Συστάσεις από Ε.Ε. για πρόσθετα μέτρα

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010 12:14
UPD:12:21
EUROKINISSI /ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

A- A A+

Συστάσεις προς την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος απηύθυναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίασή τους στο πλαίσιο του Ecofin, στις Βρυξέλλες.

«Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4%, θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγκάδο τόνισε από την πλευρά της ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα αξιολογηθεί σε ένα μήνα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στη χώρα, δηλώνοντας αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει.

«To βασικό πράγμα δεν είναι οι επόμενες 30 ημέρες. Είναι τι γίνεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτό που όλοι θέλουμε να γίνει και αυτό που όλοι θέλουμε να βλέπουμε να γίνεται είναι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος που εγκρίναμε και που θα επαναβεβαιωθεί σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Αυστριακός ομόλογός της Γιόζεφ Πρελ παρατήρησε, από την πλευρά του, ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στην Ελλάδα να εξετάσει πρόσθετα μέτρα μέχρι τις 16 Μαρτίου. «Δεν θα χαλαρώσουμε σε καμία περίπτωση τις πιέσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας ¶ντερς Μποργκ, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών. «Για μας, δεν είναι σωστό πράγμα να λέμε ότι αποκλείουμε το ενδεχόμενο προσπαθειών για κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να γίνει με ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ, με επιτήρηση, με παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας», ανέφερε ο Σουηδός υπουργός.

Έκανε, εξάλλου, λόγο για μια «μάλλον επείγουσα κατάσταση» και εκτίμησε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα όσον αφορά τους φόρους και τα έξοδα. «Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό», τόνισε.

Ο Φιλανδός ομόλογός του Γιούρκι Κατάινεν αναφέρθηκε από την πλευρά του στον ρόλο του ΔΝΤ. «Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ ξεκάθαρος. Αναφέρθηκε σε αυτό ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. To ΔΝΤ έχει έναν ρόλο στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη αυτή τη στιγμή, θα έχουν ένα εποπτικό ρόλο εκεί και θα συνεργάζονται πολύ στενά με την Κομισιόν.»

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς