Στόχος μας είναι να διαψεύσουμε τις προβλέψεις και να έχουμε μια πιο συγκρατημένη ύφεση το 2011, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ, σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι η ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που εκτιμάται ότι θα είναι βαθύτερη από τις προβλέψεις, δηλαδή πάνω από 4,5%.
Όπως ανέφερε, αυτή η κατάσταση είναι και αντικείμενο συζήτησης αναμέσα στην κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Υπογράμμισε πως πάντως πως παρ' όλα αυτά εχουμε την υποχρέωση να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο. «Οι δημοσιονομικοί μας στόχοι είναι δεδομένοι, δεν τους διαπραγματευόμαστε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ύφεση επηρεάζει ως ένα βαθμό τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αταλάντευτα στο πλαίσιο των νόμων που ψηφίσαμε και να δώσουμε μια μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική ώθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε μάλιστα πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν, αποσυνδέοντάς τες από την χρηματιστηριακή παράμετρο: «Όλα αυτά που έχουμε συζητήσει, με ευρυτάτη συναίνεση για την αναδιάρθρωση των φορέων, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα τα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δεν συνδέεται το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων με το χρηματιστήριο. Είδατε σήμερα την εκτίναξή του. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση είναι μία παράμετρος. Μπορούμε και θα κάνουμε πάρα πολλά, πέραν αυτής. Υπάρχουν δικαιώματα, συμμετοχές, συμβάσεις που δεν εξαρτώνται από την χρηματιστηριακή αποτίμηση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών χρηματιστηριακών υπεραξιών». Οι ιδιωτικοποιήσεις θα υλοποιηθούν, καθώς «ιδιωτικοποίηση σημαίνει μικρότερο, φθηνότερο κράτος, για καλύτερη εξυπηρέτηση για τον πολίτη, υγιέστερο ανταγωνισμό στην αγορά, φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει για την αναδιάρθρωση των φορέων και την εργασιακή εφεδρεία».
Ο κ. Βενιζέλος για άλλη μια φορά ζήτησε συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, γνωστοποιώντας παράλληλα πως θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε παράλληλα γνωστό πως σύντομα θα δημοσιοποιηθούν στο Ιντερνετ τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Διευκρίνισε πως για τα ονόματα των φυσικών προσώπων, αναμένει άμεση απάντηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Όσοι οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ, αν δεν προβάλλουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις, τα ονόματά τους θα αναρτηθούν» συμπλήρωσε.
Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε και πάλι τη συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα σε Alpha Bank και Eurobank, επαναλαμβάνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και εγγυημένο και επισημαίνοντας πως οι καταθέτες αυτό το αναγνωρίζουν πλέον, επιστρέφοντας τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες. Πρόσθεσε πως η συμμετοχή του κράτους του Κατάρ στο νέο σχήμα σηματοδοτεί πολλά πράγματα, διευκρινίζοντας πως οι αγορές λαμβάνουν οι αγορές ένα θετικό μήνυμα.
Το ζητούμενο βέβαια συμπλήρωσε είναι να αυξηθουν τα επίπεδα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Τέλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη για το ενιαίο μισθολόγιο, εξήγγειλε την επέκταση της συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολο του ευρύτερου δημοσίου τομέα: «Η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο μόνον στο στενό Δημόσιο, είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη, αν δεν δούμε το μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί διαφορετικά θα δημιουργήσουμε ένα κράτος δημιουργικά παράλυτο. Το αίσθημα δικαίου, θα πρέπει να αποκατασταθεί σφαιρικά και όχι επιλεκτικά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των πολύ μεγάλων αλλαγών και στο μισθολόγιο και στο φορολογικό, και στη συγχώνευση των φορέων…» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
ΛΑΟΣ: «Αφελληνισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και οι επερωτώντες βουλευτές του κόμματος, με αφορμή τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και την εισαγωγή κεφαλαίων από το Κατάρ, έκαναν λόγο για «αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», με συνέπεια «οι ελληνικές επιχειρήσεις να περάσουν στον έλεγχο των μεγάλων αφεντικών», που δεν είναι άλλα από την «τριμερή των Ρότσιλντ, Ροκφέλερ και Μόργκαν και της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως κράτησε αδύναμη στάση απέναντι στην Ε.Ε. τον Ιούλιο: «Εμείς είμαστε μέτοχοι της Ευρώπης. Δεν είμαστε επαίτες και οι ζητιάνοι ενός εκάστου, για να κάνετε κουβέντα, που στην καλύτερη εκδοχή παρεξηγείται με τους Φινλανδούς. Εμείς με την Ευρώπη συμφωνήσαμε, η Ευρώπη πρέπει να μας τα δώσει. Το τι θα κάνει η Ευρώπη με τα μέλη της, είναι δικός της λογαριασμός».
«Μπορούσατε να το πετύχετε. Οι συνθήκες του Ιουλίου του 2011 ήταν εξαιρετικά διαφορετικές από αυτές του Μαΐου του 2010 - τότε ήμασταν στριμωγμένοι στη γωνία με δική σας βούληση - και ενώ ξέραμε τι θα συμβεί τον Ιούλιο του 2011 και έπρεπε να πάτε πιο επιθετικοί πάνω, έχουμε νέο εκβιασμό. Τι είχατε να χάσετε;» αναρωτήθηκε.
«Δεν αφελληνίζεται το τραπεζικό σύστημα, όπως δεν εξελληνίστηκε η τουρκική Finanzbank από την είσοδο της «Εθνικής»» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως «τρία λάθη σε δύο μήνες είναι πολλά: Πρώτο λάθος, υπήρξε το selective default, δεύτερο η συμπερίληψη των εμπράγματων εγγυήσεων στην απόφαση της 21ης Ιουλίου - την οποία αρνηθήκατε στη Βουλή, αλλά τώρα σπεύδετε να τις δώσετε στη Φινλανδία - και τέλος, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση».
«Οι πανηγυρισμοί της 21ης Ιουλίου, ήδη βρίσκονται στην ξέρα, καθώς αποκαλύπτεται πλέον, ο μύθος της λεγόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης και της απόφασης για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, την στιγμή που οξύνονται οι αντιθέσεις σε επίπεδο ευρωζώνης» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.
Τέλος ο Δ. Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ διέκρινε προθέσεις συγκυβέρνησης, με παράκαμψη των εκλογών: «Σε τέτοια περίπτωση, οφείλετε να πάτε στον ελληνικό λαό, να εκθέσετε το πρόγραμμά σας και να πείτε ότι θέλετε να το εφαρμόσετε μαζί. Η θεωρία ότι «επειδή ο λαός δεν θέλει εκλογές αλλά αλλαγές, θα γενικεύσουμε τις αγκαλίτσες και τα φιλάκια που εγκαινιάσαμε με το νομοσχέδιο για την παιδεία», αυτό συνιστά αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας» υποστήριξε ο βουλευτής.