Αρχισε ο διάλογος για το Αγροτικό

Παραμένουν τα μπλόκα
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 11:58
UPD:17:09

Ξεκίνησε σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για την αγροτική πολιτική στο Ζάππειο με τη συμμετοχή της αρμόδιας υπουργού κας Μπατζελή.

A- A A+

Στον αποκλεισμό και της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδος - Βουλγαρίας προχώρησαν το μεσημέρι οι αγρότες που είναι συγκεντρωμένοι στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, την ώρα που εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου το πρωί άρχισε ο διάλογος για το Αγροτικό. Οι αγρότες στη συνέχεια έφθασαν στην πλατεία Κολωνακίου όπου αφού φώναξαν συνθήματα, αποχώρησαν και επέστρεψαν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Aποχώρησε η ΝΔ

Αποχώρησε από το διάλογο η ΝΔ, καθώς όπως δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κασαπίδης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία με τους αγρότες απόντες. «Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει, τουλάχιστον, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

Γ. Κασαπίδης: Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο με τους αγρότες απόντες

Γ. Κασαπίδης: Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο με τους αγρότες απόντες

«Το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες», δήλωσε νωρίτερα κατά την έναρξη της διημερίδας η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Κ. Μπατζελή: Τολμάμε και προχωράμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές

Κ. Μπατζελή: Τολμάμε και προχωράμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές

Κάλεσε γι άλλη μια φορά τους αγρότες «ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

- Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλος οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο), ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

Η κ. Μπατζελή τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες και αναφέρθηκε στους 9 θεματικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία. Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

Λ. Κατσέλη: 3 προτεραιότητες του υπουργείου μας για τους αγρότες

Λ. Κατσέλη: 3 προτεραιότητες του υπουργείου μας για τους αγρότες

- Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαρθρωτικές πολιτικές - "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"

- Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

- Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

- Ποιότητα, επισήμανση και αγορά των τροφίμων

- Ανασυγκρότηση Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

- Εκπαίδευση-Κατάρτιση και Επαγγελματική Κατοχύρωση των αγροτών

- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής Γης.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης και κάλεσε τους αγρότες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την επίλυση της κατάστασης που αιχμαλωτίζει το σύνολο της οικονομίας. Επεσήμανε επίσης ότι πραγματοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές για να προσαρμοσθεί η αγροτική οικονομία και οι αγρότες στη μετά το 2013 εποχή.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι και «από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι «η πολιτική των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα αποτελεί για την ΠΑΣΕΓΕΣ την Κόκκινη Γραμμή» και ζήτησε από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

- να ξαναμοιρασθούν απ΄ την αρχή όλες οι μετά το 2013 επιδοτήσεις

- να καθορισθεί, με νόμο του κράτους, η χρήση της γεωργικής και της κτηνοτροφικής γης από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και θα είναι αδιαμφισβήτητο το αγροτικό κτηματολόγιο

- να επιδοτούνται από τα αναπτυξιακά προγράμματα μόνο οι επενδύσεις (όχι πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών)

- να θεσπισθεί όριο ιδίων κεφαλαίων για όσους ασκούν εμπόριο στα αγροτικά προϊόντα

- να ελέγχεται η πολιτική των σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα πιστωτικά τιμολόγια και τις 12μηνες επιταγές

- να διαχωρισθεί ο ΕΛΓΑ από τα ΠΣΕΑ και να δίνονται αποζημιώσεις μόνο για θεομηνίες

- να υπάρχει τριετής επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών αγροτών.

Οι κινητοποιήσεις

Το μεσημέρι αγρότες των Αδέσμευτών Αγροτικών Συλλόγων (ΑΑΣ) του νομού Σερρών έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τρένων από και προς τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, η σιδηροδρομική γραμμή θα είναι κλειστή για αρκετές ώρες.

Ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα παραμένει κλειστός από χθες το απόγευμα με τους αγρότες να επιτρέπουν τη διέλευση μονο ελάχιστων φορτηγών με ευπαθή προϊόντα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τη μία το μεσημέρι οι αγρότες κλείνουν και την παλιά εθνική οδό Σερρών – Καβάλας, καθώς και τις παρακαμπτήριους.

Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει και η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

Στο τελωνείο των Κήπων, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, τα τρακτέρ των αγροτών παρέμεναν παρατεταγμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Εν τω μεταξύ οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων) - των οποίων οι εκπρόσωποι επρόκειτο να συναντηθούν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Μπατζελή- αποφάσισαν να κλείσουν ξανά -συμβολικά- την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο κόμβο του Στρυμονικού, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Αποκλεισμένοι από τους αγρότες παραμένουν οι κόμβοι της Νίκαιας, αλλά και των Μικροθηβών, στη Θεσσαλία. Κλειστή και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων. Κλειστοί τέλος από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα θα είναι οι δρόμοι τόσο στον κόμβο του Πλατυκάμπου όσο και στη Μελούνα Τυρνάβου.

Αντίθετα ανοιχτές παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, οι οδικές προσβάσεις περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στη διασταύρωση της Χαλκηδόνας, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Τέλος, κανονικά γίνεται η κίνηση επιβατών και οχημάτων από και προς το λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας όπου χθες αγρότες προχώρησαν στον αποκλεισμό της πύλης εισόδου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι αγρότες αποχώρησαν.

Προτεινόμενα για εσάς