Την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης που προβλέπει η χθεσινή συμφωνία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η χθεσινή απόφαση, τόνισε, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και για την Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για θετική ανταπόκριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός.
«Η πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων... Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μας ισχυρής Ελλάδας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη ... Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, και πλέον προχωράμε σε πολιτικές για τις οποίες μας ψήφισε ο ελληνικό λαός, στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για να μη ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη θέση που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες».
«Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, δημιουργούμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομία ... Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία», σημείωσε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά «ότι θα καταφέρουμε θα βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας».
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη χθεσινή απόφαση και πάρα πολύ ικανοποιητική τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμώντας ότι θα κατοχυρώσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Εμπλουτίζεται, είπε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δημιουργείται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική προστασία στην Ευρωζώνη και τη συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.
«Δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό»
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ενώ για τις προϋποθέσεις ενεργοποίησής του, σημείωσε πως την απάντηση θα δώσουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ, οι οποίες θα παρακολουθούν και θα αξιολογουν τις δανειακές ανάγκες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά κάθε χώρας.
«Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν εγκριθεί από Κομισιόν ΔΝΤ, πιστεύω πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, χρειάζεται η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Eλπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί να ζητήσουμε κάτι περισσότερο. Τακτοποιούμε τα του οίκου μας και τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΕ που λέει ότι στηρίζουμε τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, θεωρούμε πως αυτό είναι επαρκές για να εφαρμόσουμε τα μέτρα … Εχουμε πια την έμπρακτη συμπαράσταση και των 27 και της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Ο μηχανισμός αυτός συνιστά μία ξεκάθαρη δήλωση “μην παίζετε με την Ελλάδα” και ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται και θα αξιολογηθεί τεχνοκρατικά το πότε θα υπάρχει η αδυναμία, από Κομισιόν και ΕΚΤ». «Η υύαρξή του και μόνον είναι η αξιόπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της», σημείωσε και επανέλαβε: «Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το ΠΣΑ».
Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, γνωστοποίησε πάντως πως αν μια χώρα αν προσυφύγει στο μηχανισμό θα λάβει όσα λεφτά χρειάζεται.
«H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το προνομιακό καθεστώς, την αποδοχή των ενεχύρων», εκτίμησε, «είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, καθώς διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών». «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό πλέον είναι αυταπόδεικτο από τις αποφάσεις τις ΕΕ και των θεσμών της», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, διέψευσε τις φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι θα συγκαλέσει προσεχώς διάσκεψη για τους επενδυτές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις. Όπως ανέφερε, κύριος πυρήνας τους θα είναι οι Έλληνες της διασποράς.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «δεν είναι προς κουβέντα η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο» εξηγώντας: «Η άρση αυτή θα είχε νόημα αν είχε εμπεδωθεί στη χώρα μας η έννοια της αξιοκρατίας και όχι η έννοια της πελατειακής διαχείρισης. Μόνο όταν φτάσουμε σε αυτό σημείο μπορεί κάτι τέτοιο να συζητηθεί».
Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε γνωστό πως σε τυχαία συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον κ. Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα.