Γ. Προβόπουλος: Eγινε το πρώτο βήμα

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 10:41
UPD:16:46
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

A- A A+

Με τη συγχώνευση Alpha Bank - Εurobank έγινε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με το Πρωθυπουργό και συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου στην πρόβλεψη ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις.

Αυτό, εκτίμησε, προοιωνίζεται και άλλες αλλαγές που θα δημιουργήσουν μια πολύ θετική εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει υποστεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, το οποίο όπως σημείωσε, προοιωνίζεται τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι και όρος για τη ρευστότητα, την πραγματική οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στις 14.00 ο κ. Προβόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Γ. Προβόπουλου για τη συγχώνευση Alpha - Eurobank

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Γ. Προβόπουλου για τη συγχώνευση Alpha - Eurobank

«Κάλιο αργά παρά ποτέ», ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Προβόπουλου ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και συμπλήρωσε: «Ο κεντρικός τραπεζίτης κατάλαβε την πολλαπλή ωφελιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά θα πρέπει να υπενθυμισθεί ότι από αμέλεια των Οργάνων του, έχουν απογειωθεί οι επισφάλειες κατά 30% στις τράπεζες, πράγμα που θα οδηγήσει στον αφελληνισμό και των τραπεζών, και -ως εκ τούτου- των ελληνικών επιχειρήσεων».

«Παρότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν την ύπαρξή τους στην ΕΚΤ και το ελληνικό δημόσιο, αυτό αρνείται πεισματικά να θέσει όρους και κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού με αφορμή τη συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου.

Στην ανακοίνωση του ο Συνασπισμός, χαρακτηρίζει τη χρηματοδότηση προς την αγορά σαν «το πιο σύντομο ανέκδοτο» και καλεί το ελληνικό δημόσιο «να ασκήσει το ρόλο του στην κατεύθυνση του ουσιαστικού δημόσιου-κοινωνικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπάρξει παράλληλα ρευστότητα στην αγορά και ανάπτυξη στην οικονομία με νέους όρους».

Τέλος, τονίζεται η αξία της «δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα», αλλά και «νέων τραπεζών ειδικού σκοπού για την στήριξη και χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας».

Προτεινόμενα για εσάς