τον Ιούλιο θα είναι ενδεικτική μιας γενικότερης τακτικής για ακριβότερο κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρίμηνο. Στον υπόλοιπο κόσμο, η εύθραυστη ανάκαμψη πιθανότατα να οδηγήσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την Τράπεζα της Αγγλίας στο να διατηρήσουν τα επιτόκια σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Προτεινόμενα για εσάς