«H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά η συντηρητική πλειοψηφία δεν έχει την πολιτική βούληση να τις μετατρέψει σε πολιτικές», αναφέρει ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωζώνης, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), με θέμα την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας.
Οι σοσιαλιστές ηγέτες υιοθέτησαν ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο προτείνονται πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη και επισημαίνεται ότι, αν η ΕΕ δεν μπορέσει και αυτή τη φορά να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να δαμάσει τις αγορές, κινδυνεύει στην πορεία να χάσει την κυριαρχία της. Υπογραμμίζεται επίσης ότι, η ΕΕ πρέπει άμεσα να δεσμευτεί για μια βιώσιμη λύση για το ζήτημα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωζώνης υπογραμμίζεται πως τα γεγονότα των τελευταίων 18 μηνών μας έδειξαν ότι, η κρίση της Ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να επιλυθεί παρά μόνο αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν συλλογικά να κάνουν γενναία και αποφασιστικά βήματα.
"Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης να επανεπιβεβαιώσουν συλλογικά την κυριαρχία τους σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ενός "ανεξέλεγκτου" τμήματος των χρηματοπιστωτικών αγορών μετέφεραν στην ουσία την διαχείριση των εθνικών προϋπολογισμών και ελλειμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Οι σοσιαλδημοκράτες, παραδοσιακά, γνωρίζουν την σημασία ενός ισχυρού και βιώσιμου δημόσιου τομέα, δεχόμενοι παράλληλα ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται και κάποια μέτρα που μπορεί να είναι οδυνηρά. Σε αυτό το πνεύμα, υποστηρίζουμε προγράμματα που αποσκοπούν στην εξυγίανση της οικονομίας κάθε κράτους μέλους καθώς και τη σταθερότητα του δημοσιονομικού τους τομέα. Αυτό, όμως, πρέπει να περιλαμβάνει τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών, μια πραγματική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε ο δημοσιονομικός τομέας να είναι βιώσιμος.
Σήμερα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, φτάσαμε στο σημείο οι ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να υπαγορεύουν πολιτικές στους εκλεγμένους εκπροσώπους των ευρωπαίων πολιτών.
Αν αποτύχουμε άλλη μια φορά να δαμάσουμε τις αγορές η Ευρώπη κινδυνεύει να ξαναπέσει στην ύφεση και στην πορεία να χάσει την κυριαρχία της.
Επί 18 μήνες το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) τονίζει ότι, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συλλογική ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Το ΕΣΚ επέμεινε σταθερά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης της κρίσης από τον Μάρτιο του 2010, αλλά αυτές απορρίφθηκαν από τις συντηρητικές κυβερνήσεις. Σήμερα, καθώς οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί δεν έχουν την πολιτική βούληση να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης θελήσαμε να δείξουμε ότι μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή. Μία Ευρώπη που δρα αποφασιστικά και συλλογικά.
Η απάντηση σε αυτή την κρίση είναι ξεκάθαρη. Καλούμε για:
- Την υιοθέτηση άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
-Τη δημιουργία ενός οργανισμού υπεύθυνου για τη σταθερότητα, που να ανασχεδιάσει το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης και παράλληλα να εξασφαλίσει την εξισορρόπηση ενός κράτους μέλους όταν η οικονομία του κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί. Για αυτό το σκοπό η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ωφεληθεί από την έκδοση Ευρωομολόγων.
- Ένα πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό στην Ευρωζώνη με κοινές εγγυήσεις, σχεδιασμένο να βοηθήσει τις χώρες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις και ο οποίος θα εξασφαλίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές που ευθύνονται για αφερέγγυους δανεισμούς θα σηκώσουν ένα μέρος από το κόστος των σταθεροποιητικών μέτρων. Τα κράτη μέλη με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να ξανακερδίσουν μία υγιή και ανταγωνιστική οικονομία και έναν σταθερό δημοσιονομικό τομέα, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί ένας δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο εσωτερικό των κρατών μελών. Το πρόγραμμα μπορεί και οφείλει να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας αντί να το αποδυναμώσει.
- Έναν ευρωπαϊκό φόρο που να βαραίνει τους κερδοσκόπους για την ανεύρεση πρόσθετων πόρων χωρίς να πλήττονται οι απλοί πολίτες και να χρειάζονται άδικες περικοπές των κοινωνικών κονδυλίων.
- Μία πραγματική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα τερματίσει βλαπτικές πρακτικές και εργαλεία και θα περιορίσει την δύναμη των οίκων αξιολόγησης εξασφαλίζοντας πραγματικό έλεγχο και υπογραμμίζοντας το μέρος της ευθύνης τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό με την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης με δημόσια χρηματοδότηση.
- Μία Ευρωπαϊκή Στρατηγική Επενδύσεων για την προώθηση δίκαιης ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με τεράστιες δυνατότητες για το μέλλον. Μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή. Πρέπει να επιμείνουμε σε πραγματικά ευρωπαϊκές λύσεις για να ξεπεράσουμε τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ν. Ράσμουσεν , ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτζ, η Γενική Γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ολλανδίας, Γ. Κόχεν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Ιμον Γκίλμορ, ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, Ερκι Τουομιόγια και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, Ντιέγκο Λοπέζ Γκαρίντο.