YΠΟΙΚ: Ζητούμενο η εφαρμογή των μέτρων

«Κανένα πρόβλημα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου»
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 13:20
UPD:17:33

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τα ταμειακά της διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τα ταμειακά της διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη λήξη τίτλων της και όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες που εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο ΥΠΟΙΚ απέδωσε την απόφαση για αναβολή της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, πρώτον, στο γεγονός ότι επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, δεύτερον, στο ότι αναμένεται η ψήφιση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα εθνικά κοινοβούλια και, τρίτον, στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας.

Το ζήτημα δεν είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης, το ζήτημα είναι να πειστούν οι αγορές ότι έχουμε μια συνολικά βιώσιμη λύση, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «ζητούμενο είναι η εφαρμογή των μέτρων, τα οποία θα ψηφιστούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος εξάλλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε μια δημιουργική και υπεύθυνη συζήτηση, η οποία ήταν φιλική προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της αρωγής προς την Ελλάδα (το λεγόμενο PSI), ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εξετάζονται οι όροι εφαρμογής της απόφασης. Ερωτηθείς επίσης αν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα αν δεν εισπραχθούν οι φόροι, απάντησε πως το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει υπολογισμούς σε σχέση με τις ταμιακές ροές και διαβεβαίωσε πως οι υπολογισμοί αυτοί είναι ασφαλείς.

Υπογράμμισε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως διασφαλισμένο, ενώ είπε για πολλοστή φορά ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για χρεοκοπία και ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το γεγονός ότι έχουμε μια ύφεση βαθύτερη για το 2011 καθιστά αποδεκτό και εύλογο το να έχουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εμφανίζει απόκλιση 0,7% σε σχέση με το στόχο.

«Στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε ένα μέτρο ανάσχεσης της ύφεσης υπάρχει: Η εφαρμογή του νέου προγράμματος», υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε: «Ό,τι κενό υπάρχει το 2011 γεφυρώνεται το 2012»

«Μπροστά μας τρεις κρίσιμους μήνες έντονης δραστηριότητας. Το 8,5% είναι η πρόβλεψη, σε μας εναπόκειται, σε κράτος και πολίτες, να επιβεβαιώσουμε αυτό τον αριθμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε επίσης πως όλοι σέβονται την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, ενώ αναφέρθηκε και στη θετική υποδοχή που είχαν τα νέα μέτρα στο εξωτερικό. Αν μπορούσαμε μόνοι μας να αποφασίσουμε το πρόγραμμα, είπε, δεν θα αποφασίζαμε προσαρμογή τέτοιου μεγέθους σε 2,5 χρόνια. Ανέφερε δε πως, επειδή οι λαοί των κρατών μελών της ΕΕ δεν θα δωρίζουν τίποτε αλλά μας δανείζουν, «θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής».

Στη συνείδηση των εταίρων μας κρισιμότερα είναι τα διαρθρωτικά μέτρα παρά τα δημοσιονομικά, ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε. Ενδεικτικά ανέφερε πως η κοινή γνώμη με συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όταν όμως αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο μείωσης του αριθμού τους, δημιουργείται μια αίσθηση γενικευμένης ανασφάλειας και αντίδρασης.

Αναφερόμενος στο γενικότερο οικονομικό κλίμα, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη περίσταση υπό τις χειρότερες συνθήκες και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια «προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της ιστορίας». Σημασία έχει να προστατέψουμε τη χώρα και να πάρουμε οριστικές και καθαρές αποφάσεις, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση που κρατά, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης λειτουργεί εις βάρος του πολίτη και οδηγεί σε νέα μέτρα, καθώς οι ξένοι δεν πείθονται. Αν είχαμε προχωρήσει ενωμένοι και χωρίς αντιφάσεις τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα είχαμε αποσυμφορήσει σε κάποιο βαθμό τον ελληνικό λαό από κάποια φορολογικά μέτρα, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει στόχος μιας «χυδαίας επίθεσης» από τον Αντ. Σαμαρά σε σχέση με τις εγγυήσεις της Φινλανδίας.

ΝΔ: Η αποτυχία του ΥΠΟΙΚ δεν υπερκαλύπτεται από τις ύβρεις του

Για προπαγάνδα που στόχο έχει να φορτώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση την κυβερνητική αποτυχία, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, απαντώντας στις σημερινές αιχμές του υπουργού Οικονομικών κατά του Αντ. Σαμαρά.

«Ο υπουργός Οικονομικών έκρινε, για μιαν ακόμα φορά, σκόπιμο να κατακρίνει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, για τα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής, για τις διαψεύσεις των δικών του δηλώσεων, για τα αλλεπάλληλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί ύφεση και βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο κι αυτή όπως είπε, η προειδοποίηση «έχει δυστυχώς, επαληθευθεί πλήρως σήμερα».

«Και ποιος φταίει γι’ αυτό το Βατερλώ; Αυτός που… διαφώνησε εξ αρχής! Ο Αντώνης Σαμαράς; Δεν καταλαβαίνουμε τον κ. Βενιζέλο. Και δεν θα τον παρακολουθήσουμε…», πρόσθεσε.

«Οι προσωπικές του αποτυχίες δεν υπερκαλύπτονται, ούτε από την απίστευτη φλυαρία, ούτε από τις ύβρεις του», κατέληξε.

ΚΚΕ: Ωμοί εκβιασμοί από τον ΥΠΟΙΚ

«Με ωμούς εκβιασμούς και απειλές ο υπουργός επιχειρεί να τρομάξει το λαό, να κρύψει ότι τα εξοντωτικά μέτρα που χωρίς έλεος και τέλος επιβάλλουν στο λαό, δεν είναι για να σώσουν τη χώρα αλλά τα τεράστια συσσωρευμένα ελληνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια», παρατηρεί το ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός και εκτός ΕΕ οξύνονται με αποτέλεσμα ο προσωρινός συμβιβασμός της 21ης Ιουλίου να αμφισβητείται ανοιχτά, διάφορα σενάρια χρεοκοπίας να εξετάζονται και οι φυγόκεντρες τάσεις να δυναμώνουν».

«Εκτός από το αντιλαϊκό φορολογικό αμόκ, τις δραστικές περικοπές στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, η προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας επικεντρώνεται στην προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, στην εξόντωση δηλαδή των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με προφανή στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας και της θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή

Για εκβιασμό των πολιτών έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα στην απόλυτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Ο κ. Σκουρλέτης καταλόγισε στον κ. Βενιζέλος ότι χρησιμοποιεί το χρέος ως μοχλό πίεσης «για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατακρήμνιση των εισοδημάτων και τη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, με στόχο τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου στη χώρα μας».

«Οι ευθύνες για την καθυστέρηση της καταβολής της 6ης δόσης και τη χρεοκοπία του ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου σχεδίου ρίχνονται στους εργαζόμενους από τους οποίους ζητείται η απόλυτη υποταγή σε μια πολιτική που οδηγεί στην πλήρη εξόντωση και στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην επιχείρηση αυτή, πρόσθεσε, «επιστρατεύονται τα εκβιαστικά διλήμματα, η ενοχοποίηση των αγώνων, η καταστολή και η συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

«Η εφαρμογή του προϋπολογισμού δεν μπορεί να φορτώνεται αποκλειστικά στους διωκόμενους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης, ούτε να επαφίεται στην φιλοτιμία και τον πατριωτισμό των δοκιμαζόμενων πολιτών, η δε ανάσχεση της ύφεσης δεν μπορεί να εξορκίζεται αλλά να απαιτεί αναπτυξιακές επιλογές και πρωτοβουλίες», τόνισε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Οι εκβιασμοί και τα ψέματα τελείωσαν

Για τρομολαγνεία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γ. Δημαράς, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών.

«Σήμερα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μας υπέδειξε ότι οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στην Τρόικα και τους δανειστές μας. Τόσο για την απλόχερη στάση τους, όσο και για το πολιτικό κόστος που επωμίζονται με την επιβολή της συνδρομής τους, στα εθνικά τους κοινοβούλια», σχολίασε.

«Οι εκβιασμοί και τα ψέματα τελείωσαν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τη λύση στη δύσκολη στιγμή μπορεί να τη δώσει μόνο ο ελληνικός λαός, αρκεί, όπως σημείωσε, «να του πούμε την αλήθεια και να ζητήσουμε την ετυμηγορία του».

Προτεινόμενα για εσάς