«Θα χρειαστεί θαύμα για τη διατήρηση του ΑΑΑ της Γαλλίας»

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 16:15
UPD:16:40
A- A A+

Ο επικεφαλής γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς AMF δήλωσε ότι θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να διατηρήσει η χώρα την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.

«Η διατήρησή της θα χρειαζόταν ένα θαύμα αλλά θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί», όπως δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Ζουαγιέ σε δημοσιογράφους.

«Το βρίσκω θλιβερό ότι αποδεχόμαστε με κάποια μοιρολατρία την απώλεια του ΑΑΑ και ότι, με κάποια παραίτηση, αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση της Standard & Poor's.

«Αυτή η απώλεια δεν είναι κάτι το τετριμμένο καθώς θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν θα έρθει χωρίς συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», υπογράμμισε ο Ζουαγιέ.

«Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κατάρρευση της ευρωζώνης και δεν βλέπω επίσης τεχνικά πως αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό», σημείωσε επίσης ο Ζουαγιέ.

Όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς η ελληνική περίπτωση δεν έχει ρυθμιστεί», προσέθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς