ΥΠΟΙΚ: Καμία συζήτηση περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας»

Στο 3% του ΑΕΠ η απόδοση των πρόσθετων μέτρων
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 15:13
UPD:18:27

Τα σενάρια περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

Τα σενάρια περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αναγκάζομαι να διαψεύδω κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Τα δημοσιεύματα αυτά, σημειώνει, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως υλικό για να ανακυκλωθεί η συζήτηση αυτή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτούν σχόλια πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών κύκλων που, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δεν εκφράζουν ούτε την ευρωζώνη, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει μάλιστα πως υπήρξαν δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο της κας Λαγκάρντ, του κ. Τρισέ και τη δική του.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενημέρωση προς κανένα δημοσιογράφο ως προς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή», τονίζει ο κ. Βενιζέλος. «Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι δεν έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση για αυτό το περιβόητο σενάριο της «συντεταγμένης χρεοκοπίας.»

Σημειώνει δε ότι, όποιος γνωρίζει τις απόψεις προσώπων και θεσμών ποτέ δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι συζητήθηκε κάτι τέτοιο. «Μόνον μία άσχετη και επιπόλαιη προσέγγιση που δεν αντιλαμβάνεται τη βλάβη που προκαλεί στη χώρα μπορεί να εμπνέει παρόμοια δημοσιεύματα και σχόλια», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος τόνισε νωρίτερα πως η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει κανένα σενάριο για περικοπή 50% του ελληνικού χρέους. «Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδια ελεγχόμενης πτώχευσης που περιλαμβάνουν "κούρεμα" χρέους 50%.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Στο 3% του ΑΕΠ η απόδοση των νέων μέτρων

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο γεύμα που έκλεισε τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, παρουσίασε μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ, που, όπως σημείωσε, υιοθετήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

-Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου, που προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

-Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Όπως είναι ήδη γνωστό μειώσεις θα γίνουν σε όλες τις κύριες και σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις. Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά τις επικουρικές οι περικοπές θα γίνουν σε συγκεκριμένα Ταμεία, κάνοντας γνωστό πως οι μειώσεις θα είναι μεσοσταθμικά ύψους 15%: «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία, που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των ταμείων».

-Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

-Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

-Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

-Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ και θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ.

Δεν εξετάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ εκτίμησε ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, ενώ διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της τρόικας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης». Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε πάντως ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες. Οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα εναπομείναντα θέματα, είπε, είναι η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι από κοινού συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν αλλάξει και τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη απόφασης σχετικά με την επόμενη δόση, ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μεν υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη και την εντολή που η ίδια η Επιτροπή έχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι ειδικά για την Ελλάδα συνιστούν σημαντική ενίσχυση των μέσων για τη στήριξη της χώρας και υπενθύμισε τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος εξάλλου στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση των πόρων του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Κομισιόν είναι ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των μέσων που θα διασφαλίσουν συνολικά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, σημειώνοντας πάντως ότι από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση επί του θέματος η Επιτροπή δεν θα εμπλακεί σε σενάρια τα οποία είναι πρόωρα.

Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ την Τρίτη

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Πρωθυπουργός αύριο Τρίτη συναντάται στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ «θα συζητηθεί κυρίως η οικονομική κατάσταση και περιμένουμε ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, το δρόμο που έχει διανυθεί και το δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί».

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Το πλήρες πρόγραμμα

Το αυριανό αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπως ανακοινώθηκε στην Αθήνα, έχει ως εξής:

10:00 π.μ.: Έναρξη Ημερίδας από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Καθηγητή Hans-Peter Keitel

10.10 π.μ.: Ομιλία Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με θέμα: «Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης»

10.35 π.μ.: Προβολή παρουσίασης: «Επενδύοντας στη Γερμανία»

10.40 π.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Επενδύοντας στη Γερμανία - Τι χρειάζεται να κάνουμε»

11.30 π.μ.: Ομιλίες του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Καθηγητή Hans-Peter Keitel και της καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Angela Merkel

Στις 8:00 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει γνώση του σχεδίου της εταιρίας συμβούλων Roland Berger για την ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα από ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης (Τρόιχαντ) υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικνομικών Μάρτιν Κότχαους επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά σχέδια που προέρχονται από το χώρο της επιστήμης της οικονομίας και από άλλους με πολλές προτάσεις, πως θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με το σχέδιο της Roland Berger, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων κλπ, υπολογίζονται σε 125 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από το 145% σήμερα στο 90% του ΑΕΠ.

Προτεινόμενα για εσάς