Στο Ταμείο Αξιοποίησης το πρώτο προς ιδιωτικοποίηση πακέτο

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 22:07
UPD:08/09/2011 00:09
A- A A+

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μεταφέρθηκε το πρώτο προς ιδιωτικοποίηση «πακέτο» δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, μετά από τη χθεσινή εντολή του υπουργικού συμβουλίου, στο Ταμείο μεταφέρθηκαν: η επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ, οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ (τυχερά παιχνίδια), το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (επέκταση χρόνου παραχώρησης), η νέα παραχώρηση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας, το 55% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ και η πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και μπορούν να πωληθούν και να επανενοικιαστούν (sale and lease back) με δημοσιονομικό όφελος.

Την ενέργεια αυτή είχε προαναγγείλει την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων.

Στο πλαίσιο των ίδιων εξαγγελιών, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διορία έως τις 15 Σεπτεμβρίου στα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών, Υγείας, Δικαιοσύνης κ.λπ.), προκειμένου να συμμορφωθούν με το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να καταγραφεί κάθε περιορισμός που ζητείται και παράλληλα να αιτιολογηθεί η διατήρηση του φραγμού, η οποία θα είναι αποδεκτή μόνο για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, τα αιτήματα των υπουργείων θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών, ταυτόχρονα όμως θα αποσταλούν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα κρίνει εάν η διατήρηση κάποιων φραγμών σε ορισμένα επαγγέλματα είναι επιβεβλημένη.

Προτεινόμενα για εσάς