Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν απορρίπτει την ιδέα ενός ευρωταμείου για τη στήριξη χωρών με αδυναμία αποπληρωμής χρέους, ωστόσο εκτιμά ότι χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση του θέματος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Το διοικητικό συμβούλιο δεν το έχει εξετάσει ακόμη... αλλά δεν απορρίπτουμε την ιδέα σε αυτή τη φάση… Αντιλαμβάνομαι την ιδέα ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι όροι για στήριξη μιας συγκεκριμένης χώρας», σημείωσε ο κ. Τρισέ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Επανέλαβε ακόμη ότι ένα ευρωταμείο δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βοηθήσει στην περίπτωση της Ελλάδας και επισήμανε την ανάγκη επέκτασης του συστήματος παρακολούθησης των δημοσιονομικών των χωρών.
Όπως δήλωσε προσφάτως ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, η σύστασή του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) θα προωθηθεί κατ' αρχήν από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υπάρξει συμφωνία και σε επίπεδο «27», τότε η συμμετοχή θα αφορά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Κεντρικό ρόλο στο ΕΝΤ θα έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Το ΕΝΤ θα επεμβαίνει για τη διάσωση μιας χώρας με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η σύσταση του ΕΝΤ θα συνοδεύεται από αυστηρότερη εποπτεία των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και την εισαγωγή πρόσθετων κυρώσεων, πέραν εκείνων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) για τη στήριξη χωρών με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα βρίσκει σύμφωνες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ομως, πολλές χώρες -και κυρίως η Γαλλία- θεωρούν πολύ αυστηρή την πρόταση της Γερμανίας για εισαγωγή μηχανισμού αυστηρών κυρώσεων στις χώρες με υψηλό έλλειμμα.
Πηγή: Reuters