Συνολική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εν μέσω έντονων διαφωνιών και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόρισε τις ελπίδες ότι θα αυξήσει θεαματικά τις αγορές κρατικών ομολόγων ή ότι θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να δανείσει κεφάλαια στο ΔΝΤ έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση. Στο επίκεντρο της Συνόδου είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο τρόπος αναθεώρησης της Συνθήκης και η εξεύρεση των αμυντικών «εργαλείων» της Ευρωζώνης έναντι των αγορών.
Κατ' αρχήν όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση, να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή να επιβάλλονται ταχύτερα οι κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και να προβλέπεται με εθνική νομοθεσία η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Όμως, ο γαλλογερμανικός άξονας επιμένει σε ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, με αρκετές χώρες να είναι επιφυλακτικές ως προς το εύρος των αλλαγών.
Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις του προέδρου της ΕΚΤ, την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι μπορεί να ακολουθήσουν νέες κινήσεις από την ΕΚΤ εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς ελέγχους, κάτι που είχε εκληφθεί σαν ένδειξη ότι η τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Εξεπλάγην από την ερμηνεία των δηλώσεών μου, ανέφερε την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση για μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1%.
Τις προηγούμενες μέρες μια άλλη ιδέα που είχε προταθεί ήταν να δανείσουν οι κεντρικές τράπεζες κεφάλαια στο ΔΝΤ έτσι ώστε να αναλάβει έναν πιο σημαντικό ρόλο. «Είναι περίπλοκο νομικά. Το πνεύμα της Συνθήκης είναι τέτοιο που δεν μπορεί κάποιος να διοχετεύσει χρήματα με τέτοιο τρόπο που να παρακάμπτει τους όρους της» σημείωσε ο Ντράγκι. «Εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα αποκλειστικά για να αγοράσει ομόλογα στην ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαδίζει με την Συνθήκη» πρόσθεσε.
Ο νέος διοικητής της ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της τράπεζας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 0,4% το 2012, ή θα αναπτυχθεί κατά 1%, οδηγώντας πτωτικά τις ευρωπαϊκές αγορές: Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με πτώση 1,14% στις 5.483,77 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο Dax με απώλειες 2,01% στις 5.874,44 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,53% στις 3.095,49 μονάδες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters