Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε σήμερα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών για τους όρους του μηχανισμού βοηθείας που έχει στη διάθεσή της η χώρα σε περίπτωση που χρειαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds ανήλθε νωρίτερα έως τις 529 μονάδες βάσης. Στις 14:55 (ώρα Ελλάδος), διαμορφωνόταν στις 488,3 μονάδες βάσης.
Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το μικτό κλιμάκιο ΕΕ/ΔΝΤ αναφορικά με τους όρους του μηχανισμού αλλά και με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η χώρα έως το 2012.
Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες με καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαΐου.
«Μετά τις συζητήσεις θα υπάρξει κοινό κείμενο», το οποίο θα εξειδικεύει τις πολιτικές για το 2011 και το 2012 και τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια πριν τις 15 Μαΐου, απάντησε πως «θα μπορούσε θεωρητικά η ελληνική κυβέρνηση να το κάνει ακόμα και αύριο». Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αργότερα σημείωναν πως ο υπουργός μιλούσε «τελείως θεωρητικά» και δεν εννοούσε πως η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια πριν την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως, σημειώνεται, με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
«Oύτε εξωτερικοί σωτήρες, ούτε κρυφοί εχθροί»
Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι αφενός ριζικές και αφετέρου απαραίτητες και αναγκαίες, όχι γιατί μας επιβάλλονται από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ, όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά γιατί χωρίς αυτές δεν θα επιβιώσει, ούτε δημοσιονομικά ούτε και κοινωνικά η χώρα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Δεν υπάρχουν εξωτερικοί σωτήρες, αλλά ούτε και κρυφοί εχθροί», παρατήρησε, «αλλά δεδομένα προβλήματα που διαχρονικά εξέθρεψε η ελληνική πολιτεία και τα οποία ήρθε η ώρα, με ειλικρίνεια και θάρρος , να τα αντιμετωπίσουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακομη ότι «οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ». «Είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε, «ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο ΔΝΤ, άλλων χωρών, εντός ή εκτός Ευρώπης». «Εμείς απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό ... δεν θα υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ άμεση, όπως έκαναν άλλες χώρες», σημείωσε.
Συμπλήρωσε δε ότι η ανατροφοδότηση της μετρολογίας και ενός κλίματος τρόμου, καθόλου δεν βοηθάει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.
Διευκρίνισε ακόμα ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό, εάν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, θα ενεργοποιήσουμε αυτόν και δεν θα υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ άμεση, όπως έκαναν άλλες χώρες».
Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, όμως όπως είπε, «είναι απόφαση της Ευρώπης και με αυτήν συντασσόμαστε, προκειμένου να έχουμε την εγγύηση της οικονομικής πορείας της χώρας μας».
NΔ: Ο Πρωθυπουργός ευθύνεται για την εκτόξευση των spreads
Ευθύνες στον πρωθυπουργό για την εκτόξευση των spreads επέρριψε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει το ΔΝΤ.
«Η ηγεσία της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα για να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Αυτός, όμως, αφού περιπλανήθηκε αρκετούς μήνες εκθέτοντας τη χώρα μας, μετά διέπραξε και το ολίσθημα να βάλει το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι», παρατήρησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το θέμα της προσφυγής στο ΔΝΤ πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή.
Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίσημο αίτημα για βοήθεια αναμένει η Γερμανία
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με βουλευτή που συμμετείχε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters, ο Σόιμπλε προέτρεψε επίσης τους βουλευτές να προετοιμαστούν για χωρίς καθυστερήσεις έγκριση αιτήματος της Ελλάδας για βοήθεια, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από τη βουλή μέσα στην επόμενη μιάμιση εβδομάδα, αν συνεργαστεί και η αντιπολίτευση.
«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε.
«Έχω εισηγηθεί σαφώς να εξετάσουμε με ηρεμία το αποτέλεσμα των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της θέμα, προτού μιλήσουμε για βοήθεια», πρόσθεσε.
Βοήθεια 3,9 δισ.¤ στην Ελλάδα από τη Γαλλία
H Γαλλία, από την άλλη πλευρά, ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2010 ποσό ύψους 3,9 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ της συμβολής της που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας.
Το εν λόγω ποσό προκύπτει από το σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 που παρουσιάστηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.
«Η βοήθεια θα λάβει τη μορφή διμερών δανείων», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα θα δοθούν με επιτόκιο 5% και θα έχουν τριετή διάρκεια.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, για λογιστικούς λόγους, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας δεν θα επηρεαστεί από το εν λόγω ποσό, ενώ η Γαλλία θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη βοήθεια των 3,9 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης 2010, στηρίζοντας την Ελλάδα και την σταθερότητα του ευρώ.
«Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα ώστε να είμαστε έτοιμοι αν η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι το σχετικό κείμενο θα παρουσιαστεί στη γαλλική Βουλή στις 3 και 4 Μαΐου και στις 6 και 7 Μαΐου στη Γερουσία.
Σύμφωνα με πηγή στην ευρωζώνη, την οποία επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ελέγξουν την ετοιμότητα όλων των χωρών-μελών να προσφέρουν έκτακτα δάνεια στην Ελλάδα κατά την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.
«Όλες οι χώρες-μέλη είπαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Μαΐου θα είναι η στιγμή που θα ελεγχθεί το αν έχουν όλοι κάνει αυτό που πρέπει και αν οι εθνικοί μηχανισμοί τους είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν», ανέφερε η πηγή.