Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι για το ΔΝΤ

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 16:28

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι με κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

A- A A+

Παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης με την εμπλοκή του ΔΝΤ, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι με κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση της στη προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση, για να λάβει την απάντηση ότι η διακυβέρνηση των 5,5 χρόνων της ΝΔ οδήγησε στην αναξιοπιστία τη χώρα.

Βολές τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της ΝΔ για τους χειρισμούς εξαπέλυσαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αδιέξοδες αντιλαϊκές πολιτικές και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στον ενδεχόμενο δανεισμό της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ δεν το καλέσαμε εμείς, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ. Και ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν μπλόφαρε με προσφυγή στο ΔΝΤ. Εμείς πιέζαμε, τονίζοντας τις αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκή βάση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι η χώρα έφθασε εδώ που έφθασε, εξαιτίας της συσσωρευμένης αναξιοπιστίας που δημιούργησε η διακυβέρνηση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μπορεί τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας να έχουν βάθος χρόνων, αλλά τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν τα 5,5 τελευταία χρόνια που κυβέρνησε η ΝΔ. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε το καθήκον μας με γνώμονα πάντα να προστατέψουμε το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

Παράλληλα επέκρινε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που ζήτησε από την κυβέρνηση «να πετάξει έξω από το υπουργείο Οικονομικών τους εκπροσώπους του ΔΝΤ», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι ώρες ευθύνης. Το εθνικό συμφέρον δεν μας επιτρέπει λεονταρισμούς του τύπου πετάξτε έξω το ΔΝΤ, όπως προτείνει μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο γιατί αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας. Εμείς αναλάβαμε το μερίδιο ευθυνών που μας αναλογεί», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως υποστήριξε, «η χώρα μας έχει και τα στελέχη και την ωριμότητα να ασκήσει πολιτικές, ακόμα και επώδυνες, όχι όμως να υιοθετεί λογικές κοντόφθαλμες, για να πάρει ένα δάνειο 10 δις που δεν θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο».

Ακόμα, επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής των δομών του πολιτικού συστήματος τονίζοντας ότι είναι ώρα να το κάνουμε, γιατί όλα τα άλλα είναι αδιέξοδες πολιτικές διαχείρισης, ενώ επιτέθηκε και στα κόμματα της αριστεράς που αντιδρούν, όπως είπε, σε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προοπτικές της χώρας.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η ΝΔ άργησε να κατανοήσει την ανάγκη για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Την κατάλαβε μόνο όταν έχασε την εξουσία. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει ελάτε να ματώσουμε γιατί οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες, τα στελέχη της ΝΔ ειρωνεύονταν. Εύχομαι η σημερινή της στάση να είναι αποτέλεσμα κατανόησης και όχι πολιτικάντικο τέχνασμα από τη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να δρέψει καρπούς», σχολίασε ο κ. Σαχινίδης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού επικαλέστηκε το στίχο από το παλιό τραγούδι "μαύρα κοράκια με νύχια κομψά πέσανε πάνω στην εργατιά», πρόσθεσε:

«Αυτά τα κοράκια σήμερα, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η κυβέρνηση, η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που στο όνομα του εξαπολύουν επιδρομή στα λαϊκά στρώματα, με τη συνδρομή και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και με ομπρέλα ορισμένα ΜΜΕ, που βρίσκονται στα χέρια ολίγων της πλουτοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ μίλησε «για τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ», που, όπως είπε, έχει συντελεστεί σε επίπεδο βουλευτών και που το ίδιο θα συμβεί, όπως σημείωσε και στη βάση του κόμματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για απαράδεκτη, άθλια και μη πειστική προσπάθεια εξωραϊσμού του ΔΝΤ από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

«Τα επόμενα χρόνια ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα είναι υπουργός και υφυπουργός του κ. Ντομινίκ Στρος Κάν, γιατί το ΔΝΤ δεν εισηγείται αλλά επιβάλλει και ελέγχει με το μπαλτά», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή