Η υπερκατανάλωση υπεύθυνη για τα δεινά του πλανήτη

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 17:24

Η «κουλτούρα του καταναλωτισμού» δεν αποτελεί, φυσικά, αποκλειστικό προνόμιο των Αμερικανών, καθώς ολοένα περισσότεροι λαοί ακολουθούν αυτό το πρότυπο.

A- A A+

Η υπερκατανάλωση αναδεικνύεται σε απειλή μείζονος σημασίας για τον πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Worldwatch Institute που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ενδεικτικό είναι ότι τα προϊόντα που καταναλώνει καθημερινά ο μέσος Αμερικανός ξεπερνούν το βάρος του.

Η «κουλτούρα του καταναλωτισμού» δεν αποτελεί, φυσικά, αποκλειστικό προνόμιο των Αμερικανών, καθώς ολοένα περισσότεροι λαοί ακολουθούν αυτό το πρότυπο. Τα τελευταία 50 χρόνια, η υπερβολή έχει θεωρηθεί σύμβολο της επιτυχίας στις αναπτυσσόμενες χώρες –από τη Βραζιλία και την Ινδία, έως την Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόλις πρόσφατα η Κίνα πήρε από τις ΗΠΑ τα πρωτεία της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αλόγιστη κατανάλωση κινδυνεύει να αντισταθμίσει οποιαδήποτε τυχόν οφέλη από τα μέτρα κατά των κλιματικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της μεταστροφής στις «καθαρές» μορφές ενέργειας.

«Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα –από τις κλιματικές αλλαγές και την αποψίλωση των δασών, έως την εξαφάνιση των ειδών– οφείλονται στο μη βιώσιμο μοτίβο της ζωής μας, δεν θα καταφέρομε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους που απειλούν το ανθρώπινο είδος», επισημαίνει ο Έρικ Ασαντουριάν, επικεφαλής της 35μελούς επιστημονικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς