Reuters: Καταρχήν συμφωνία ΕΕ για βοήθεια στην Ελλάδα

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 19:10
UPD:23:49
A- A A+

Σε καταρχήν συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα ελήφθη καταρχήν σε επίπεδο ευρωζώνης», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά το πιο πιθανόν είναι να δοθεί στην Ελλάδα 'διμερής βοήθεια'.

Ανάλογο είναι και αυριανό δημοσίευμα των Financial Times στην αυριανή-γερμανική-έκδοσή τους. Όπως αναφέρουν, επικαλούμενοι γερμανικές κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ετοιμάζει σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, «ευρωπαϊκό ή διμερές».

Επιχειρείται να βοηθηθεί η Αθήνα «σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και μία μονομερής βοήθεια του Βερολίνου» δεν αποκλείεται, γράφει η εφημερίδα.

Αναφέρεται μάλιστα πως «θα ενημερωθεί πληρέστερα τις ερχόμενες ώρες κι η γερμανική κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόϊμπλε». Μία κομματική πηγή επιβεβαίωσε τα του σχεδίου αυτού. Όμως, καμία πηγή του ανωτέρω υπουργείου δεν θέλησε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στο δικτυακό της τόπο, η Γερμανία εξετάζει την παροχή δανειακών εγγυήσεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η Γερμανία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή των δανειακών εγγυήσεων.

Σημειώνεται ακόμη ότι η τελική απόφαση μπορεί να μη ληφθεί αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς