Bρετανία: Αντιπαράθεση οικονομολόγων για τις περικοπές στο δημόσιο

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 13:49

Ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας στο συνέδριο προοδευτικής διακυβέρνησης στο Λονδίνο, κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες.

A- A A+

Τη στήριξή τους στην απόφαση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ να καθυστερήσει τις περικοπές των δημόσιων δαπανών μέχρι το 2011 εκφράζουν περισσότεροι από 60 κορυφαίοι οικονομολόγοι που υπέγραψαν δύο ανοιχτές επιστολές οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στους Financial Times.

Οι επιστολές, που έχουν συνταχθεί η μία από το Λόρδο Σκιντέλσκι και η άλλη από το Λόρδο Λέιαρντ, επίτιμο καθηγητή στο LSE, υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενα μέτρα για την συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, μπορεί να παρασύρουν τη χώρα ξανά στην ύφεση.

Πρόκειται για απάντηση στην επιστολή 20 οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε στους κυριακάτικους Times και η οποία στήριζε τις εκκλήσεις των Συντηρητικών για περικοπές φέτος.

Από την πλευρά του, ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας στο συνέδριο προοδευτικής διακυβέρνησης στο Λονδίνο, κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες. Παράλληλα τους κατηγόρησε ότι, πίσω από τη ρητορική τους για τη μείωση του χρέους, κρύβεται η «αληθινή τους θέση», δηλαδή «μία ιδεολογία που θέλει να παρουσιάζει την κυβέρνηση ως το πρόβλημα και να αρνείται στο λαό τη χείρα βοηθείας που αυτή μπορεί να προσφέρει».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ευελπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος να μην ξεπεράσει τα 170 δισ. στερλίνες.

Ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν τις σημερινές επιστολές είναι δύο νομπελίστες, ο Ρόμπερτ Σόλοου και ο Τζόσεφ Στίγκλιτζ, καθώς και πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στην επιστολή που συνέταξε ο λόρδος Σκιντέλσκι, κατηγορεί τους συντάκτες της επιστολής των κυριακάτικων Times ότι επιχειρούν να φοβίσουν τους Βρετανούς αναφορικά με το μέγεθος του ελλείμματος, διερωτώμενος «πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι πιστωτές αν η εφαρμογή περικοπών παρασύρει τη χώρα ξανά στην ύφεση». «Για το καλό των Βρετανών πολιτών – και για τη δημοσιονομική σταθερότητα – η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η επιστροφή στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει.

Η άλλη επιστολή χαρακτηρίζει «ορθολογική» την πολιτική Ντάρλινγκ για τη μείωση του ελλείμματος.

Προτεινόμενα για εσάς